(POGLED) Kolumna Matjaža Grudna: Priročnik za politično kulturo, ali kako pomagati demokraciji, da preživi 2024

Matjaž Gruden Matjaž Gruden
03.01.2024 18:15

Leto, ki se je izteklo, nam je sicer, po mojem mnenju, ponudilo malo razlogov za utemeljen optimizem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zadnje ankete javnega mnenja so pokazale, da se med Slovence vrača optimizem. To je lepo in pomembno, čeprav morda nekoliko nepričakovano. Resnici na ljubo je bil v anketi prag optimizma postavljen precej nizko. Za status nekoga, ki vedro gleda v prihodnost, je bilo dovolj izraziti prepričanje, da se življenje ne bo poslabšalo. To me je spomnilo na znamenito balkansko definicijo optimizma in pesimizma, kjer nekdo pravi, da so stvari tako slabe, da ne morejo biti slabše, drugi pa odvrne, da so seveda lahko. Nikoli mi sicer ni bilo popolnoma jasno, kdo je v tej zgodbi optimist in kdo pesimist, ampak glede na čase, v katerih živimo, je pravzaprav vseeno. Tu nekje smo.

Leto, ki se je izteklo, nam je sicer, po mojem mnenju, ponudilo malo razlogov za utemeljen optimizem. Na nobenega od globalnih izzivov, od podnebnih sprememb, potrebe po razumnem in človekoljubnem upravljanju z migracijami, reševanju ekonomskih težav in socialnih nepravičnosti do digitalne transformacije, ki včasih daje vtis, kot da bo vsak trenutek podivjala, nismo našli ustreznih odgovorov. Eni krvavi vojni smo dodali še novo. Obup nad godljo, v kateri smo se znašli, krepi moč nevarnih političnih klovnov, jaz-bi-bil avtoritarcev in mešetarjev s strahom in sovraštvom. Če kdo, lahko z optimizmom v 2024 vstopajo predvsem slednji. V tem letu nas čaka kar nekaj pomembnih volitev, v prvi vrsti evropske v začetku junija in novembrske predsedniške v ZDA.

Andrej Petelinšek

Nekje med evropskimi in ameriškimi volitvami bomo letos zaznamovali še en zgodovinski dogodek, namreč 860. obletnico latrinske tragedije v Erfurtu. 26. julija 1184 je kralj Henrik VI. v tem nemškem mestu organiziral mirovno konferenco, med zasedanjem pa so se pod skupno težo sodelujočih delegatov udrla tla. Na njihovo nesrečo so se zbrani politični veljaki odločili zborovati nad latrino, tako da jih je na koncu kar šestdeset utonilo, v saj veste v čem. Erfurtske tragedije seveda ne omenjam kot paralelo s katerimkoli političnim dogodkom v sedanjosti in še manj želim podobne usode kateremukoli današnjemu politiku, je pa ta zgodovinski dogodek zanimiv kot izjema od razširjenega ljudskega prepričanja, da politiki zgolj mešajo, saj veste kaj, a nikoli sami ne končajo v njem.

Oblast, ki si jo zaslužimo

Ampak vrnimo se v današnji čas, v katerem smo, če nič drugega, varni pred padcem v latrino. Vsaj dobesedno. V prenesenem pomenu pa se ves čas sprehajamo tik nad njo. In vsakič, ko v besu, namesto treznega razmisleka, cepetamo z nogami in se mečemo ob tla, tvegamo, da bo popustila še kakšna deska ali podporni tram.

Kaj torej storiti? Smo ob vsem tem, saj veste čem, res tako nemočni in brez vpliva?

Za vse krize in težave ljudje po navadi odgovornost iščemo v politikih. Ne brez razloga, na koncu koncev so oni tisti, ki imajo v rokah škarje in platno. Pozabljamo pa na dejstvo, da jim te škarje in platno, vsaj v demokracijah, v roke polagamo sami. Kot je dejal Thomas Jefferson, oblast, ki jo izvolimo, je oblast, ki si jo zaslužimo. Res je, da na volitvah ljudje pogosto glasujejo protestno, jezni in razočarani nad neizpolnjenimi obljubami in nesposobnostjo reševanja problemov iz strani ljudi, ki so jih sami izvolili na oblast. Frustracija je razumljiva in pogosto utemeljena, ni pa razumno, da v besu izberemo tiste, ki so še manj pripravljeni ali sposobni najti odgovore na nakopičene težave. Če potrebujete ventil, da izlijete svoj gnev, potem si kupite boksarsko vrečo, v glasovalni kabini pa je vendarle pametneje uporabljati razum.

Da je to lažje reči, kot storiti, je več kot očitno. Čeprav obstajajo indikatorji, parametri in metodologije, ki bi nam lahko pomagali pri bolj racionalnem odločanju in delovanju, v interesu demokracije in naše lastne prihodnosti. Paradoksalno smo se te zadeve lotili tako, da smo priročnike za demokratično kulturo najprej naredili za otroke. Daleč od tega, da bi trdil, da otroci ne potrebujejo izobraževanja za demokratično državljanstvo, so pa takšni napori objektivno oteženi z dejstvom, da otroke učimo vrednot in ravnanj, ki so pogosto v diametralnem nasprotju z obnašanjem odraslih okrog njih.

Kompetence za demokratično kulturo

Ko me je pred leti bivši predsednik republike, prvič in zadnjič, povabil na enega izmed svojih posvetov - govora je bilo o sovražnem govoru -, mi je na koncu podelil trideset sekund, da predstavim referenčni okvir kompetenc za demokratično državljanstvo. Gre za preprosto in učinkovito metodo izobraževanja za demokratično kulturo, ki smo jo v Svetu Evrope razvili na temelju podobnega skupnega evropskega okvira kompetenc za znanje tujih jezikov. Pri slednjem gre za tisto kategorizacijo, na katero se sklicujemo, ko lažemo o svojih lingvističnih sposobnostih na razgovoru za novo službo. Španščina? C1. Olé! Gospodu bivšemu predsedniku sem razložil, da gre pri referenčnem okviru kompetenc za demokratično kulturo za metodologijo, s katero na otroke prenašamo vrednote in ravnanja, ki bi si jih želeli videti in bi jih potrebovali pri politikih. Mimogrede, glede razumevanja in načina boja proti sovražnemu govoru z gospodom bivšim predsednikom nikoli nisva prišla skupaj. Morda je šlo za eno od tistih napak, ki jih je - kot je povedal v nedavnem intervjuju - delal namenoma, da ne bi ljudem dajal vtisa, da je popoln. Tisti, ki me redno berete, se boste spomnili, da sem bil do gospoda bivšega predsednika pogosto kritičen, tokrat pa moram priznati, da je bil vsaj v tej svoji nameri zelo uspešen.

Andrej Bajt

Kompetence za demokratično kulturo so razdeljene v štiri skupine. V prvi so vrednote. Spoštovanje človeškega dostojanstva in človekovih pravic, spoštovanje kulturne raznolikosti, spoštovanje demokracije, pravičnosti, enakopravnosti in pravne države.

V drugi skupini so sposobnosti samostojnega učenja, analitičnega in kritičnega mišljenja, poslušanja in opazovanja. Poleg tega pa še empatija, prilagodljivost, jezikovne kompetence, sposob

(NA ZAHODU NIČ NOVEGA) Kolumna Matjaža Grudna: Ustava za cefizlje

nost sodelovanja in reševanja sporov.

 

V tretji skupini med drugim najdemo odprtost do drugačnih kultur, prepričanj svetovnih nazorov in navad, spoštovanje in odgovornost. V zadnji, četrti pa so kompetence, ki se nanašajo na znanje in sposobnost kritičnega razmišljanja, od poznavanja in kritičnega razumevanja samega sebe do poznavanja in kritičnega razumevanja sveta okoli nas.

Andrej Petelinšek

Za vse te kompetence referenčni okvir ponuja tudi za različne starosti prilagojena znanja, ki jih mora učenec usvojiti, pa tudi metodologijo za ugotavljanje in ocenjevanje pridobljenih sposobnosti. Priročnikov za različne starostne skupine je kar nekaj, manjka pa tisti, ki bi ga verjetno najbolj potrebovali. Referenčni okvir demokratičnih kompetenc za politike, ki jim zaupamo svoj glas na volitvah. Si predstavljate družbo, v kateri bi imeli - na oblasti in opoziciji - politično moč ljudje z empatijo, spoštovanjem človeškega dostojanstva, pravičnosti in kulturne raznolikosti? Politiki, sposobni kritičnega razmišljanja in kritičnega razumevanja samega sebe? Politiki, ki bi bili sposobni ne le govoriti, ampak tudi poslušati in slišati? Ki bi bili sposobni sprejemati odgovornost za lastna dejanja in napake? Vključno s tistimi, ki jih počnejo namenoma, da ne bi ljudem dajali vtisa, da so popolni?

Pa srečno novo leto vam želim. Olé

Glede na smer, v katero se vrti ta svet, se zdi to skoraj nemogoče. Kako daleč smo, postane jasno, če po zgornjih kriterijih ocenite nivo demokratične kulture Donalda Trumpa. Ali trumpkov, ki skoraj povsod poganjajo kot gobe po dežju. Pa vendarle imamo, vsaj v demokracijah, volivci še vedno moč, da dosežemo spremembe. Ne poslušajte tistih, ki tulijo, da so vsi isti. Ker niso. Pa čeprav nihče ni brez napak. Napravite si svoj priročnik. In z njim najprej ocenite sami sebe in svoje vrednote, znanja in ravnanja. Pri oceni lastnih demokratičnih kompetenc bodite zahtevni in kritični. Za empatijo ni dovolj, da jo čutimo zgolj do sebe in do svojih. In če ste eden izmed tistih, ki do vsega, kar slišijo od znanstvenika, zdravnika ali preberejo v časopisu, avtomatično in brez premisleka zavzamejo diametralno nasprotno stališče, potem niste kritični mislec, ampak bedak. Pa brez zamere. Potem pa enake kriterije uporabite še za izbiro ljudi, ki jim boste na volitvah zaupali svoj glas.

Tukaj ne gre za nikakršne ideološke preference. Zaradi mene lahko glasujete levo, desno ali po sredini. Volite zelene, rumene, rdeče ali frjolčaste. Prepričajte se le, da zmorejo toliko kompetenc za demokratično kulturo, kot jih spodoben šolski kurikulum zahteva od povprečnega prvošolca. Če vam je to odveč in boste na naslednjih volitvah raje zopet dali duška frustracijam in besu in vsem, še posebej pa sebi pokazali sredinec, se ne pritožujte, ko vas bodo doletele posledice vaših ravnanj. Povem pa vam, da se bom sam še kako pritoževal. Ker s svojim ignoriranjem kompetenc in vrednot, ki so potrebne za demokracijo, - v saj veste v kaj - ne vlečete samo sebe, ampak tudi vse okoli vas. Pa srečno novo leto vam želim. Olé.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta