Gospodarstveniki pozdravljajo razbremenitev regresov

Timotej Milanov Timotej Milanov
27.05.2019 16:05

Gospodarstvo bo izkoristilo spremembo zakonodaje in delavcem izplačalo več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposlenim v Arcontu se letos obeta visok regres.
Nataša Juhnov

Na predlog predsednika vlade Marjana Šarca je konec aprila državni zbor potrdil spremembi zakona o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S tem je dosegel, da od regresa za letni dopust do povprečne plače ne bo treba obračunati dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Kar pomeni, da bodo dobili delavci v celoti izplačan znesek.

Od 887 do 1730 evrov

"Država se s tem ukrepom odpoveduje prihodkom v korist ljudi in podjetij," so takrat sporočili s finančnega ministrstva. Regres, ki ga morajo delodajalci za tekoče leto izplačati najkasneje do 1. julija, pa mora biti po določbah zakona o delovnih razmerjih izplačan najmanj v višini minimalne plače, ki v Sloveniji znaša 887 evrov, medtem ko je povprečna bruto plača okoli 1700 evrov.

Naj dobijo ljudje

V radgonskem Arcontu, ki je v večinski lasti avstrijskega Containexa, ta je del skupine Walter Group, so se odločili, da bodo v celoti izkoristili spremembo zakonodaje in delavcem letos izplačali okoli 1730 evrov regresa. Po besedah člana uprave Mirana Fujsa zakonske spremembe, ki so to omogočile, v družbi zelo pozitivno ocenjujejo: "S tem je država pomagala, da dobijo vsi zaposleni bistveno več kot v preteklosti. Zagotovo je to dobra motivacija." Želijo, da bi lahko na enak način zaposlenim izplačali tudi nagrade iz poslovanja ob koncu poslovnega leta.
Tam sicer že obstaja olajšava: "Kljub temu bi želeli, da bi bilo to urejeno na enak način kot pri regresu, ki je popolnoma oproščen prispevkov in davkov."
Tudi v Pomgradu pozdravljajo spremembe na področju izplačila regresa, saj kot pravijo, bodo tako delavci dobili več, sami pa se že ves čas zavzemajo za nižje obdavčitve v gospodarstvu. O točnem znesku v tem trenutku še ne govorijo, dodajajo pa, da si podobnih ukrepov želijo tudi na področju plač, predvsem glede delavcev z najnižjimi dohodki. V družbi Roto bodo po besedah lastnika Štefana Pavlinjeka letos izplačali 900 evrov regresa, potezo vlade pa pozdravljajo. "Vse tovrstne ukrepe pozdravljamo, saj je država najslabši lastnik. Naj denar raje dobijo ljudje, ki bodo tako bolj zadovoljni!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta