(POGLED) Kolumna Gregorja Ficka: Slovenija proti Danski. Pa ne v nogometu

Mag. Gregor Ficko
14.11.2023 17:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja podvodnega predora Nordhavn v Köbenhavnu 
Gradnja podvodnega predora Nordhavn v Köbenhavnu 
Gregor Ficko
V nadaljevanju preberite:

- Težko si predstavljam danske davkoplačevalce, da bi v času jutranjih prihodov iz periferije v Köbenhavn za razdaljo 25 kilometrov pred vstopom v prestolnico potrebovali več kot uro in se s tem celo sprijaznili, tako kot pri nas za isto razdaljo med Blagovico in Ljubljano. Ob tem ima Danska v primerjavi s Slovenijo vrhunsko razvito železniško omrežje, ki vsa pomembna mesta povezuje z elektrificirano dvotirno železniško progo, ki omogoča potovalne hitrosti do 200 km/h.

- Avstrija in Nemčija sta eno samo cestno gradbišče. Avstrijci pospešeno obnavljajo in skupaj z avtocesto širijo ter modernizirajo predore na tauernski avtocesti, ki jih je na tej avtocesti več deset. Tudi Nemčija ni izjema. Širitve iz štiripasovnic v šest- ali na območju večjih mest celo v osempasovnice potekajo hkrati na več sto kilometrih.

- Že pred štirimi leti sem v Večeru pisal, da v mestu že petindvajset let čakamo na učinkovit preboj v smeri vzhod-zahod ter izgradnjo severne in južne obvoznice, ki bi skupaj z že zgrajenima vzhodno avtocesto in zahodno obvoznico tvorili cestni obroč okoli mesta. Žal severna obvoznica še vedno obstaja samo v obliki študij in idejnih zasnov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta