(INTERVJU) Metod Di Batista: Ideologija trajnostne mobilnosti dela veliko škodo celotni družbi

Danijel Cek
20.08.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Mogoče sem malo preveč kritičen, ampak nimam občutka, da prometna politika v tem trenutku pelje zadevo v pravo smer."
"Mogoče sem malo preveč kritičen, ampak nimam občutka, da prometna politika v tem trenutku pelje zadevo v pravo smer."
Danijel Cek
"Mogoče sem malo preveč kritičen, ampak nimam občutka, da prometna politika v tem trenutku pelje zadevo v pravo smer," pravi Metod Di Batista. Sodeloval je pri gradnji vseh odsekov naših avtocest, zato zdaj žalostno opazuje, kako promet na njih vedno pogosteje stoji. Še nekaj poudarkov iz intervjuja:

- "S trajnostno mobilnostjo se praviloma ukvarjajo ljudje, ki niso prometni strokovnjaki. Govorijo samo o javnem transportu, o železnicah, absolutno nasprotujejo širitvi cest, ker da bo potem na njih še več prometa. Pa veste, kako onesnažujejo zastoji? To se jim pa ne zdi težava." 

- "Z drugim tirom ne bomo rešili tovornega prometa, ki iz Italije prihaja k nam čez Fernetiče in Vrtojbo. To bo prednost le za koprsko Luko. Ministrica pa ob tem ne omenja ljubljanskega železniškega vozlišča. Problem bo ves ta tovorni promet spraviti skozi Ljubljano. Še zdaj ne vemo, kako bomo to rešili."

- "Treba bi bilo za 20 let vnaprej predvidevati gospodarsko rast in na podlagi teh predvidevanj ugotavljati, koliko bo naraščal promet, upoštevati distribucijo prometa in prometne strategije."

- "Veliko sem se pogovarjal s kolegi po Avstriji in Nemčiji. Tam niti pomislijo ne, da bi tako pomemben resor, kot je infrastruktura, vodil nekdo, ki ni še nikoli nič delal na tem področju. Ne projektiral, ne gradil, ne nadziral, nič." 

- "Če bi se našel dober odvetnik, bi na osnovi tega lahko Darsu in državi pošteno zakompliciral življenje. Ker na naših avtocestah preprosto ne dobimo storitve, ki jo plačujemo."

- "V javnosti se je ustvaril vtis, da so gradbeniki grdi in da samo vlečejo denar iz državnih gradenj ter kradejo. Skozi te zgodbe so avtoceste dobile negativen prizvok."

- "Pri vsej tehnologiji in izkušnjah danes gradimo počasneje kot včasih. Na koncu postavljene roke še presežejo za en mesec, dva, za pol leta in se zaradi tega nihče ne sekira. Včasih so bili roki sveta stvar."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta