Obnova cerkve v Tišini: Lani obleka, letos novi dom

Ines Baler Ines Baler
19.09.2020 06:00

Ljudje so darovali okoli 250 tisoč evrov. Ob obnovi pomembna arheološka in umetnostnozgodovinska odkritja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celotna vrednost obnove je od 450 do 500 tisoč evrov. 
Tomaž Berke

V tišinski župniji so nedavno končali tri leta trajajočo obnovo tamkajšnje cerkve Marijinega rojstva. Projekt obnove se je začel leta 2017, ko je bil ustanovljen tudi šestčlanski gradbeni odbor, na čelu katerega je bil Jožef Poredoš. Prizadevanja so po več letih zaživela, začelo se je zbiranje denarja in pridobivanje potrebne dokumentacije. Ker je cerkev pod spomeniškim varstvom, je bilo treba med drugim pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Pomurski muzej Murska Sobota je na njegovo zahtevo tudi izkopal arheološke sonde, da bi ocenil arheološki potencial območja. V preteklih dveh letih so okrog cerkve našli predmete in grobove iz časa kulture žarnih grobišč iz 10. in 11. stoletja.

Pomurski izvajalci predragi

"V tem času smo pridno zbirali prispevke župljanov. Glavni vir dohodka je bila namreč nabirka po vaseh vsako prvo oziroma po novem vsako zadnjo nedeljo v mesecu," opisuje dejavnosti predsednik gradbenega odbora. Z darovi vernikov so nabrali okoli 250 tisoč evrov, 70 tisoč je prispevala tišinska občina. Celotna vrednost obnove je od 450 do 500 tisoč evrov. "Ko smo imeli vsa soglasja in okrog 70 odstotkov zagotovljenega denarja, smo se lotili obnove fasade. Izvedli smo javni razpis, ponudnikov je bilo pet, trije so bili iz Prekmurja. Vendar se nismo uskladili glede cene, tako da je izvedbo potem prevzelo podjetje Gnom iz Ljubljane," pojasni Poredoš. Načrt za obnovo je pripravila mariborska enota ZVKDS. Obnovo zunanjščine so začeli junija lani in končali septembra. S projektom so se prijavili tudi na javni razpis za obnovo sakralnih objektov in pridobili 104 tisoč evrov še od ZVKDS. Po končani obnovi zunanjosti so ljudje izrazili željo, da bi prenovili še notranjščino, kajti finance so jim šle na roko.

 

Nove klopi kopija starih

Prvotni načrt je bil, da bi obnovili zgolj klopi in v cerkvi uredili centralno ogrevanje. Odločili so se še za pleskarska dela, kar se je kasneje izkazalo za pravilno, saj je bila v cerkvi vlaga in zaradi tega končna podoba ne bi bila takšna, kot je sedaj. Tudi za ta dela je bilo odgovorno podjetje Gnom, ki je zidove raziskalo še s sondažo. Pri tem so odkrili nekaj fresk. "Če bi morali celotno cerkev glede fresk raziskati, bi to trajalo leta in leta, prav tako bi bil to finančno velik zalogaj in si tega nismo mogli privoščiti. Tudi ZVKDS se je strinjal in dokumentiral, da je bilo to odkrito, potem pa smo se odločili to pustiti za poznejše rodove." Predsednik gradbenega odbora dodaja, da so pleskarji freske zgolj prebelili, tako da sedaj niso vidne. Zaradi dotrajanosti klopi so se odločili obnoviti tudi te. Ker so umetniško delo višje vrednosti, se niso odločili za nove, ampak so se z Mizarstvom Ornik iz Lešan dogovorili za restavriranje. Naročili so še deset dodatnih. "Če zdaj pridete v cerkev, boste videli, da so stare klopi praktično enake kot nove. V cerkvi so tudi novi podi pod klopmi in klečalniki, tako da ima cerkev sedaj res pravo podobo," sklene Poredoš.

Pomagalo 40 župljanov

Anton Omar, prav tako član gradbenega odbora, se je ob tej priložnosti zahvalil župljanom, ki so darovali sredstva, ob delovnih akcijah zavihali rokave in poprijeli za tista dela, ki so jih lahko opravili sami. "Lani smo rekli, da smo nevesto, tako jo je tudi škof imenoval, oblekli v obleko, zdaj pa smo ji dali še nov dom. Ta je sedaj v celoti obnovljen - razen kora, ki ostaja izziv za naslednje leto, če se bomo za to odločili." Zaradi koronavirusnih omejitev v minulih dneh niso mogli pripraviti večje prireditve. Je pa Poredoš napovedal, da bodo, ko bo mogoče, organizirali župnijski zahvalni dan, na katerega bodo povabili vse župljane in izvajalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta