Harry in Meghan sta se znašla v hudih težavah, prejela sta neugledno opozorilo, ki jima zagotovo ni všeč

D.Ži
15.05.2024 10:49

Potem ko sta se odmaknila od kraljeve družine, sta "ubežniška" plemiča zagnala svojo dobrodelno fundacijo, ki pa očitno ne izpolnjuje zakonskih obveznosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harry in Meghan o dobrodelnosti rada govorita, pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti pa sta bolj površna.  
Profimedia

Fundacija Archewell princa Harryja in vojvodinje Meghan se je znašla v pravnih težavah zaradi neplačanih avtorskih honorarjev, grozi ji denarna kazen ali celo začasna zamrznitev.

Novica se je bliskovito razširila po medijih, Meghan in Harry pa se soočata s pravnim izrazom "prestopništvo", ki ga v ZDA uporabljajo za pravne osebe, ki pravočasno ne izpolnjujejo svojih zakonskih obveznosti, kot so vložitev davčne napovedi ali plačilo terjatev.

Obvestilo o prestopništvu je poslal kalifornijski državni tožilec Rob Bonta, ker fundacija ni oddala letnih poročil in pristojbin za podaljšanje svojega delovanja. Kot je navedeno na spletni strani kalifornijskega ministrstva za pravosodje, se v takem primeru organizaciji pošlje obvestilo, potem ko ne predloži popolnih vlog za vsako proračunsko leto.

Dobrodelnim organizacijam, ki kršijo pravila, se odredi prenehanje zbiranja sredstev, lahko se soočijo tudi z denarno kaznijo ali pa se njihova registracija začasno prekine ali prekliče.

Meghan in Harry grozi, da se bosta s svojo organizacijo znašla na seznamu "prestopnikov". 
Profimedia

"Organizacija, ki je navedena kot prestopnik, ni v dobrem stanju in se ji je prepovedano ukvarjati z dejavnostmi, ki zahtevajo registracijo, vključno z zbiranjem ali izplačevanjem dobrodelnih sredstev," piše v pravilih, poroča Page Six.

Po javno dostopnih podatkih se je fundacija Archewell znašla na udaru kritik, ker ni plačala letne članarine, ki je obveznost vseh neprofitnih organizacij za nadaljnje delovanje. Čeprav se par še ni javno odzval na poročilo, naj bi po poročanju Telegrapha ček poslala, a ta nikoli ni prispel, vmes naj bi poslala že drugi ček, da bi zadevo uredili v nekaj dneh.

Fundacija je poimenovana po njunem sinu Archieju, plemiški par pravi, da je glavni namen fundacije preprosto delati dobro.

Fundacijo, s katero si želita izboljšati svet, sta poimenovala po svojem sinu.  
Profimedia

"Ukrepamo in uporabljamo svojo veliko pozornost, da dvigamo in združujemo skupnosti, lokalne in globalne, na spletu in zunaj njega," se glasi izjava o poslanstvu fundacije.

Poročilo o uspešnosti fundacije za leto 2021, ki je bilo predloženo februarja lani, je razkrilo, da so od donatorjev zbrali 13 milijonov dolarjev, vendar so že naslednje leto utrpeli upad donacij za 11 milijonov dolarjev in prejeli le 2 milijona dolarjev v dobrodelne namene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta