(FILM) Priporočamo ogled: Iz sebe, znanstvenofantastični film

Matic Majcen Matic Majcen
15.07.2022 05:00

Danes, 20.05, TV Slovenija 1

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ben Kingsley v filmu Iz sebe (Self/Less, 2015)
TV Slovenija

Televizija Slovenija bo v nocojšnji večerni ponudbi predvajala film, ki se precej dobro prilega njeni trenutni "prenovljeni" identiteti. Film Iz sebe (Self/Less, 2015) je namreč precej običajen žanrski izdelek, kakršne bi prej pričakovali na komercialnih televizijah, še toliko bolj pa v oči bode dejstvo, da si je film prislužil kar elitni termin ob osmih zvečer, o čemer so lahko mnogo kakovostnejši filmi v zadnjih letih zgolj sanjali. Po drugi strani pa glede na dokaj šibek finančni položaj pri nakupih odmevnih celovečercev tudi tokratni film ustreza siceršnji strategiji filmskega programa na TV Slovenija. Film Iz sebe se namreč uvršča med tiste manj znane filme na programu nacionalke, ki sicer na papirju zvenijo odmevno, a so ob izvirnem predvajanju v kinih nekako spolzeli mimo pozornosti večine gledalcev.

V središču filma Iz sebe je Damian Hale (Ben Kingsley, na fotografiji), izjemno uspešen poslovnež in milijarder, ki se v zrelem obdobju življenja bori z zelo napredovalo obliko raka. Ko že dvigne roke nad življenjem, pa se pojavi priložnost, da sprejme storitev skrivnostne organizacije, ki mu ponudi eksperimentalen medicinski poseg. Po uspešni transplantaciji uma se Hale zbudi v telesu mlajšega, postavnega mladeniča (Ryan Reynolds) in s tem življenje znova zajema s polno žlico. Pa vendar - kot vsaka pogodba s hudičem ima tudi ta svoj drobni tisk in prerojeni mladenič se mora soočiti ne samo s sprevrženimi nameni omenjene organizacije, ampak tudi z vprašanjem, kakšna je sploh bila usoda moškega, v katerega telo se je preselil umrli milijarder.

Iz sebe je peti in za zdaj tudi zadnji film indijsko-ameriškega režiserja Tarsema Singha, katerega filme Celica (The Cell, 2000), Nesmrtni (Immortals, 2011) in Zrcalce, zrcalce (Mirror Mirror, 2012) smo gledali tudi v slovenskih multipleksih. Še toliko bolj pa je film zanimiv z vidika obeh glavnih igralcev. Medtem ko gre za eno mnogih vlog oskarjevca Bena Kingsleyja, pa celovečerec ponuja tudi enega resnejših obrazov Ryana Reynoldsa, katerega pojavitve na zaslonih si dandanes ne znamo prestavljati brez njegovega hitrojezičnega, odrezavega humorja. Pravzaprav je Reynolds film Iz sebe posnel, tik preden je z glavno vlogo v Deadpoolu (2016) dokončno stopil med prvokategorne hollywoodske igralce.

Film režiserja Singha v marsičem uporabi enega osrednjih motivov sodobnega znanstvenofantastičnega filma: ideje, da se je z našo zavestjo možno igrati, jo prestavljati, oblikovati in nasploh z njo manipulirati. Trend je strmo vzletel ob prelomu stoletja ob vzniku tako imenovanega inteligentnega Hollywooda s filmi, kot so Matrica (1999), Vanilla Sky (2001), Večno sonce brezmadežnega uma (2004) in kasneje še z Izvorom (2010) Christopherja Nolana. Vseeno pa ima film Iz sebe svojega neposrednega prednika daleč nazaj v zgodovini ameriškega žanrskega filma, saj gre pravzaprav za prikrito adaptacijo prelomnega filma Vnovič rojeni (Seconds, 1966) Johna Frankenheimerja, ki ga lahko zlahka opišemo kot začetnika te tematske veje v znanstvenofantastičnem filmu. Film Iz sebe torej predstavlja lahkotno žanrsko zabavo, ki morda res ne odkriva novih ozemelj, vsekakor pa povsem spretno uprizarja tematsko premiso, ki kljub mnogim podobnim filmom nikoli ni izgubila svoje privlačnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta