Uspešnica ali polomija? Takšno uvrstitev Raiven napovedujejo prve evrovizijske stavnice

D.Ži
31.01.2024 10:22

Preden nas preveč preplavijo temne slutnje, velja spomniti, da več kot polovica sodelujočih držav svojih skladb še ni objavila, hkrati je maj še daleč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Farah Abadi je z žrebom v malmöjski mestni hiši določila, da bo Slovenija tokrat nastopila v prvem polfinalnem večeru Pesmi Evrovizije.  
EPa

Do pravega vala evrovizijske vročice je sicer še daleč, pa vendar se sezona 2024 počasi ogreva, nekaj držav je svoje skladbe ali pa vsaj predstavnike za Malmö že izbralo. Napovedovati kar koli je v tem trenutku precej nesmiselno, podobno kot iz dneva v dan pozorno spremljati dogajanje na evrovizijskih stavnicah, s katerimi se januarja ukvarjajo le najbolj goreči oboževalci, pa tudi delegacije, ki so skozi leta ugotovile, da visoka kotacija posameznega predstavnika na stavnih lestvicah za seboj potegne več medijske pozornosti, s tem pa tudi možnost za boljši rezultat. Drugi menijo, da stavnice - četudi še več kot polovica sodelujočih držav še ni izbrala ne predstavnika ne skladbe - že zdaj kažejo, katere države bodo maja deležne največ pozornosti pri bitki za zmago. 

Trenutno na stavnih lestvicah vodi Ukrajina, ki ji stavci pripisujejo 9% možnosti za zmago. Enake možnosti ima po njihovem Velika Britanija, na tretjem mestu pa je Islandija z 8-odstotno možnostjo. Nobena od omenjenih držav še ni objavila pesmi, s katero se odpravlja na Evrovizijo, Velika Britanija pa je sporočila vsaj to, da jo bo letos zastopal Olly Alexander.

Raiven (trenutno še povsem) nerelevantne stavne lestvice zaenkrat uvrščajo bolj proti dnu.
Tjaša Barbo

Kljub začetku sezone pa na stavnicah tu in tam pride do kakšnega sunkovitega skoka. Zgodilo se je Hrvaški. Na dan, ko je v javnost prišel seznam pesmi, ki bodo tekmovale na Dori, hrvaškem predizboru, je bila Hrvaška na 32. mestu. Po objavi seznama se je povzpela na 16. mesto. Pa Slovenija? Zdi se, da se z nami stavci še ne ukvarjajo prav zelo. Na stavni lestvici EurovisionWorld smo na 33. mestu od 37-ih, na Oddschecker pa smo predzadnji, za nami je le še Albanija. A, kot rečemo, sezona se šele prav začenja. 

Je pa od torka znano, v katerem polfinalnem večeru bo nastopila katera država. Slovenska predstavnica Raiven bo nastopila v prvem predizboru tekmovanja za pesem Evrovizije, ki bo v dvorani Malmö Arena 7. maja. Tako je določil žreb, ki je potekal v Malmöju. Na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije sodeluje 37 držav. Slovenija je bila izžrebana prva, kroglice pa so odločile, da bo Raiven nastopila v drugi polovici prvega predizbora. V prvem predizboru bo nastopilo 15 držav, deset med njimi se jih bo uvrstilo v sobotni finale. V prvi polovici prvega predizbora se bodo predstavili Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška in Irska, v drugi polovici pa Slovenija, Islandija, Finska, Portugalska, Luksemburg, Avstralija, Azerbajdžan in Moldavija.

Liverpoolski župan Steve Rotheram je Pesem Evrovizije simbolično predal Katrin Stjernfeldt Jammeh, šefici malmöjske mestne uprave.  
Tt News Agency

V drugem predizboru 9. maja bodo v prvi polovici nastopile Avstrija, Malta, Švica, Grčija, Češka, Albanija, Danska in Armenija, v drugi polovici pa Izrael, Estonija, Gruzija, Nizozemska, Norveška, Latvija, San Marino in Belgija. Izrael je Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) že pred žrebom zaprosil, ali lahko zaradi njihovega spominskega dneva nastopa v drugem predizboru, kar so mu ugodili. V obeh predizborih bo letos sodelovalo 31 držav, natančni vrstni red nastopajočih bo znan pozneje.

Nastop v velikem finalu, ki bo potekal v Malmö Areni 11. maja, so si že zagotovile Švedska kot gostiteljica in t. i. velikih pet - Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo, ki v proračun EBU prispevajo največ denarja. Žreb je tudi določil, katera izmed teh držav bo glasovala v katerem predizboru. Gledalci iz Švedske, Združenega kraljestva in Nemčije bodo glasove oddali v prvem, tisti iz Španije, Italije in Francije pa v drugem predizboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta