Občani Radencev ne bodo plačali vodarine

​Vida Toš, Vestnik
12.03.2020 18:50

Župan Roman Leljak trdi, da se je podjetje SIM okoristilo. Zlatko Mir mu odgovarja, da bi denar vrnili, a nimajo pravne podlage

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje SIM je imelo koncesijo za oskrbo s pitno vodo, preden so jo prenesli na JP Prlekija.
Natasa Juhnov

Župan Radencev Roman Leljak je občankam in občanom sporočil, da na naslednji položnici za vodo ne bo obračunana vodarina. Občani naj bi jo namreč v letih 2016, 2017 in 2018 podjetju SIM preplačali. Leta 2016 je radenski občinski svet koncesijo za oskrbo s pitno vodo, ki jo je prej imelo omenjeno radensko podjetje SIM, podelil Javnemu podjetju (JP) Prlekija. Od takrat SIM ni več izdeloval obračunskih elaboratov za oskrbo s pitno vodo. Je pa moral podatke za izdelavo elaborata pošiljati JP Prlekija.

Priznajo, a ne vsega

Župan Leljak razlaga, da se je leta 2017 v Radencih zgodila sprememba. "Do takrat je Radenska prodajala svojo vodo občini, od tega leta pa je bilo ravno nasprotno in je Radenska postala plačnik. Ker pa omenjeno podjetje porabi za več kot 40 odstotkov več vode kot drugi prebivalci, se je zgodilo, da je SIM v letih 2017, 2018 in v prvih dveh mesecih leta 2019 dobival 40 odstotkov več denarja kot prejšnja leta. To ni bilo nikjer obračunano, kajti če bi bilo, bi se morala cena za občane znižati." Leljak ocenjuje, da gre za približno 300 tisoč evrov dodatnega prihodka. "Podjetje SIM je to priznalo le delno, v višini 63 tisoč evrov, kar so občini nakazali nazaj." Za preostali del pa se še tožijo na sodišču.

Roman Leljak
Nataša Juhnov

Nejasnosti o upravičencih

Mir pravi, da se je zavedal, da morajo sredstva vrniti. "Potrebna pa je pravna podlaga, iz katere bi bilo razvidno, kdo je upravičen do sredstev. Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb (MEDO) piše o tem, da je presežek sredstev treba vrniti končnim uporabnikom, največkrat v obliki poračuna stroškov." V celoti so, dodaja, vrnili sredstva v višini subvencije za leto 2018, kar je približno 36 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta