Na glasove strokovne žirije ne moremo računati: Kakšna usoda nocoj čaka Raiven? Zdi se, da nekdo želi utopiti Veroniko

Zdi se, da lahko hrvaško uvrstitev v finale in končno zmago skali le še višja sila, precej več trepetanja pa čaka slovensko ekipo, nocoj na milost in nemilost prepuščeno zgolj glasovanju gledalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven stavnice napovedujejo 12. mesto v polfinalu. Kako zelo se bodo zmotile?
Sarah Louise Bennett/ Ebu

Jaz sem, ti si ... Veronika. Evrovizijski oboževalci refren slovenske skladbe, katere tekst sta skupaj spisala Raiven in Bojan Cvjetićanin, že dolgo znajo na pamet, zdaj ga bo slišala še preostala Evropa. Naša markantna pevka bo s petimi plesalci na veliki oder prvega polfinalnega večera nocoj stopila kot deveta. Ob izjemno strogih varnostnih ukrepih, ki so v veliki meri ohladili evrovizijsko evforijo v tretjem največjem švedskem mestu, ki izbor gosti že tretjič, je največje glasbeno tekmovanje na svetu tako le dočakalo svojo že 68. epizodo, petdeset let po zmagi Abbe spet na švedskih tleh. 

Raiven, turkizma preproga, Evrovizija, Malmö
Alma Bengtsson/ebu

Kakšne so napovedi? Ne prav sladke za nas, a nič še ni odločeno. Spletne stavnice Sloveniji napovedujejo 12 mesto v polfinalu, v finale se uvrsti le najboljših deset. To, da v polfinalih ne bo žirij, ki bi pomagale v finale lažje vstopiti kakovostnim tekmovalcem iz držav, ki si megalomanskih nastopov, polnih posebnih učinkov ne morejo privoščiti, nam letos zagotovo ne gre na roko. Raiven si je med promocijo skladbe Veronika po Evropi pridobila na tisoče novih oboževalcev, kako zelo zvesti so ji, bo jasno kmalu. 

(VIDEO) Neprijetne besede: Slovenci Raiven zasipavajo z negativnimi komentarji. To jim pevka sporoča iz Malmöja ...

Favorit je jasen. V Malmöju se vse vrti okoli Baby Lasagne, hrvaškega predstavnika, največjega favorita za končno zmago. Kraljuje na vrhu stavnic, ki mu pripisujejo 24-odstotno verjetnost zmage, kar je približno toliko, kot so leta 2021 pripisovale italijanski skupini Maneskin s skladbo Zitti e buoni, ki se je nato res zgodila. V igri za končno zmago je Slovenija na 19. mestu, a se je potrebno najprej prebiti v finale. 

EBU

Hrvaška se svoje pozicije favoritke dobro zaveda, tako trenutno v aprilu in maju 2025 ni več mogoče najeti zagrebške Arene, kar je običajna strategija favoriziranih držav. Dvorane si ogledujejo tudi Švicarji, saj je njihov Nemo na stavnicah drugi, tretja je Ukrajina. Precej zvezdniška postaja tudi drža Baby Lasagne, Marka Purišića, ki je ob odprtju Evrovizije s turkizne preproge izjave dajal le še največjim medijem, nacionalnim medijskim hišam. Da bi zmagovalni pohod glasbenika iz Umaga s skladbo Rim tim tagi dim lahko še karkoli ustavilo, se v tem trenutku zdi skoraj nemogoče, a Evrovizija je lahko nepredvidljiva. Lasagna je v izjemno dobrih odnosih tudi z našo Raiven, zelo se podpirata in občudujeta že od takrat, ko sta se spoznala na Dori. V prijateljskih odnosih je naša predstavnica tudi s srbsko pevko Teyo Doro, ki s skladbo Ramonda prav tako nastopa v prvem polfinalu.

Alyona Alyona in Jerry Heil pojeta za Ukrajino. Na stavnicah sta tretji. 
Alma Bengtsson/ebu

V prvem predizboru se bo predstavilo 15 držav, v drugem, dva dni pozneje, pa še 16 držav. V velikem finalu, ki bo v soboto, pa se bo predstavilo po deset izbranih držav iz obeh predizborov, velikih pet ter Švedska kot lanskoletna zmagovalka.

V prvem predizboru, v katerem se bo kot deveta predstavila tudi Slovenija, se bodo po po vrstnem redu zvrstile naslednje države: Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. Nastopili bodo tudi predstavniki in predstavnice Švedske, Velike Britanije in Nemčije, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu, a so si želele več pozornosti. 

(FOTO) Čudno vzdušje v Malmöju: "Aha, prišli ste na Evrovizijo. Pa imate neprebojni jopič s seboj?"

Gostitelji so za nocoj pripravili pester spremljevalni program. Nastopili bodo bivši evrovizijci Eleni Foureira, Eric Saade, in Chanel, med glasovanjem bo običistvo zabaval zvezdnik Benjamin Ingrosso, pa tudi legendarni trikratni (enkrat kot avtor) evrovizjiski zmagovalec, irski "Mr. Eurovision" Johnny Logan.

Teya Dora iz Srbije poje o cvetlici, ki spominja na srbske žrtve v prvi svetovni vojni. 
Alma Bengtsson/ebu

V drugem predizboru se bo predstavilo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. V tem predizboru bodo kot predstavnice velikih pet nastopile Španija, Italija in Francija. V obeh predizborih bo glasovalo izključno občinstvo.

V velikem finalu bodo zmagovalno pesem izbrale strokovne komisije iz vseh 37 sodelujočih držav, in sicer v enakovrednem razmerju s telefonskim glasovanjem, torej 50:50. Skupni seštevek bo prinesel zmagovalca Pesmi Evrovizije 2024.

Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani evrovizijsko dogajanje na televiziji spremljala Mojca Mavec. Slovenske glasove na finalnem večeru bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Raiven pravi, da bo njen nastop točno tak, kot si ga je želela. 
Alma Bengtsson/ebu

Švedska že sedmič gosti evrovizijsko tekmovanje. V Areni Malmö je nameščenih skoraj 2200 svetlobnih teles, tako LED zaslonov kot laserjev, ob vsem blišču pa bo tekmovanje potekalo pod poostrenimi varnostnimi ukrepi, predvsem zaradi napovedanih protestov ter drugih groženj. Letos mnoge bode v oči, da je zveza EBU zamižala pri nastopajočem Izraelu, medtem ko Rusiji zadnja leta oz. od vojne v Ukrajini ne dovoli udeležbe. Posebno pobudo je na EBU naslovilo 25 evropskih poslancev, v kateri so jo pozvali k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na letošnjem tekmovanju.

(VIDEO) Poln kufer Evrovizije! Denis pred kamero spakiral za Malmö, a v njegovem kovčku je tudi marsikaj nenavadnega

Izraelu so organizatorji vseeno odobrili njihovo pesem Hurricane predstavnice Eden Golan, ki so jo sicer prilagodili, saj bi prvotna pesem, ki je večinoma v angleščini z nekaj besedami v hebrejščini, namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani. S tem bi kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na tekmovanju. Izrael je trenutno na stavnicah v igri za končno zmago na osmem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta