Ravnatelj Hojs in razredničarka Kustec: Lepo je v naši domovini biti priden

Če je mladina zbrala toliko odraslega poguma, da so šli s transparenti in megafoni protestirat, se bodo morda tudi potrudili na volitve. Računajte na njih. Računajte na milenijce.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Navdušen sem nad podporo, ki jo mnogi državljani izkazujejo mariborskim dijakom, drakonsko in eksemplarično kaznovanim zaradi nedolžnih in miroljubnih protivladnih demonstracij

Še je ljudska pravica na svetu! In ne samo ljudska pravica, temveč tudi solidarnost, zdrava pamet, čustvena inteligenca, sposobnost empatije in nenazadnje tudi naklonjenost do mladih.

Srednješolci (od 1. do 3. letnika) so skratka 9. februarja protestirali proti temu, da že pet mesecev ne smejo oz. niso smeli k pouku. Policija je popisala tiste s transparenti in megafoni in jih oglobila s po 400 evri na razgreto, a nenasilno glavo.

Dejstvo je, da se je vlada s tem neizprosnim vzgojnim, prevzgojnim ukrepom definitivno ustrelila v koleno in dokazala, da ne razume ničesar — razen tega, da je zdaj pač na oblasti.

Sašo Bizjak

Pahor, Fajon, Arsenovič … — bravo!

Presednik Pahor je v pogovoru z mariborskimi dijaki Druge gimnazije med drugim povedal, “da si želi, da bi se našlo pravno podlago za ustavitev postopka”. Bravo!

Amnestija za mariborske dijake je v bistvu ideja Tanje Fajon, ki je predlog “iskreno in dobronamerno” naslovila na Janšo, Počivalška in Tonina. Bravo!

Potem se je še mariborski župan Arsenovič postavil pred Prvo gimnazijo in povedal, da je "država" dijake "nesorazmerno kaznovala" in s tem dala "družbi napačen signal". Bravo!

Andrej Petelinšek

Pozdravljam tudi namero nekega mariborskega dentističnega podjetja, da dijakom plača kazni. Še tem bolj pozdravljam, ker so dobrotniki v žlahti z SDS.

Za manj razveseljivo, četudi nekoliko zabavno plat medalje pa je poskrbela vladna razredničarka Simona Kustec z najgenialnejšo izjavo v zgodovini slovenskega šolstva:

"Dijaki razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To je tisti prvi korak v svet odraslosti."

S tem je nehote povedala, da so bile srednješolske demonstracije pravzaprav zrelostni izpit. Mladi demonstranti (dijaki od 1. do 3. letnika) so v bistvu predčasno maturirali.

Kar je seveda res. S to pogumno uporniško gesto so dijaki vstopili v svet odraslosti. In to skozi glavna vrata. Demonstrirali so na Trgu svobode. Kje pa drugje. Okrog spomenika NOB. Narodno-osvobodilni borbi. Kako simbolično!

No, ministričino izjavo lahko razumemo tudi drugače. Morda pa je s tem mislila, da so odrasli s tem, da jih je država kaznovala? Da so s temi 400 evri kazni vstopili v svet represije in ugotovili, da življenje ni lunapark?

Družbena odgovornost

Vlada je s kaznimi (in s pozivi na sodišče mladoletnim) dala temu razvajenemu frocovju verjetno levičarskih staršev zelo zgodaj vedeti, da v življenju ne bodo mogli početi vsega, kar se jim zljubi. Kar je prepovedano, je prepovedano. Še posebej, če to strogo prepove ravnatelj Hojs.

Sašo Bizjak

Ta je sicer dal vedeti, da je misli, da zakonodaja velja “za vse enako” in da “ne vidi razloga, da bi koga iz upoštevanja izvzemali”.

Otrokom je treba postavljati meje. To so vendar osnove vzgoje!

Podobno zahojeno izjavo je kolektivno izustila tudi NSI. In sicer ravno obratno signalno kot Arsenovič:

"Spregled in amnestija za tovrstna dejanja bi dala napačen signal vsem tistim učencem, dijakom, študentom in tudi vsem drugim, ki se obnašajo družbeno odgovorno in se ukrepov držijo."

Biti mlad. Pa tudi star.

Kaj naj na to rečem? Kako potrkati na vest brezčutnežem, ki imajo šoder, niti ne kamen namesto srca? Je ob takih pedagoških totalitarizmih še mogoče biti konstruktiven?

Hvala, ni treba.

Ponavljam: vlada se je s tem neizprosnim vzgojnim, prevzgojnim ukrepom definitivno ustrelila v koleno in dokazala, da ne razume ničesar — razen tega, da je zdaj pač na oblasti.

In ta oblast se bo izpela takrat, ko bo kaznovana mladina na krilih vseh tistih, ki jo podpirajo, šla na volitve. Srečno upam, da bo enkrat za spremembo res šla volit.

Računajte na njih. Računajte na milenijce.

Če je mladina zbrala toliko odraslega poguma, da so šli s transparenti in megafoni protestirat, se bodo morda tudi potrudili na volitve.

In če se bodo res, bodo s pomočjo polnoletnih sošolcev in prijateljev, pa tudi staršev in tet in stricev in dedkov in babic in vseh simpatizerjev odpihnili to kaplarsko, čuvajsko, vunbaciteljsko, goriljo, piflarsko, policajsko, paternalistično oblast s Trga svobode.

Takrat bo spet lepo v naši domovini biti mlad. Pa tudi star.

Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta