Znamenita velikonočnica zgodaj zacvetela

Irena Brdnik
15.04.2023 07:00

Zaščitena velikonočnica je letos pohitela z razcvetom. Krajinski park na Boču je celo leto zanimiv za obisk. Za prvomajske praznike se obeta veselica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnja velikonočnica na Boču
Oliver Čobec

Če običajno zaščitena velikonočnica razvije cvetove v začetku aprila, pa je letos na Boču pohitela in je do velike noči skoraj že odcvetela. Poleg planinskega doma in cerkve sv. Miklavža je to gotovo ena največjih znamenitosti krajinskega parka Boč, občudovati jo pride veliko ljudi. Zato je Planinsko društvo Poljčane že pred časom uredilo ogrado ob zaščitenem območju, kjer je tudi kamnita skulptura Franca Tobiasa.

Planinski dom Boču
Irena Brdnik

Je pa v krajinskem parku Boč tudi sicer živahno. Po markiranih poteh je prost dostop do razglednega stolpa, ki je na vrhu Boča na nadmorski višini 978 metrov in po besedah najemnika Planinskega doma na Boču Oliverja Čobca ena najlepših razglednih točk severovzhodne Slovenije. V treh letih, odkar je Čobec najemnik, je tudi planinski dom doživel precej investicij. Potem ko so v letih 2020 in 2021 obnovili teraso, kuhinjo in sanitarije, so se lani lotili energetske obnove doma. Napravili so novo fasado s toplotno izolacijo, namestili sončno elektrarno, toplotno črpalko za ogrevanje in rekuperator v sanitarije. Energetska sanacija je Planinsko društvo Poljčane, ki je lastnik doma, stala okoli 170 tisoč evrov, od tega so del pridobili iz EU preko razpisa za energetsko obnovo planinskih koč, ostalo pa so financirali sami in delno najemnik.

Oliver Čobec pravi, da prihajajo obiskovalci vseh starosti. Ob našem obisku so bili tam mladi planinci iz Laporja, sicer pa se tam izvajajo šole v naravi, v domu potekajo tudi izobraževanja odraslih, razna praznovanja, ob vikendih pa predvsem planinci iz vse Slovenije, zadnje čase opaža porast obiskovalcev iz Hrvaške. Pri kulinarični ponudbi ostajajo "v okviru planinstva", pravi. Tako imajo hrano, pripravljeno na domači način, med drugim gobovo juho z ajdovimi žganci in ocvirki, bočki goveji golaž s kruhovim cmokom, skutne štruklje, dodajajo tudi sezonsko zelenjavo ter jabolčni zavitek in kremne rezine.

Območje velikonočnice na Boču. Ograjeno območje rastišča velikonočnice ob kamniti skulpturi kiparja samouka Franca Toniasa z napisom Varujmo velikonočnico
Irena Brdnik

Posebej veselo bo v dneh okoli praznika dela, 1. maja, še napoveduje Čobec. Konec aprila bodo postavili majsko drevo, pripravili kresovanje in prvomajski piknik z gostinsko ponudbo ter zabavo z glasbenim ansamblom. Do doma vodi vzdrževana asfaltna pot. Del poti ali celo iz Zgornjih Poljčan pa lahko v uri in pol prehodite tudi peš, še na Boč vabijo najemnik in planinci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta