(REKLI SO) Grega Repovž: V energetiki pa po starem, le da je zraven še Svoboda

DR
13.09.2024 16:00

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine, o političnih spregah in slovenski energetiki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Danes lahko že zapišemo, da se žal v slovenski energetiki ni nič spremenilo – le to, da se je dosedanjim navezam priključila še stranka Gibanje Svoboda. Zapisali smo trde besede, ki jih bomo utemeljili prav s pripravami na novembrski referendum. To, čemur smo namreč priča, je ponižujoče, nesramno do javnosti, hkrati pa v vseh korakih in dejanjih ponovitev TEŠ 6. Le da je tokrat poleg SDS, SD, NSi zraven še celotna interesna klika, ki je po propadu vseh drugih liberalcev zatočišče našla v Gibanju Svoboda. Do napovedanega referenduma sta namreč le še dobra dva meseca. Od marca do danes ni bila pripravljena niti ena neodvisna študija o možnih alternativah jedrski elektrarni. Ne samo to: tudi če bi jo vlada – da, vlada, ne investitor, torej javna družba Gen energija – zdaj naročila, je nihče ne more pripraviti v tako kratkem času. Ne vemo torej, kakšne so druge možnosti.

Sta

Že zdaj je tudi jasno, da do referenduma ne bo dokončana študija o potresni varnosti Krškega, pri čemer je naročnik slednje spet investitor, ne pa vlada. Tudi vse dosedanje finančne študije so bile naročene in vodene s strani investitorja – tako kot v primeru TEŠ 6. Celo ljudje, ki danes sodelujejo pri pripravi strokovnih listin, so v veliki meri isti ljudje oziroma gre za iste institucije, ki so stale za TEŠ 6. Nimamo niti ene neodvisne raziskave, kako v prehodu na manj uničujoče vire energije napredujejo najnaprednejše države, ki so se odločile izogniti jedrski energiji. In spet ni dovolj časa niti, da bi tako raziskavo naročili, kaj šele dejansko tudi dobili. Vse, kar imamo v tem trenutku, je agresivna propagandna akcija s podporo vseh političnih strank. Kampanja poteka, zanjo investitor namenja zelo veliko denarja, pri čemer pa referendum dejansko sploh še ni razpisan." (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta