Po 22 letih Nuša Derenda spet oblekla svojo ikonično evrovizijsko črno-rumeno opravo. Tako se ji prilega danes ...

Denis Živčec Denis Živčec
09.10.2023 10:44

Bilo je eno redkih let, ko je v zraku visela slutnja, da bi Slovenija lahko segla po evrovizijski zmagi. K nepozabnemu nastopu je veliko prispevala tudi odrska podoba ene naših najboljših pevk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepozabno evrovizijsko opravo Nuše Derenda je ustvarila Jelena Proković.
Arhiv Večera

Od leta 2001 se je spremenilo marsikaj. Ne pa tudi postava Nuše Derenda. Se še spomnite tistega davnega maja? Pesem Evrovizije je potekala v danski prestolnici, Slovenijo je na največjem glasbenem izboru zastopala ena naših najboljših in najbolj priljubljenih pevk s skladbo, ki je na Emi nosila naslov Ne, ni res, za mednarodne evrovizijske potrebe pa so jo preuredili v Energy. Nastala je ultimativna evrovizijska party himna, v dneh pred izborom se je zaradi dobre pozicije na stavnicah in velike priljubljenosti skladbe zdelo, da bi Slovenija končno lahko segla po svoji prvi evrovizijski zmagi. 

Nuša Derenda je na velikanski oder slovitega köbnhavenskega stadiona Parken stopila 19. po vrsti. Pod skladbo Energy sta se podpisala Matjaž Vlašič in Lucienne Lončina, ki je prispevala besedilo v angleščini. Nuša je pripravila nepozabno energičen nastop, na vrhuncu pesmi so jo plesalci celo dvignjeno nosili po odru, požela je dolg in glasen aplavz, skladba še danes ostaja del železnega repertoarja najbolj udarnih skladb, ki ne smejo manjkati na nobeni pravi evrovizijski zabavi.

12. maj 2001 in ikonični nastop Nuše Derenda na stadionu Parken. 
Arhiv Večera

Za zmago ni zadostovalo, za visoko 7. mesto, ki vse do danes ostaja najboljša slovenska uvrstitev, ob boku Darji Švajger, ki je s Prisluhni mi 7. mesto osvojila leta 1995, pa je.

K ikoničnosti Nušinega nastopa je pomembno prispevala futuristična črno-rumena odrska oprava, ki jo ustvarila Jelena Proković. Kar je Nuša markantni kombinezon zadnjič oblekla, je minilo že 22 let. Ker imajo evrovizijski oboževalci Nušo še vedno zelo radi, so jo pred dnevi povabili na svoje srečanje v Madrid. Niti slutili niso, kako lepo presenečenje jim je pripravila 54-letna Derenda, ki je po 22 letih spet oblekla svojo evrovizijsko opravo. In ... še vedno se ji prilega kot ulita. Bravo, Nuša! "Leta 2001 sem ta kombinezon nosila na Evroviziji in s skladbo Energy pustila velik pečat. Tako velik, da me OGAE Eurovision Fan clubs še vedno z veseljem pokličejo za nastop. Tokrat sem bila v Madridu in po 22 letih zopet nastopila v tem kombinezonu," pravi pevka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta