(INTERVJU) Tomislav Nemec: "Vsak naj dela svoje in odgovarja za to"

Majda Horvat, Vestnik
28.05.2020 06:30

Direktor Doma starejših občanov Ljutomer o razmerah prej, zdaj in potem: "Očitke, da ne upoštevamo nobenih navodil, na primer glede hrane, zaprtja doma, obiskov, smo morali pojasnjevati tudi inšpekciji, ki pa v postopku tega ni potrdila." Poudarja, da bo treba najti rešitve za kadrovsko šibkost domov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Domu starejših Ljutomer je na področju zdravstvene nege in oskrbe neposredno zaposlenih 34 delavcev.  
Andrej Petelinšek

Dom starejših občanov (DSO) Ljutomer je bil eno najbolj opaznih in tudi bolečih žarišč koronavirusa v Sloveniji in je z dogajanjem v še nekaterih drugih domovih razkril ranljivost institucionalnega varstva starejših. Dogajanje je tudi zdramilo javnost, ljudje pa so imeli različne poglede na ravnanje vodstva kot tudi na ukrepe, ki jih je z namenom zajezitve širjenja okužbe v ljutomerskem domu predlagala stroka. Potem sta tu še vprašanji, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati doma in kaj vse mimo oči javnosti. Nekaj teh vprašanj smo postavili direktorju DSO Ljutomer Tomislavu Nemcu.
Kdo je odgovoren, da se je kljub ukrepom, ki jih je kot učinkovite priporočila stroka, okužba še vedno prenašala?
"Okužba v našem domu je že nekaj časa zajezena. Pri nas so se strokovnjaki iz UKC Maribor zajezitve prenašanja okužb lotili zelo sistematično. Že od 5. maja pri stanovalcih ne ugotavljamo več novih okužb. Kar se tiče prvih okužb, smo imeli po navodilih že v začetku marca pripravljeno kohortno izolacijo. Kljub temu smo glede na potek dogodkov v dveh drugih domovih ocenili, da bi bilo zaradi varnosti stanovalcev bolje premestiti okužena na lokacijo zunaj doma. Želel sem, da ju takoj prevzame bolnišnica. Bil sem razočaran, ko smo od domskega zdravnika zvečer izvedeli, da ju nobena bolnišnica ne bo sprejela. Iskal sem druge možnosti, s poveljnikom CZ Ljutomer sva bila še isti večer ob 21.40 dogovorjena za preselitev na začasno lokacijo v bližini doma, prostore so menda že pripravili, potem pa so me ob 22.14 obvestili, da se vodstvo občine s tem naj ne bi strinjalo. Ob tem se lahko vprašamo, kakšni sta sploh v izrednih razmerah vloga in pristojnost štaba civilne zaščite, kdo sprejema odločitve. Iskali smo naprej, v sosednji lokalni skupnosti nam je bil prijazno ponujen objekt za nastanitev, vendar po mnenju stroke ni bil primeren. Nekaj dni smo še upali, da bomo s pomočjo države našli objekt, kamor bi lahko premeščali obolele, žal se tudi to ni uresničilo. Danes je praksa drugačna, bolnišnice v nekaterih drugih regijah okužene iz domov sprejmejo takoj.

Tomislav Nemec, direktor DSO Ljutomer: "Bolnišnice so za to, da zdravijo, domovi pa za izvajanje socialnega varstva."  
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta