Z Lano Šernek ženski nogomet doma tudi v Jakobu

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
03.09.2023 06:00

Petnajstletna Lana Šernek se je hitro zapisala nogometni igri, trenutno pa je kadetinja pri ŽNK Mura

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odlična Lana Šernek je v kadetski ligi na derbiju z Olimpijo za ŽNK Mura dosegla tudi zmagoviti zadetek za zmago s 3:2.
Boštjan Rous - Boko

Da se v Jakobskem Dolu od nekdaj igra nogomet, ni treba posebej poudarjati. Na travniških zelenicah Jakoba je začel odraščati nekdanji slovenski nogometni reprezentant Rene Krhin, ki je bil član prestižnih nogometnih klubov v tujini (Inter, Granada, Nantes ...), več let pa tudi član slovenske reprezentance, letos pa je končal nogometno kariero in se vrnil v rodni Jakob. V zadnjih letih pa je vse bolj popularen ženski nogomet, ki se je dotaknil tudi nadobudnih deklic v Jakobu. Med njimi izstopa 15-letna Lana Šernek iz Jakobskega Dola, ki je letos končala osnovno šolo in se vpisala v "zlato knjigo" odličnjakov.

Lana Šernek je pogosto na treningnih, nekaj prostega časa pa preživlja doma.
Anita Kirbiš

Bila je mažoretka in gimnastičarka

Lana se je zelo zgodaj zapisala okroglemu usnju. Pa tudi sicer je predana športnica. Ob nogometu je dve leti trenirala in plesala v mažoretni skupini, na državnem tekmovanju pa osvojila enkrat prvo mesto v svoji kategoriji in tudi sicer dosegala dobre rezultate. Sočasno je tri leta trenirala gimnastiko v Mariboru, za nogomet pa je navdušila tudi svojo mlajšo, dvanajstletno sestro Laro. ŠD Jakob je že v vrtcu, ki ga je obiskovala tudi Lana, spodbujalo športne aktivnosti otrok. Pri komaj petih letih se je začela skupaj s fanti poditi za žogo na nogometnem igrišču v Jakobskem Dolu s še tremi deklicami. Iz sprva otroške igre in želje po druženju ter gibanju na prostem s sovrstniki se je stopnjevala ljubezen do nogometa, z leti pa vse bolj tudi intenzivnost treningov. Njen prvi trener, vse od vrtca dalje, je bil prekaljeni nogometni navdušenec in dolgoletni predsednik kluba Davorin Rojko.

V prvih letih so imeli treninge enkrat na teden, ves čas pa so se udeleževali tekem in turnirjev mlajših selekcij. Njeno nadarjenost so kmalu opazili v domačem klubu, pa tudi drugje ni ostala neopažena. Leta 2018 jo je povabil k sodelovanju trener Ženskega nogometnega kluba (ŽNK) Maribor, kasneje Maribor Tabor, ko je zaigrala za njihovo selekcijo do 13 let.

Lana Šernek je na tekmi z Olimpijo bila zelo dobra v dvobojih.
Boštjan Rous - Boko

Tam je bila dve sezoni in postala kapetanka ekipe. Sledila je selitev k ŽNK Savinja Oliva Celje, pri njih je ostala eno sezono in bila prav tako kapetanka ekipe. Ker v Celju ni bilo ženske selekcije do 15 let, se je priključila k ŽNK Radlje, kjer je bila dve sezoni. V lanski sezoni je zbrala dvanajst nastopov v ligi deklet do 15 let. Ob tem je z 18 goli bila v rednem delu prvenstva prva strelka lige. V ligi za prvaka je dodala tri gole in v veliki meri pomagala ekipi do osvojitve naslova prvakinj.

Lana Šernek in Robert Berendijaš, trener kadetinj ŽNK Mura
Darko Kavaš

V Murski Soboti se bo šolala in igrala

Na teden je zbrala od štiri do šest treningov, saj je ob tem še igrala in tekmovala v domačem NK Jakob z dečki do 15 let, kjer je bila kot strelka prav tako uvrščena zelo visoko. Na treninge in tekme jo prevažata starša, oče Damijan in mama Jelka, zagotovo pa se je v teh letih nabralo na tisoče kilometrov. Nedavno je Šernekova ŽNK Radlje zamenjala in se selila k črno-belim kadetinjam v Muro (igralke do 17 let). Jeseni bo začela obiskovati gimnazijo v Murski Soboti in bo nastanjena v internatu, tako bodo odpadle dolge vožnje na treninge. Lani je bila na pripravljalnih zborih Nogometne zveze Slovenije v Kranju in v Ljubljani. V spomladanskem delu bo namreč že konkurirala za mesto v članski ekipi. Počitnice so za Lano zaradi treningov iz leta v leto krajše. Letos je bila z družino nekaj dni na morju, nekaj prostega časa pa preživlja doma ob starih starših; babici, ki vedno skuha kaj dobrega, in ob dedku, ki večkrat priskoči na pomoč s prevozi.

Lana Šernek dokazuje, da je nogomet doma tudi v Jakobu.
Anita Kirbiš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta