(REKLI SO) Dr. Vlado Miheljak: Lahko Kamala Harris premaga Trumpa? Lahko, a težko

DR
26.07.2024 13:13

Dr. Vlado Miheljak v kolumni v Mladini o ameriški predsedniški tekmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlado Miheljak
Robert Balen

"Lahko Kamala Harris premaga Trumpa? Lahko, a težko. Težko bo nadoknadila izgubljene tedne kampanje. Vprašanje je tudi, koliko bodo antitrumpovski volivci motivirani, da se reaktivirajo in gredo spet množično na volišče. No, nastal je paradoks, ki gre v prid Kamali Harris. Trump je kljub visoki starosti deloval proti Bidnu kot kandidat, poln energije. Sedaj bo obratno, Trump bo proti Harrisovi deloval kot nebogljen in žlehtnoben starček. Njegov prostaški besednjak, ki ga je prostodušno in učinkovito uporabljal proti Bidnu, bo v tekmi z izzivalko odgnal zmerne republikanske volivce in volivke, brez katerih ne more zmagati.

Vlado Miheljak
Robert Balen

Kamala Harris lahko v soočenjih ponudi formulo: (relativna) mladost + temna polt + ženski spol. Ali bo ta kombinacija na volišča pripeljala zadržane volivce, volivke ali pa bo aktivirala dodatne latentne in manifestne predsodke, je težko napovedati. Kaj vsebinsko ponuja Kamala Harris? Enoznačna je glede pravice do splava, prav tako je kritična do preveč liberalne ameriške politike do posesti orožja ter podpira sindikalistično povezovanje delojemalcev. A to sta bila tudi Hillary Clinton in Joe Biden. V odnosu do genocida v Gazi, do aktualne politike Izraela, do vojne v Ukrajini, do Kitajske in Irana pa ne pomeni nobene alternative glede na Bidna in do ameriške aktualne zunanje politike nasploh.

Prva merjenja kažejo, da je vseeno bolj konkurenčna kot Biden zadnje tedne in ima (med registriranimi volivci) že minimalno prednost. Ima pa tudi kot ženska, kot temnopolta in kot dolgoletna tožilka izjemno "hvaležnega" nasprotnika. Debate, kolikor jih sploh še bo (sedaj Trump ne bo zainteresiran za soočenja), mora izpeljati kot dvogovor med tožilko in poslovnim goljufom, davčnim utajevalcem, rasistom, seksistom, predatorjem, prostakom. Vse to Trump nedvomno je. In to presežno prostaštvo, ki mu jasno limitira domet, je močnejše od njega."

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta