(KORONAČAS) Nismo vsi ljudje dobri. So tudi vojni dobičkarji

Vojno dobičkarstvo ni besedna zveza, ki bi jo v življenju pogosto uporabljala v pogovorih. O tem ne vem veliko, ker imam - kot večina med nami - samo eno vojno izkušnjo. Pred slabimi tridesetimi leti, ko smo se trgali od nekdanje Juge, sem bila sveže ločena in sem imela majhnega otroka. Po glavi mi je šlo vse kaj drugega kot to, da bi spremljala podrobnosti takratnega dogajanja in si pulila lase iz jeze na izkoriščevalce narodove usode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Sicer polna skrbi, a tudi novih čustev in materinske ljubezni sem verjela, da smo vsi ljudje dobri. Da gremo stran od slabih, ki so nas ves čas izkoriščali in živeli na naš račun.
Tudi virov takih sporočil je bilo takrat bistveno manj, saj digitalne dobe z vsemi prednostmi spleta še nismo poznali. Edini vir je bil že takrat Jelko Kacin, ki se je dnevno oglašal iz Cankarjevega doma. Gledali pa smo ga na skoraj edinem televizijskem programu, ki smo ga lahko.
Na vojno dobičkarstvo v tokratni vojni proti koronavirusu pa zdaj gledam s povsem drugimi in drugačnimi izkušnjami, očmi, ušesi, vrednotami. Iz izkušenj vemo, da imajo politiki vedno drugačen pogled na resnico kot mi. Oni so na odru, obsijani z medijskimi lučmi, mi pa sedimo skriti v parterju naših domov, pred televizijskimi ali spletnimi ekrani. V tej vojni med enimi in drugimi skorajda niti ni novinarjev. So samo kamere. Nič vprašanj, ki bi lahko zmedla govorce, razkrila to, česar nočejo razkriti, ali kako drugače zagrenila življenje nastopajočim predstavnikom oblasti. Ko politiki gradijo resnico, mislijo na lastno slavo in vox populi. Na naslednje volitve, glasove, stolčke in ohranjanje vpliva in moči.

Robert Balen
Reuters
Darinka Pavlič Kamien
Mediaspeed
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.