Za odkrivanje starorimskega ptuja nujna jasna strategija

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.08.2020 06:20

Na Panorami prvič po desetletjih začeli sistematična arheološka izkopavanja. Z mednarodnim projektom naj bi prišli še do upravljavskega načrta arheološkega parka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zgornji plasti zemljine so arheologi našli številne ostanke.
Hojka Berlič

Po prvotnih načrtih naj bi se arheološka izkopavanja v okviru triletnega projekta Colonia Ulpia Traiana Poetovio - nastanek in razvoj mesta, ki se bo zaključil leta 2022 - sicer začela že spomladi, ko so imeli v načrtu morda tudi nekoliko obsežnejša dela za letos. A zdaj so se, potem ko jim je načrte prekrižala epidemija covida-19, odločili raziskati le eno območje.

Stolp zgodnjeantičnega obzidja

S projektom, ki ga financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in delno ptujska občina, želijo namreč raziskati nekatere ključne dele najpomembnejših stavb na Panorami. "Prvo vprašanje je, od kdaj je ta pozidava. Ali je pred rimskim obdobjem tu bilo še kaj in kdaj je mesto propadlo. Druga stvar je funkcija tistih prostorov, ki jih bomo odprli," pojasnjuje vodja projekta dr. Jana Horvat.
V tem letu so se usmerili na rob zgornje ravnice, kjer je iz rezultatov geofizikalnih raziskav razvidno, da poteka zelo močan zid, širok od enega do dveh metrov. Na mestu, kjer so pretekli teden začeli izkopavati, pa je ob ta zid prislonjen kvadratni prostor, ki bi lahko bil stolp zgodnjeantičnega obzidja.

Panorama ima odlično lego kot kulturni spomenik.
Hojka Berlič

Nove najdbe ob vznožju

V preteklem letu so sicer dokončali analizo dosedanjih najdb in pripravili znanstveno objavo, kar je bila po besedah Horvatove dobra priprava za nadaljevanje raziskovanja na terenu: "Vemo, kaj vse je bilo do sedaj odkrito in na katerih mestih. Težava je namreč, da je bilo včasih zelo težko locirati pretekla izkopavanja, predvsem iz let 1911 in 1913, saj so bili načrti umeščeni s pomočjo točke na vrhu Panorame, ki je ni več. Sedaj želimo narediti nadaljnje korake."

Arheološka izkopavanja naj bi trajala do začetka septembra.
Hojka Berlič

Potrebna državna vizija

Ptujska občina sodeluje še v drugem, mednarodnem projektu, katerega cilj je pripraviti upravljavski načrt arheološkega parka Poetovio: "Njegovo jedro naj bi bilo na Panorami, ostalo ptujsko arheologijo bi lahko navezali na to centralno točko." Sama Panorama ima namreč odlično lego kot kulturni spomenik. Po eni strani je tu lepa, nedotaknjena narava. Po drugi strani leži v neposredni bližini srednjeveškega mesta in gradu: "Tako da je to res izjemen potencial za predstavitev neke dediščine Ptuja. Tu v bistvu vidiš vso zgodovino tega prostora."

Arheologi v prihodnje načrtujejo izkopavanja tudi nekoliko višje od sedanjih.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta