(FOTO) Čudno vzdušje v Malmöju: "Aha, prišli ste na Evrovizijo. Pa imate neprebojni jopič s seboj?"

Ne, ni klasična Evrovizija. Kljub izjemnemu trudu gostiteljev je vzdušje v mestu, ki prireditev gosti že tretjič, nenavadno nesproščeno, tudi zaradi velikega varnostnega tveganja in očitkov, ki naj bi ostali neizrečeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malmö se te dni kaže v svoji najbolj zloščeni podobi, a nekaj nesproščenega visi v zraku.  
Denis Bende Živčec

"Pa imate neprebojni jopič?" je, ko je izvedela, da kramlja z novinarjem iz Slovenije, obešenjaško odvrnila prodajalka bureka na glavni železniški postaji v Malmöju, tretjem največjem švedskem mestu, ki te dni gosti Pesem Evrovizije, že tretjič po letih 1992 in 2013. Prava evrovizijska domačija torej, z okoli 345.000 prebivalci, a v mestu, v katerem živijo ljudje iz 186 držav, ki govorijo več kot 150 jezikov, v najhitreje rastočem švedskem mestu in enem najmlajših, saj je več kot polovica prebivalcev mlajših od 35 let, te dni vlada čudno vzdušje. Med pričakovanjem ekscentrično pisanega glasbenega spektakla in slutnjo, da bi utegnilo kaj iti zelo narobe. Izraelci so tudi letos del izbora, Malmö pa je eno od evropskih mest z največ muslimani, največ jih je iz Iraka, Sirije, muslimani predstavljajo dobro petino prebivalcev mesta. "Združeni v Malmöju" je idiličen slogan mesta, a dim z gazanskih ruševin je prineslo tudi do Skandinavije in zamera, da je zveza EBU pri Izraelu uporabila drugačna merila kot pri Rusiji, Belorusiji ter nekoč Srbiji in Črni gori, neprestano visi v zraku.

Arena Malmö je Pesem Evrovizije gostila leta 2013, v nekih povsem drugih časih. Slovenijo je takrat zastopala Hannah Mancini. 
Denis Bende Živčec

Nemogoče je letos poročati samo o Evroviziji ne glede na to, kako že organizatorji pozivajo k strpnemu in fer odnosu do vseh nastopajočih. Hodiš po mestu, okrašenem z evrovizijskimi zastavicami in napisi dobrodošlice, vmes tu in tam na pločniku opaziš kak s kredo v švedščini narejen napis, ki ga ne razumeš povsem, razumeš pa besedo genocid. In potem še novica, o kateri te dni govorijo prav vsi domačini. Iraški begunec in radikalna kristjanka, aktivista, ki se zavzemata za manj islamsko Skandinavijo, sta oblasti zaprosila za dovoljenje za sežig Korana na Trgu Gustava Adolfa. Ker Švedska omogoča svobodo govora, sežiganje svetih knjig pa ni izrecno prepovedano, so dovoljenje izdali. "Kako skrajno nepotrebno, to ne predstavlja tega mesta, zgolj žali, neti nestrpnost in ogroža ljudi v že tako živčnem obdobju. Švedskim policistom pomagajo varnost v Malmöju zagotavljati tudi policisti iz Norveške in drugih sosednjih držav, zelo drago nas bo stala ta Evrovizija," pove domačin, Srb po rodu. 

(VIDEO) Poln kufer Evrovizije! Denis pred kamero spakiral za Malmö, a v njegovem kovčku je tudi marsikaj nenavadnega

Središče Malmöja sicer prav nič ne spominja na podobo "prekipevajočega talilnega lonca, ki nekontrolirano brbota na nečem, kar je nekoč bil lep švedski štedilnik", ki jo nekateri želijo o mestu naslikati, tudi o zloglasni švedski narkoprestolnici ni, vsaj na prvi pogled, ne duha ne sluha, čeprav je jasno, da je na mestu nekaj robatega, delavskega. Po centru kroži policijsko vozilo.

"Dobrodošli spet v Malmöju!" sporočajo pisane zastavice v starem mestnem jedru.  
Denis Bende Živčec

Prestolnica pokrajine Skåne, kjer živi tudi kar nekaj Slovencev, niti ne več prve generacije, je v svojem starem centru mirna, domačna, te dni izdatno "nališpana" s cvetočimi tulipani. Celo koše za smeti krasijo evrovizijski verzi, čeprav evrovizijskih dogodkov v samem središču ni veliko, skoraj ves spremljevalni program se odvija v evrovizijski vasici v Folkets Parku, tako je varnostno bolj obvladljivo. Evrovizijsko srce najglasneje bije v Areni s 15.000 sedeži, v katero letos ne bo dovoljeno nositi zastav nesodelujočih držav, z izjemo mavričnih, in nobenih transparentov. Zakaj, nakazuje na stotine ostrih, jeznih komentarjev, ki se na družbenih omrežjih nabirajo pod posnetki nastopa izraelske predstavnice Eden Golan.

Tiskovno središče ob Areni še ni na pretirano visokih obratih. 
Denis Bende Živčec

Vaje v Areni je bolj ali manj brezhibno opravila tudi naša Raiven s svojo mednarodno plesno ekipo in skladbo Veronika. Prišli so izjemno pripravljeni in kljub zelo skromnemu budžetu pripravili nastop, ki bo pritegnil pozornost. 

(FOTO) Raiven na evrovizijski vaji šokirala s povsem prosojno obleko, a oboževalce je nekaj zmotilo ...

Idejno sta nastop zasnovala Raiven in Lukas Zuschlag, nastopili bodo člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik. Raiven bo nosila izrazito prosojno kreacijo znamke Aemona, ne skriva, da ji je od konkurentov še posebej pri srcu Hrvat, veliki favorit in prvi na stavnicah, Baby Lasagna. Zagrebške Arene za april in maj 2025 že ni več mogoče najeti, tako zelo zares gre, sploh po tem, ko švicarski favorit Nemo po vajah v čudaško okosmateni opravi in s skladbo o svoji spolni nebinarnosti žanje vse bolj mlačne komentarje.

Raiven je s svojo ekipo vrhunskih plesalcev pripravljena na polfinalni nastop. Intervju, ki ga je v Malmöju dala za Večer, pa preberite jutri. 
Sarah Louise Bennett/ebu

A prireditev, za katero je veliki šef, Šved Martin Österdahl, pred dnevi v intervjuju dejal, da je v trenutni obliki, z vse dražjo produkcijo postala dolgoročno finančno nevzdržna, sploh brez Rusije in nekaterih drugih držav, ostaja nepredvidljiva. Raiven trenutno stavnice v polfinalu napovedujejo malce grenko dvanajsto mesto, a svoje morajo povedati še žiranti in gledalci. V ponedeljek prve polfinaliste čaka prva večerna generalka pred torkovim polfinalom. Prav nič še ni odločeno, le to, da si bodo prebivalci Malmöja močno oddahnili, ko bo njihovega najljubšega šova končno konec. 

Za zaščito (imunskega sistema) bodo na evrovizijskem popotovanju poskrbeli BetterYou vitamini.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta