(REKLI SO) Gregor Teržič: Kaj nas uči Goran Dragić

DR
28.08.2024 17:00

Gregor Terzič, novinar, v Dneviku o naukih zgodbe Gorana Dragića

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Zdi se, da danes pravega zagona pri mladeničih, niti tistih iz šibkejših socialnih okolij, ki jim prav Dragić pomaga s sodelovanjem v projektu Botrstvo v športu, ni več. Da bi jih želja po pomoči družini, kot je denimo ravno njega, da so se lahko preselili iz enosobnega stanovanja v Ulici Franca Mlakarja, gnala v trdo delo in garanje. Tisti, ki pravo željo in voljo vendarle premorejo in jih označijo za posebno nadarjene, pa trčijo v oviro. Slovenija namreč ne premore več takega kluba, kot je bil nekdaj Slovan, ki je načrtno stavil na mlade, jih razvijal ali privabljal in jim dajal priložnost na visoki tekmovalni ravni lige ABA. Cedevita Olimpija, ki je v zdaj skoraj že davnih časih veljala za največjo valilnico talentov v Evropi pod vodstvom Zmaga Sagadina, se kot glavni klub v državi bolj osredotoča na lovljenje rezultatov, pri čemer se opirajo na nabiranje tujcev, Krka pa očitno ni dovolj mamljiva, da bi jih pritegnila. V tem pogledu je še najaktivnejši Helios, ki pa že nastopa na prenizki kakovostni ravni. Mnogi tako že v mlajših letih pristanejo onkraj naših meja, saj so tamkajšnji klubi predvsem po zaslugi Luke Dončića in njegove zgodbe veliko bolj pozorni na tukajšnji prostor. Tam pa se ob veliko boljših pogojih in žal tudi načinu dela znajdejo v tujem okolju ter predvsem številni ostri konkurenci, ki je v veliko primerih prehuda.

Tomaž Skale/Dnevnik

 Zgodba o uspehu Gorana Dragića je zgodba o silnem garanju in premostitvi številnih ovir, ki jo je začinil še kanček sreče. Je tudi zgodba o rasti v domačem okolju, ki ga je zapustil, ko je bil na to pripravljen. Vsi, ki delujejo v slovenski košarki, bi si morali prizadevati, da bi znova ustvarili pogoje, ki bi omogočali nove dragiće. Ker jih že nekaj časa ni, bo vse večje posledice tega primanjkljaja v prihodnosti nosila članska reprezentanca."

 

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta