(POGLED) Kolumna Jeffreyja Sachsa: Bančna kriza se je razširila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
V nadaljevanju preberite tudi:

 

Bančna kriza, v kateri se je nedavno znašla banka Silicon Valley Bank (SVB), se je razširila. Ko se spomnimo zadnjih dveh finančnih okužb, nas spreleti srh: azijska finančna kriza leta 1997, ki je vodila h globoki azijski recesiji, ter velika recesija leta 2008, ki je vodila k svetovni gospodarski recesiji. Zdaj se svetovno gospodarstvo, ki je že tako prizadeto zaradi pandemije, vojn, sankcij, geopolitičnih napetosti in podnebnih šokov, sooča z novo bančno krizo.

 

Centralne banke so v kočljivem položaju. Z dvigovanjem obrestnih mer povečujejo tveganje za množične dvige denarja. Toda če bodo obrestne mere ostale prenizke, bodo inflacijski pritiski vztrajali še naprej.

 

Diplomacija bi morala biti ključno makroekonomsko orodje. Če bi z diplomacijo končali vojno v Ukrajini, postopno odpravili sankcije zoper Rusijo in omilili napetosti med ZDA in Kitajsko, bi svet naredili veliko varnejši in hkrati ublažili stagflacijo. Mir in sodelovanje sta najboljše sredstvo za odpravo vse večjih gospodarskih tveganj.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta