(REKLI SO) Urška Klakočar Zupančič: Ali je politika umazana?

DR
22.07.2024 13:34

Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, v intervjuju za Nedelo po dveh letih v politiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Iz svojih izkušenj lahko rečem, da je politika počasnejša, kot bi si želela. Želela bi si hitrejših, bolj učinkovitih in odločnih rešitev, ampak v demokraciji je treba med sabo usklajevati različne interese, kar lahko traja nekaj časa. Kot sem že rekla, pogrešam tudi modre ljudi, ki bi te interese znali uskladiti in sprejeti pametne odločitve. Upala sem, da bo drugače, pa ni, in dobre spremembe prihajajo počasi.

Marsikdo me vpraša tudi, ali je politika umazana. Umazana je toliko, kolikor imajo ljudje v njej slabih namenov in osebnih interesov, kot vsaka druga stvar. Hipokrizija, manipuliranje z dejstvi, obračanje stvari tako, da koristijo tvojim interesom ali interesom lobijev, in zahrbtnost – to najdemo vsepovsod, morda v politiki le pride bolj do izraza.

V kalužah in mlakah ne plavam. Skušam voditi politiko, ki je čista in iskrena, in takšna sem tudi sama. Težko bi bila drugačna, v politiko sem le stopila s 45 leti in veliko življenjskimi izkušnjami, kot izdelana osebnost.

Resnično si želim narediti nekaj dobrega in zelo mi je všeč občutek, da sem koristna in da lahko kdaj povem kakšno stvar, ki se mi zdi pomembna, in ljudje jo dejansko slišijo. Skušam povedati, kako pomembno je, da ostanemo povezani, da sprejemamo drugačnost, da obvladujemo negativna čustva in občutke, da dejansko živimo in pustimo živeti. Tudi sama se še učim in delam napake. In še kakšno bom naredila, zagotovo. Tudi meni še vedno kdaj dvigne plafon, ampak tega se zavedam. In se skušam izboljšati.

Ne želim pa biti udeležena v zakulisnih igricah, kjer se delijo karte drugače, kot bi se morale deliti, da bi družba dosegla blagostanje. Želim si biti transparentna, iskrena in čim več med ljudmi."

 

Vir: Nedelo 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta