(VIDEO in FOTO) Bob leta 2023: Razočarana predsednica države, župan Arsenovič na masaži in konj na odru

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.01.2024 17:30

Petindvajseti bob leta je šel v roke destilarju, podjetniku in vojaku Bojanu Lunežniku, ki je sobotni večer na odru SNG Maribor s svojo žlahtnno izjavo izživel še dobesedno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po mnogih letih je na odru SNG Maribor spet stal konj. Ob tem je mnogim zastal dih.
Sašo Bizjak

"V življenju sta dve možnosti: ali ste na odru in tekmujete ali pa ste pod odrom in ploskate. Treba je stopiti na oder, prenehati ploskati drugim, naj ploskajo vam. To dosežeš z delom in vztrajnostjo," je izjava destilarja, podjetnika in vojaka Bojana Lunežnika, ki so jo bralci Večera med desetimi nominiranimi bobi dneva izluščili za najboljšo v lanskem letu. Lunežnik je sobotni večer pred občinstvom v SNG Maribor svoje bobovske besede izživel dobesedno. "Fajn je stopiti na oder in videti, kako ti ploskajo," je bil iskreno presenečen naš novi bobovec, ki je pred skoraj štirimi leti z ženo Lidijo Lunežnik ustvaril blagovno znamko Svarog, pod katero deluje njuna destilarna.

Povedal je, da je nagrada bob leta dokaz, da vztrajnost in volja poskrbita za rezultat, in izrazil upanje, da bodo njegove besede morda komu v navdih, da ne bo prehitro obupal - ali pa bo svojo že pokopano idejo znova oživel. V prvi vrsti pa, da ni podjetnik, pač pa vojak, ki že skoraj 24 let ponosno nosi uniformo Slovenske vojske. "Že osemkrat sem bil na misijah v tujini. Bil sem na območjih, kjer sem videl bedo vojne in spoznal ljudi, ki še vedno upajo na boljši jutri. To mi daje zagon in voljo, da vztrajam pri tem, kar delam," je še povedal občinstvu.

Bojan Lunežnik je bil ob razglasitvi iskreno presenečen.
Sašo Bizjak
Predsednica Nataša Pirc Musar je prejemnika boba Bojana Lunežnika pohvalila za njegove besede o slovenski vojski.
Sašo Bizjak

Publiki uvodoma zastal dih

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je v svojem govoru povedal, da smo postali družba instagramskih podob in hipnih vtisov, ki pridejo in izginejo, sledilci spektaklov in senzacij, na sprehodu med mehurčki, v katerih si slikamo naš svet boljši, manj ciničen in krut, čeprav je trenutno takšen, kot je, daleč od dobrega. "Zato si želim, da bi zazveneli neskončni aplavzi za tiste, ki bi ustavili vojne, ki bi se dejansko spoprijeli z revščino, ki bi politiko in ne nazadnje tudi posel razumeli kot delo za skupno dobro. Ki bi naredili naše bivanje znosnejše. Saj vendar imamo ljudi, ki imajo navdih, ideje in vizije. Ki si drznejo in še vedno stopijo odločno v javni prostor in rečejo pogumno bobu bob," je dejal.

Aleksander Pozvek se je večkrat preoblekel, privoščil pa si je tudi Stojana Auerja.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Sobotni večer je bil znova večer iskrivih misli, satire in smeha. Že začelo se je dih jemajoče - s konjem, na katerem je na oder SNG Maribor prijezdila voditeljica in stand up komičarka Maja Monrue - ter tako dobesedno povedala, da smo s 25. Bobom leta na konju. "Prideš na konju, da ja vsi kapirajo. No, vsi ne, ker eni še vedno sedijo pred ekrani in čakajo na Boba," se je voditeljica obregnila ob to, da prireditev že drugo leto ni predvajana na malih ekranih. Za tolažbo pa navrgla, da smo lahko vseeno ponosni na to, da je prireditev še vedno v mestu ob Dravi in ne v - Kranjski gori. V vlogi Janeza Janše, Boruta Pahorja, Marjana Šarca in Franca Kanglerja se ji je kmalu pridružil še Aleksander Pozvek, ki je iz imitatorja letos preskočil še v sovoditeljsko vlogo. In publiko takoj nasmejal z "boljše Janša v roki kot golob na gabru" in "odkar Mesec ni več koordinator Levice, je samo še polmesec".

Nominiranci za nagrado Bob leta z odgovornim urednikom Večera Matijo Stepišnikom in direktorjem Večera Miho Klančarjem
Sašo Bizjak
Meta Puklavec, Vesna Vuk Godina, Franc Trček
Sašo Bizjak

O novinarskih pisarnah, mačkovanju in Auerjevem vstajenju

Med imitiranjem bivšega župana Kanglerja je Pozvek dregnil aktualnega prvega moža Maribora Sašo Arsnoviča in njegovega podžupana Gregorja Reichenberga, ki sta sedela v občinstvu. "Arsenovič ima podžupana, ki je za silvestrovo napihal samo 0,3. Pa v toti dvorani je zdaj 0,5. Če bi jaz napihal samo 0,3, bi mene vlačili po Večeru cel mesec. Samo njega pa ne bodo. Seveda ne, če pišejo članke v njegovi dnevni sobi. Še Nova24 ni v pisarni od Janše," je dejal "Kangler" in požel glasen aplavz. Še ena posrečena Pozvekova je bila o tem, da Slovenci večkrat kot svoje lase operejo avte, večkrat kot svoje roke razkužijo svojo notranjost in večkrat kot gredo na pregled v okviru programa Svit nekoga pošljejo v rit. Pa tudi tista, zakaj v Mariboru martinovanja, ki smo ga že raztegnili na dva dni, "ker v enem dnevu pač ne moreš vsega spit", ne podaljšamo raje kar na tri dni, pri čemer bi tretjemu dnevu rekli mačkovanje.

Sašo Bizjak
Omar Naber
Sašo Bizjak
Robert Petan
Sašo Bizjak

Veliko smeha je bilo tudi ob uganki, kdo je ta, ki se ne more videti v ogledalu, ima pa "beli fris, črn frak, pa od mrtvih je vstal? Stojan Auer". "Do zdaj smo mi škart robo uvažali iz Azije, zdaj lahko tja končno nekaj vrnemo," je še voditelj raztrgal Auerjevo obujeno oddajo Poglej in zadeni.

Aleksander Pozvek in Maja Monrue
Sašo Bizjak

Navdušila "mala in velika svija"

Koncept prireditve je bil letos nekoliko drugačen, z več vložki, med katerimi sta bila najbolje sprejeta po znani risanki navdihnjena risana junaka Riki in Hmelkijad, "mala in velika svija", prisluhnili pa smo tudi obilici glasbenih in plesnih vložkov. Nastopili so RaivenEmkejOmar Naber, Ice on fire in plesna skupina Force.

Emkej
Sašo Bizjak
Plesna skupina Force
Andrej Petelinšek

Za udaren zaključek, ki je prejel najbolj glasen aplavz večera, pa je poskrbel Robert Petan, humoristični kantavtor, ki ga najbolj poznamo iz oddaje Kaj dogaja. Zapel je o tem, kakšen bi bil dan, če bi vanj strnili celo leto 2023. V vrhunski pesmi, ki jo je spisal posebej za to priložnost zgolj en večer prej, se je dotaknil tudi Maribora. "Ura je 15 do dveh, daj ne nori, zdaj bi že pasali čevapi, se ve. Dve čevabdžinici sta v 'Maribori', in postavijo most, da lahko gremo v obe."

Župan Arsenovič: To je bila prijetna masaža

Bob leta so si tudi tokrat ogledali številni prepoznavni obrazi, prireditve se je udeležila predsednica države Nataša Pirc Musar s svojim soprogom Alešem Musarjem. Predsednica je prejemnika boba Lunežnika pohvalila za njegove besede o slovenski vojski. "Sem kar razočarana, da ni bila kakšna pikra izrečena tudi na moj račun. Od TV Popra podpiram politično satiro in sem pričakovala, da bo kakšna o meni ... Morda pa drugo leto," se je smejala predsednica, ki pravi, da je prav politika tisti prostor, kjer je treba reči bobu bob. "Bob leta je pokazatelj tega, koliko pametnih, lepih misli znamo o aktualnih situacijah izreči tudi Slovenci," je še komentirala.

Andrej Petelinšek

V prvi vrsti je sedel tudi, kot rečeno, župan Arsenovič. "Sploh zadnji mesec, kar ste se selili, me tako trenirate, da se mi je danes zdelo, kot da sem na masaži - zelo prijetno je bilo," je dejal župan, ki se je povsem vživel v večer in nekaj bodic skušal vrniti tudi Večeru in novinarstvu, ki da je, "če citiram Oscarja Wilda, sistemsko obrekovanje, s čimer se kar strinjam". in s tem, da mu je v Večeru všeč Toti list, "ki ga je zadnje čase vedno več, samo ne pod isto rubriko". "Satiro na stran, pohvalil bi oba voditelja, tudi gospoda Petana in druge nastopajoče. To je mestotvoren, urban dogodek - in vesel sem, da sem tukaj," je povedal. Medtem je bil Reichenberg, ki je ves večer pil vodo, povsem sproščen. Rekel je, da je bil pripravljen, da jih sliši, in da se je zabaval.

Miha Klančar, Saša Arsenovič, Matija Stepišnik, Gregor Reichenberg in Samo Peter Medved
Andrej Petelinšek
Nataša Pirc Musar, Bojan Lunežnik in Matija Stepišnik
Andrej Petelinšek

Večkrat bi bilo treba biti na odru

Med gledalci je bila tudi Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem in novopečena Delova osebnost leta 2023. "V prireditvi sem uživala, bila je polna zabavnih domislic, pravzaprav je veliko povedala o resničnem svetu. Bob leta je krasen, izbran je bil pravi, ker je res tako, da bi bilo treba večkrat biti na odru, da ti drugi ploskajo - in ne obratno," je dejala.

Maja Monrue
Sašo Bizjak

Da je projekt Bob leta izjemno pomemben ne samo za časopis Večer, ampak celotno regijo, pa je razmišljala pedagoginja in pisateljica Norma Bale. "Zdi se mi, da je to praznik ironije in humorja, ko se v tem regijskem prostoru ozremo nazaj in rečemo tako, kot je. Zmagovalni bob pa je, kot vsako leto, odraz splošnega stanja in razmišljanja družbe. Katerikoli bob je izbran, je resničen in pravilen," je povedala Norma Bale, sicer tudi bivša kolumnistka Večera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta