V Lendavi Christo in Jeanne-Claude ter njune prekrite umetnine

Jože Gabor Jože Gabor
16.09.2019 16:26

Razstave iz cikla Velikani svetovne likovne umetnosti si ogleda več kot dvajset tisoč ljubiteljev umetnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Lendavi je predstavljeno več kot polstoletno ustvarjalno delo umetniškega tandema Christo in Jeanne-Claude. 
Jože Gabor

Christo in Jeanne-Claude: Skrita stvarnost je naslov razstave, ki jo je v razstavnih prostorih lendavskega gradu pripravila Galerija - Muzej Lendava v sodelovanju z Občino Lendava in ob podpori ministrstva za kulturo. V kulturnem programu ob odprtju sta nastopili profesorici Glasbene šole Lendava Diana Milković (flavta) in Eva Bažika Orban (klavir). Razstavo je odprla sekretarka na direktoratu za kulturno dediščino ministrstva za kulturo Nada Zoran, ki je poudarila, da razstave cikla Velikani svetovne likovne umetnosti in druge dejavnosti Galerije - Muzeja Lendava dokazujejo, da so v Lendavi smeli ljudje, ki znajo gledati čez domači prag in se postaviti ob bok največjim izzivom. Vsaka zbirka, predvsem zbirka sodobne umetnosti, razveseljuje sodobnike in bogati prihodnje rodove, prispeva k spoznavanju in razumevanju sveta in človeške zgodovine.

Podiranje meja med elitno in množično kulturo

"Dvajseto stoletje je čas, ko so poskušali umetniki podirati meje med visoko in ljudsko, elitno in množično kulturo in umetnostjo. To jim je v veliki meri uspelo. Vendar je to tudi čas, ki ga živimo, ki je brutalno ciničen do visoke kulture, da o slikarstvu in kiparstvu sploh ne govorimo. Posmehuje se vsemu, kar le malo diši po strastnem navdušenju nad vrhunskimi dosežki. Zato je še toliko bolj navdušujoče, da se srečujemo z deli najpomembnejših umetnikov dvajsetega stoletja." Direktor Galerije - Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner je povedal, da s to razstavo nadaljujejo cikel Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu, v okviru katerega so gostili dela vrste svetovno znanih imen, ki si jih je vsakokrat ogledalo več kot dvajset tisoč ljubiteljev umetnosti.

Vključitev civilne družbe

"V galeriji lendavskega gradu so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema, ki sta jih pred izvedbo načrtovala in pripravljala tudi desetletje in več. Predstavljeno je njuno več kot polstoletno ustvarjalno delo, prikazano s fotografijami, grafikami, kolaži in različnimi predmeti, povezanimi s tem. Med drugim so razstavljeni projekti, kot so oviti najstarejši pariški most Pont Neuf (1975–1985) in Senčniki, ki so jih postavili sočasno v Kaliforniji in na Japonskem (1984–1991). Predstavljena sta tudi prekriti Reichstag (1971–1995) in Vrata iz leta 2005, ki so bila na ogled v newyorškem Centralnem parku." Njuno umetnost bi s težavo uvrstili v katero od umetnostnih smeri, saj vsebuje marsikaj, od konceptualizma prek krajinske umetnosti do minimalizma, dodaja Atilla Pisnjak. "Vsi njuni projekti so bili postavljeni z vključitvijo civilne družbe - tako v fazi izvedbe kot v procesu priprav. Kot velika zagovornika družbene odgovornosti in ohranjanja narave sta ustvarjala zato, ker sta v umetnosti odkrila svobodo. Njune umetnine so bile na ogled razmeroma kratek čas, običajno nekaj dni ali nekaj tednov."
Christo in Jeanne-Claude sta večkrat sodelovala tudi s slovensko skupino Grupa Junij, neformalno skupino mladih umetnikov, ki je delovala med letoma 1970 in 1985. Po zaslugi Staneta Jagodiča, ene od vodilnih osebnosti te skupine, sta se leta 1995 v Sloveniji predstavila s samostojno razstavo. Na njej so si lahko obiskovalci ogledali dela, ki sta jih ustvarila med letoma 1962 in 1992. Razstava v Lendavi predstavlja njuna dela od leta 1958 do danes oziroma do naslednjega leta, ko bo Christo s tkaninami prekril Slavolok zmage v Parizu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta