Evrovizija, ki jo zaznamujejo škandali: Nizozemec diskvalificiran, v bran so mu stopili nekateri glasbeniki

V Malmö je pripotovalo veliko Nizozemcev, a zdaj njihov predstavnik sploh ne bo smel nastopiti v finalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joost Klein z zastavo na glavi.
Reuters

Le nekaj ur pred finalom Pesmi Evrovizije v švedskem Malmöju festival trese sila neprijeten škandal, ki ga je zakuhal nizozemski predstavnik Joost Klein, ki so ga stavnice s skladbo Europapa uvrščale na visoko sedmo mesto. Dvorano so napolnil žvižgi, vzkliki in globoki vzdihi razočaranja, ko so na petkovi večerni generalki v malmöjski Areni sporočili, da ga ne bo na oder, namesto njegovega nastopa v živo pa bodo predvajali posnetek polfinalnega nastopa, kar je zelo vznemirilo številne Nizozemce, ki so pripotovali na Švedsko, da bi navijali za svojega predstavnika. Zveza EBU je medtem v javnost poslala kratko, a zelo skopo in skrivnostno sporočilo o tem, da preiskuje incident, da se je povezala z nizozemsko nacionalno televizijo AVROTROS in da podrobnosti incidenta še ne želi razkriti. 

Sprva je po spletu zakrožila informacija, da je prepoved nastopa na generalki povezana z Joostovo potezo, ki je nemudoma pristala na spletu in obkrožila svet. Medtem ko je predstavnica Izraela Eden Golan po drugem polfinalu v tiskovnem središču odgovarjala na vprašanja novinarjev, si je Nizozemec glavo pokril z zastavo svoje države. 

Ne, ne gre za incident z zastavo, obtožbe so resnejše.
Epa

Mnogi so to razumeli kot znak protesta, da Izrael sodeluje na Evroviziji, a ne gre za to. Obtožbe so resnejše. Švedski Aftonbladet je medtem razkril, da naj bi 26-letni glasbenik bil nasilen do članice evrovizijske produkcijske ekipe, zadevo naj bi pospešeno preiskovala tudi policija. Klein informacij še ni pokomentiral. Petkova večerna generalka je eden najpomembnejših večerov v evrovizijskem tednu, saj nastope na njej oceni strokovna žirija, kar predstavlja polovico končnih točk. 

Konec Evrovizije za Nizozemca

Danes malo po poldnevu pa je Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki organizira tekmovanje, sporočila, da Nizozemec ne bo nastopil na finalu. Razlog za izključitev iz tekmovanja je preiskava zaradi prijave neprimernega obnašanja.

"Ohranjamo politiko ničelne tolerance do neprimernega vedenja na našem dogodku in smo zavezani k zagotavljanju varnega delovnega okolja za vse ljudi, ki so na tekmovanju," so sporočili iz EBU.

Nizozemska televizija Avrotros je v prvem odzivu sporočila, da so osupli nad odločitvijo, ki se jim zdi nesorazmeren ukrep.

Joost Klein na tiskovni konferenci po drugam polfinalu. 
epa

Švedska policija je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da preiskuje domnevno ustrahovanje na Evroviziji.

"Policija preiskuje domnnevno ustrahovanje. Prekršek naj bi bil storjen v četrtek zvečer v Malmö Areni," je za AFP povedal tiskovni predstavnik policije Pelle Vamstad in dodal, da so osumljenca zaslišali in ni v priporu.

Kot je še sporočila policija, je oseba, ki se je pritožila, povezana s tekmovanjem za pesem Evrovizije. 

V finalu Pesmi Evrovizije naj bi sicer po prvotnih načrtih nastopilo 26 držav, tudi Slovenija. Raiven bo na oder stopila dvaindvajseta po vrsti. Stavnice jo trenutno uvrščajo na 22. mesto, največja favorita večera sta Hrvat Baby Lasagna in Izraelka Eden Golan, ki v Malmöju ne preživlja lahkih dni.

Negativni odziv v dvorani Eden Golan očitno ni prišel do živega, saj je svoj nastop brezhibno izpeljala. 
Epa

Na spletu so medtem pristali posnetki iz dvorane, ki razkrivajo, kako močno jo je publika v resnici izžvižgala, česar gledalci pred domačimi zasloni niso slišali, saj je zveza EBU žvižge in vzklike, s katerimi občinstvo nasprotuje izraelskemu nasilju v Gazi, utišala. Kljub protestu v dvorani in izjemno glasnem vzdušju je svojo skladbo Hurricane odpela brezhibno. Švedska televizija SVT je medtem že sporočila, da med finalnim prenosom ne namerava utišati ničesar. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta