(POGLED) Letalski način na off

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.08.2020 06:00

Kaj pa o potniškem letalskem prometu razkrivajo statistični podatki? Število potnikov v zadnjih mesecih je še daleč pod tistim, s čimer so se letalski prevozniki hvalili v super letu 2019. Eurocontrol ugotavlja, da se število letalskih povezav sicer počasi dviguje. A ne povsod. Veliko povečanje letov beležijo na Portugalskem (38 odstotkov), v Veliki Britaniji (34 odstotkov) in Turčiji (29 odstotkov), v Sloveniji pa trend ostaja negativen z 11 odstotki manj prometa, če primerjamo 3. avgust z 20. julijem letos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vsakič, ko vlada posodobi sezname (ne)varnih držav, je marsikdo vesel, da ni imel dovolj poguma za načrtovanje daljše poti v tujino. Tačas je na slovenskem seznamu za prehajanje meje brez omejitev trideset "zelenih" držav, na rdečem seznamu, ko moramo ob vrnitvi v obvezno 14-dnevno karanteno, pa trenutno kar 56. Četudi si mnogi močno želijo vnovič poleteti nad oblake in spet občutiti tiste mravljince v trebuhu, ko daš telefon v letalski način in občutiš pospešek turbin, ki te med vzletanjem potisnejo v sedež, je nemalokrat preveč negotovosti, da bi si upali kupiti letalske vozovnice. Prevelik je strah, da bi zeleno ali rumeno prav med našim potovanjem postalo rdeče. Vsaj bolj oddaljene destinacije, tako kaže, bodo še lep čas ostale na neuresničenem spisku želja.
Poslovneži in turisti se sicer strinjajo, da videokonference in virtualne izkušnje ne morejo nadomestiti občutka sončnih žarkov in gretja toplega peska na kakšni karibski plaži, ali tega, da neko stvar na drugem koncu sveta primeš v roke in za rokav pocukaš kakšnega strokovnjaka, do katerega bi sicer po drugi poti težko prišel. A želje so eno, realnost pa drugo. Sodeč po fotografijah z družbenih omrežij, je tačas marsikatero letališče bolj podobno mestu duhov. Tom Hanks bi v filmu Terminal v času nove letalske realnosti na letališču brez težav našel miren kotiček za spanje, težje pa zbral tistih nekaj kovancev od vračila vozičkov za nakup hrane za preživetje. 

Epa
Epa
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta