(FOTO) Ugibanj je konec: Znano je, zakaj je bil Nizozemec diskvalificiran in ni nastopil v finalu

A.L., STA
11.05.2024 18:01

V švedskem Malmöju se je nocoj začel veliki finale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Zmagovalec bo predvidoma znan v nedeljo okoli 1. ure zjutraj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Švedska prestolonaslednica Victoria je ob začetku iz predsedniške palače v Stockholmu vsem zaželela veliko sreče.

Letošnjo Evrovizijo si bo večina sicer bolj kot po skladbah zapomnila po škandalih, ki se vrstijo. Danes je domevala predvsem novica o nizozemskem kandidatu Joostu Kleinu, ki ne bo sodeloval v nocojšnjem velikem finalu tekmovanja za pesem Evrovizije. Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki organizira tekmovanje, je sporočila, da je razlog za izključitev preiskava zaradi prijave neprimernega obnašanja.

Klein že v petek ni sodeloval na generalkah za današnji nastop, kot razlog so pri EBU navedli policijsko preiskavo domnevnega ustrahovanja v četrtek zvečer. Medtem ko teče postopek, ne bi bilo primerno, da bi nizozemski predstavnik še naprej sodeloval v tekmovanju, so danes pojasnili na EBU.

Švedska policija podrobnosti glede četrtkovega incidenta ni razkrila, mediji so medtem poročali o več različnih scenarijih o tem, kaj naj bi se zgodilo. Sprva se je omenjalo fizično nasilje, nato so mediji poročali, da naj bi šlo za ustrahovanje. 

Švedska policija podrobnosti glede četrtkovega incidenta ni razkrila.
Reuters

Nizozemska televizija Avrotros je v prvem odzivu sporočila, da so osupli nad odločitvijo, ki se jim zdi nesorazmeren ukrep.

"Ohranjamo ničelno toleranco do neprimernega obnašanja in smo zavezani temu, da za vse zaposlene zagotovimo varno delovno okolje. V tej luči je obnašanje Joosta Kleina predstavljalo kršitev pravil," so v utemeljitvi zapisali pri EBU.

Zatrdili so, da razlog za izključitev nizozemskega predstavnika ni povezan z njegovim odnosom do drugih sodelujočih delegacij. Klein je namreč pred tem izrazil tudi nezadovoljstvo, ker so ga na novinarski konferenci posedli poleg predstavnice Izraela Eden Golan, ter si večkrat z nizozemsko zastavo pokril glavo.

Joost Klein je izrazil nezadovoljstvo, ker so ga na novinarski konferenci posedli poleg predstavnice Izraela Eden Golan, ter si večkrat z nizozemsko zastavo pokril glavo.
Reuters
Transparent na protestu.
Reuters

26-letni Nizozemec je bil s skladbo Europapa med favoriti letošnjega tekmovanja. Med prenosom večernega finala je Mojca Mavec sporočila, da Nizozemska nocoj ne bo sporočila svojih glasov.

V večernih urah se je na Twitterju oglasil evropski komisar za promocijo evropskega načina življenja Margaritas Schinas in se odzval na poročila, da so nekaterim obiskovalcem prepovedali vstop v dvorano z zastavami Evropske unije. 

Protestniki z opozorili o dogajanju v Gazi

Pred areno Malmö in drugod po središču mesta so medtem protestniki opozarjali na dogajanje v Gazi in izražali nasprotovanje sodelovanju Izraela na tekmovanju. 

Reuters

Med finalom se pred areno po poročanju portala MMC dogaja nasilje. Razmere med policijo in propalestinskimi protestniki se stopnjujejo, saj je policija aretirala več ljudi.

Reuters
Reuters
EPA
EPA
Reuters
Reuters
Reuters

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta