Zaradi izpada vodarne rebalans murskosoboškega občinskega proračuna

Timotej Milanov Timotej Milanov
12.07.2021 18:00
V sklopu projekta nadgradnje pomurskega vodovoda bo v mestni občini zgrajeno novo omrežje v dolžini 13,8 kilometra
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Murski Soboti nestrpno pričakujejo gradnjo vzhodne obvoznice. Foto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Soboški mestni svetniki so potrdili rebalans letošnjega proračuna, ki je bil med drugim potreben zaradi spremembe projekta nadgradnje pomurskega vodovoda. Kot je znano, je iz projekta izpadla predvidena gradnja vodarne na območju nekdanje Vrtnarije v Murski Soboti, kar je znižalo vrednost celotnega projekta za 3,2 milijona evrov.

Za izključitev vodarne so decembra lani poskrbeli ravno v soboškem mestnem svetu, potem ko je del svetnikov, ki je nasprotoval gradnji objekta, bojkotiral glasovanje o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, s katerim bi objekt umestili na omenjeno območje. Rebalans je bilo treba sprejeti še zaradi nekaterih drugih projektov.

Vlaganja tudi v kulturo

Med drugim zaradi uskladitve občinskega načrta razvojnih programov s prejeto odločbo ministrstva za kulturo glede obnove fasade na stavbi Pokrajinske in študijske knjižnice. Občina je za projekt, vreden 69 tisoč evrov, pridobila sredstva v višini 27 tisoč evrov. Prav tako so z rebalansom v proračun umestili pričakovano financiranje opreme za grajsko dvorano. Mestna občina se je namreč prijavila na razpis za sofinanciranje nujnih programov na področju kulture za leto 2021, s sredstvi pa želi nabaviti tonsko opremo in razsvetljavo. Projekt je vreden 43 tisoč evrov, od tega občina pričakuje sofinanciranje v višini 17.600 evrov. Proračun Mestne občine Murska Sobota (MOMS) za letos po rebalansu znaša slabih 27 milijonov evrov.

Svetniki so se seznanili tudi s študijo izvedljivosti projekta nadgradnje vodovoda. Na območju mestne občine bo v sklopu projekta zgrajeno novo vodovodno omrežje v dolžini 13,8 kilometra, in sicer v nekaterih ulicah v Murski Soboti, na Pušči, med Černelavci in Puščo ter od Kopališke ulice do Markišavcev. Hkrati bo izvedena nadgradnja vodnega vira Fazanerija, ki zajema obnovo vodnjakov. V Murski Soboti bo nastal tudi nadzorni center vodovoda sistema B. Vrednost vseh del je 4,6 milijona evrov, občina bo prispevala 435 tisoč evrov.

Povečan promet v času žetve

Svetnika Nada Kuhar (SDS) in Anton Slavic (NSP) sta izrazila bojazen, da bo v času žetve na soboških ulicah spet povečan promet težkih vozil, ki prevažajo požeti pridelek do zbirnega mesta. Vozila, ki so do vrha naložena s tovorom, po njunem mnenju večkrat vozijo prehitro, pri tem posebej omenjata Ulico Mikloša Kuzmiča in Grajsko ulico.

Tomaž Trajbarič, vodja soboškega policijskega okoliša in predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v mestni občini, je pojasnil, da so o tej problematiki že razpravljali in iskali možne alternative, vendar, kot pravi, je promet težko preusmeriti na cesto, ki je ni. Ena od možnosti je po njegovih besedah omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro.

Župan Aleksander Jevšek je predlagal, da bi razmislili o možnosti, da bi v času žetve kmetijski mehanizaciji dovolili vožnjo po južni obvoznici. Pri tem je še omenil, da so našli ustrezno rešitev za gradnjo sebeborskega zadrževalnika v občini Moravske Toplice, ki je pogoj za začetek gradnje vzhodne soboške obvoznice.

Se pa zadeve očitno premikajo hitreje pri načrtovani gradnji zahodne obvoznice, ki bo potekala od Maximusa do krožišča v Tišinski ulici. "Verjamem, da se bo tam gradnja začela prej," pravi soboški župan. V obeh primerih pričakujejo pridobitev gradbenega dovoljenja v naslednjem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta