Skrivnostni pojav: Plačali več tisoč evrov za vstopnice, a se koncerta ne spomnijo. Odgovor zdaj iščejo psihologi

D.Ži
02.06.2023 09:45

Čeprav so za udeležbo na koncertu Taylor Swift plačali premoženje, se mnogim zdi, da tam sploh niso bili. Očitno so doživeli "pokoncertno amnezijo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mnogi si želijo, da bi na koncert Taylor Swift imeli več spominov. 
Profimedia

Obiskovalci turneje Taylor Swift trdijo, da trpijo za "pokoncertno amnezijo", potem ko so obiskali njen triinpolurni koncert. Mnogi  trdijo, da se ne spomnijo delov koncerta, čeprav so za vstopnice odšteli tudi več tisoč dolarjev. Ne gre za šalo, BBC piše, da se z njihovimi trditvami zdaj ukvarjajo psihologi.

Profimedia

Pravijo, da gre za resničen pojav, katerega vzrok so lahko čustva in močan vtis nekega trenutka. Dr. Michelle Phillips z Royal Northern College of Music pojasnjuje, da "pokoncertna amnezija" ni tako strašljiva, kot zveni. "Redko se zgodi, da se oboževalci sploh ne spomnijo koncerta, na katerem so bili," trdi. "Nasprotno, bolj verjetno je, da si bodo ta dogodek zapomnili za vse življenje. A nekatere dele dogodka si bodo zapomnili bolj kot druge," dodaja.

"Ko so oboževalci navdušeni in tako globoko v trenutku, se lahko zdi, da je čas prehitro minil in da niso mogli pravilno izkusiti vsega, kar so pravkar videli, slišali in občutili," pojasnjuje.

Taylor Swift služi milijone s svojimi koncerti, z delom denarja pa nagradi ekipo, brez katere šov ne bi bil šov, kot pravi.
Profimedia

Koncerti so danes spektakli z veliko spremljevalnih dogodkov in rekvizitov, dogaja se več, kot človek lahko spremlja, zato po njenih besedah ​​ne preseneča, da se ne boste spomnili vsega, kar ste doživeli na dogodku, ki ste se ga tako veselili.

Dr. Helen Prior, predavateljica na Univerzi v Hullu, se sprašuje, ali se nekateri spomini in čustva, ki so jih oboževalci Taylor Swift pozabili, lahko vrnejo, ko bodo pozneje ponovno poslušali njene pesmi.

Profimedia

"Ne glede na to, ali poslušate svojo poročno pesem ali pesem, s katero ste objokovali razhod, je glasba oblika umetnosti, ki ima moč, da vas popelje nazaj v določen trenutek vašega življenja," je prepričana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta