V peto gre rado: vitkejša Samsung Galaxy Z Flip5 in Fold5 sta prava stvar

Miran Varga Miran Varga
26.07.2023 13:55

Samsung je danes predstavil novo generacijo pametnih telefonov Galaxy Z Flip5 in Galaxy Z Fold5, ki smo ju preizkusili v Južni Koreji in ju lahko priporočimo vsem ljubiteljem pametnih telefonov s prepogljivimi zasloni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Varga

Ideja o tem, da bi se pametni telefon prepognil na pol, ni nova. Ne nazadnje smo prepogljive telefone imeli že pred desetletji, posebej priljubljeni so bili onkraj luže. A takrat je bila izvedba lažja, saj je polovico telefona zasedal zaslon, polovico pa tipkovnica. Toda, kako »brez posledic« prepogniti zaslon? Tega izziva so se v zadnjih letih lotili tako korejski kot kitajski velikani iz sveta telefonije, očitno pa je 2023 tisto leto, ko lahko zapišemo, da so telefoni s prepogljivimi ali upogljivimi zasloni dosegli raven kakovosti uporabniške izkušnje, ki smo si jo želeli.

Še pomnite prvi Galaxy Z Flip?
Miran Varga

Samsung je danes v Južni Koreji na dogodku Samsung Unpacked, ki smo se ga v Seulu udeležili tudi mi, predstavil že peto generacijo prepogljivih telefonov. Galaxy Z Flip 5 in Galaxy Z Fold 5 sta imeni njegovih adutov v tržnem segmentu, kjer zaenkrat še ni prav veliko konkurence. In je bržkone tudi ne bo, če se ostali proizvajalci ne bodo podvizali. Prva stvar, ki pri novincih pade v oči in jo bodo opazili vsi, ki so kdaj že držali prepogljiv telefon v rokah, je njuna tankost v »zaprtem« stanju. Pretekle generacije so si bile po debelini podobne, tokrat pa je inženirjem uspelo oba modela stanjšati kar za dva milimetra, kar je v svetu natančne tehnologije pohvale vreden dosežek. Tako še lepše zdrsneta v žep oziroma sta lažja za rokovanje v dlani. Za shujševalno kuro so najbolj zaslužni tečaji zaslona Flex Hinge, ki omogočajo prepričljivo izkušnjo zlaganja, hkrati pa prinašajo estetsko uravnoteženo obliko in trdnost. Pa še pazijo na telefon, saj t. i. zasnova tečajev z dvema tirnicama, pomaga varovati telefon ob padcu, saj razprši sile ob udarcu ob podlago.

Znebili smo se občutka, da bi ob bolj grobem rokovanju telefon lahko (nehote) zlomili. Trpežnost je bila namreč visoko na spisku zahtev novih modelov, zato je že glavni zaslon opremljen s plastjo za razpršitev udarcev in steklom Corning® Gorilla® Glass Victus®, obenem pa je ojačano tudi ohišje, ki je izdelano iz materiala Armor Aluminum, tako da tudi morebitni padci in udarci ne bodo nujno vodili v katastrofo. Ne nazadnje je govora o telefonih, ki staneta več kot tisočaka.

Pa ju spoznajmo …

Miran Varga

Žepni telefon z zavidljivo uporabnim zaslonom

Tokrat nas je absolutno prepričal manjši model, torej Galaxy Z Flip5. Gre za preklopni telefon, ki se iz malega prelevi v (normalno) velikega, pri čemer je debel vsega 15,1 oziroma 6,9 mm. Njegova kompaktna oblika, ki spominja na morsko školjko, ponuja edinstvena doživetja, ki jih ne omogoča noben drugi pametni telefon. Všeč bo vsem, ki v žepih ne želijo čutiti ostrih robov, v odprtem stanju pa v dlani deluje povsem suvereno, celo vrhunsko. In vendar bo lahko večino časa celo zaprt, kar je svojevrsten paradoks. A le do trenutka, ko spoznate, kako zelo uporaben je novi zaslon na zunanji/hrbtni strani telefona. Ta je z 8,6 cm diagonale skorajda 4-krat večji od predhodnika in je zdaj dejansko uporaben za bistveno več kot le prikazovanje obvestil. Z njim zlahka preverimo ali vnesemo vnos v koledar, preberemo e-pošto in sporočila SMS, fotografiramo … Ker sta na zunanji strani tudi kameri, je zajemanje videa in fotografij (#selfi) še toliko lažje, sploh ne rabimo razpirati telefona, v primeru »mobilnih videokonferenc« pa ga le postavimo v ustrezen (šotorski) položaj na mizo in imamo ob sestankih prosti roki. No, ne le sestankih, tudi vlogerji bodo cenili to funkcijo, saj odpade potreba po stojalih, nosilcih … Uporabniški vmesnik zunanjega zaslona pozna t. i. Flex Window, torej nekakšna »okna«, katerih prikaz lahko prilagodimo lastnemu okusu in uskladimo z drugimi napravami Samsungovega ekosistema – npr. uro Galaxy Watch. Gradniki, ki spominjajo na zavihke v brskalniku, odvladajo marsikaj: lahko preverijo vreme, nadzorujejo predvajanje glasbe in prikazujejo najnovejše informacije s svetovnih borz. Ne da bi odprli napravo, lahko pregledamo zgodovino klicev in vrnemo neodgovorjene klice ter odgovarjamo na besedila na poti – da, tudi virtualna tipkovnica je sedaj na voljo na hrbtnem zaslonu.

Miran Varga

Kombinacija kamere FlexCam in prepogljive zasnove tudi fotografiranje ponese na nov nivo, saj  lahko sedaj osupljive fotografije iz ustvarjalnih kotov zajamemo kar brez uporabe rok. Tu je še funkcija dvojnega predogleda, ki omogoča, da vidimo sebe in še pred zajemom opravimo vse prilagoditve za popoln posnetek. Všeč nam je dejstvo, da je Galaxy Z Flip5 podedoval tehnologijo Nightography, ki omogoča  ustvarjalnost tudi pri šibki svetlobi. Algoritem za obdelavo slike, ki ga poganja umetna inteligenca, popravi vse vizualne šume, ki običajno pokvarijo slike pri šibki svetlobi, hkrati pa izboljša podrobnosti in barvne tone. Tu je še digitalna 10-kratna povečava, ki precej posrečeno približa oddaljene motive, a čudežev vseeno ne pričakujte – pravi »paparazzi« nimajo brez razloga dolgih objektivov.

Z Galaxy Z Flip5 lahko fotografiramo brez da bi »odprli« telefon.
Miran Varga

Ko telefon končno razpremo, nas pričaka 17 cm (po diagonali) zaslon AMOLED 2X Infinity Flex, katerega odlika poleg prepogljivosti je tudi 120-Hz prilagodljiva hitrost osveževanja slike. Slednja je izrisana v ločljivosti 2640 x 1080 pik, oziroma razmerju 22: 9, kar večpredstavnostnim vsebinam zagotavlja še nekaj rezerve (npr. za podnapise), ustvarjalcem vsebin pa ravno prav dodatnega prostora za glavna orodja in funkcije.

Produktivnost, pisana z veliko začetnico

Kaj pa Galaxy Z Fold5? Ta telefon je nekakšen kralj večopravilnosti, ki je pisana z veliko začetnico. Namenjen je namreč vsem, ki radi počnejo več stvari hkrati, pa naj bo to resno delo ali pa zgolj »konzumiranje« zabavni vsebin, brskanje po spletnih straneh ali branje (digitalnih) knjižnih del. Nova opravilna vrstica zagotavlja podobno postavitev zaslonske vsebine kot operacijski sistem na računalniku in uporabniku zagotavlja dostop do priljubljenih in nedavno uporabljanih aplikacij. Večopravilnost je še bolj intuitivna zaradi novih možnosti potega in rabe gest. Ugaja tudi možnost hitrega preklopa celozaslonskih aplikacij na pojavna okna, pa enostavno deljenje površine zaslona na polovico ali tretjino in razvrščanje mobilnih aplikacij na mesta, kjer jih želite uporabljati (funkcija Multi-View).

Glavna zvezda je seveda zaslonska tehnologija, ki telefonu omogoča, da postane (skoraj) kvadratna tablica. Takrat diagonala zaslona Infinity Flex Display meri izdatnih 19,3 centimetra (7,6 palcev), kar pomeni, da lahko nanjo zložimo več mobilnih aplikacij (in ne le ene, kot smo vajeni pri »navadnih« mobilnikih. Zaslon nove generacije AMOLED 2X je zelo svetel in prikazuje živobarvno sliko. Ugaja tudi prilagodljiva frekvenca osveževanja, ki lahko znaša med 1 in 120 Hz. 120 Hz v primeru divjih iger, 1 Hz pa takrat, ko zaslon prikazuje statično vsebino in tako pohvalno varčuje z energijo.

V primerjavi s predhodnikom je Galaxy Z Fold5 znatno tanjši in elegantnejši. Tudi »shujšal« je za 10 gramov!
Miran Varga

Tako velik telefon z obilo najnovejše tehnologije je seveda pričakovano drag (beri: 1.899 evrov). Poleg tehnoloških zanesenjakov bodo po njem posegali predvsem poslovneži. Tem bo sploh všeč tesna integracija z Microsoftovo »pisarno«, kar dviga večopravilnost na višjo raven. In ne samo Microsoft Office oziroma Office 365, tudi Googlove aplikacije, vključno s Chromom in Gmailom, zdaj podpirajo funkcijo povleci in spusti, kar uporabnikom omogoča hitro kopiranje in lepljenje povezav, fotografij in drugega iz ene aplikacije v drugo. S storitvijo Google Meet se lahko uporabniki zdaj povežejo z več ljudmi in uživajo v virtualnih skupnih dejavnostih, vključno s skupnim gledanjem videoposnetkov na YouTubu ali igranjem iger v videoklicu. Microsoftov pisarniški paket Office in Outlook zgledno izkoriščata prednosti zložljivega zaslona in zagotavljata več informacij na zaslonu ter hitrejše načine interakcije z vsebino. Za piko na i pa je telefonu Galaxy Z Fold5 priloženo še pisalo S Pen Fold Edition, ki je tanjše in lažje ter omogoča risanje in beleženje na poti, (s)hrani pa se v priročnem stoječem ovitku. Večopravilnost in kreativnost sta tako zagotovljeni.

Oba modela obvladata večopravilnost, posebej Fold5 pri tem blesti.
Miran Varga

Brez skrbi, inženirji niso pozabili na kamere. Troje leč na zadnji strani priča o vsestranskosti, pri čemer ima glavno besedo glavna kamera ločljivosti 50 milijonov slikovnih pik z zaslonko f2,2, ki omogoča veliko kreativnosti, 3-kratno optično povečavo pa dopolnjuje še 10-kratna digitalna (skupaj torej »zoom« doseže 30x). Še bolj všeč pa nam je implementacija prednje kamere, ki je pri modelu Galaxy Z Fold5 spretno skrita pod zaslonom!

Tudi zmogljivosti je v izobilju, tako pri malčku kot velikanu, saj oba poganja Snapdragon® 8 Gen 2 mobilna platforma, optimizirana prav za družino telefonov Galaxy, kar v kombinaciji z izdatno odmerjenim delovnim pomnilnikom in razkošno hrambo podatkov jamči vrhunsko opravilnost tipa povleci-spusti-delaj-uporabljaj. Izboljšana opravilna vrstica Taskbar po novem omogoča dinamično produktivnost, pri čemer lahko uporabniki hitro preklapljajo med pogosto uporabljenimi – kar štirimi (!) aplikacijami. Z novo izboljšano funkcijo vlečenja in spuščanja z dvema rokama lahko povečate produktivnost tudi pri premikanju vsebine med aplikacijami in zasloni. Enostavno se z enim prstom dotaknite in pridržite sliko v aplikaciji Samsung Galerija, z drugim prstom pa odprite aplikacijo Samsung Notes in povlecite ter spustite sliko. S skritim pojavnim oknom lahko aplikacija še naprej deluje v ozadju, kar uporabnikom omogoča gledanje video vsebin na celotnem zaslonu in klepet s prijatelji v plavajočem pojavnem oknu ob robu zaslona. Medtem ko ima telefon Galaxy Z Flip5 8 se Galaxy Z Fold5 v vseh primerih (beri: različicah) hvali s kar 12 GB delovnega pomnilnika. Podobna razlika je pri zmogljivostih vgrajene baterije: 3.700 proti 4.400 mAh, kar po naši oceni zadošča za dober dan dela ali zabave, veliki zasloni oziroma več njih pač naredijo/zahtevajo svoje.

 

Nova telefona sta prijaznejša do okolja, saj vsebujeta več recikliranih delov – od plastike ohišja, stekla zaslona, embalaža je 100 % reciklirana. Reciklirani materiali narekujejo tudi nove barve – bež belo, rahlo zeleno itd.
Miran Varga

Smo še kaj pozabili? Aha, ceno za model Galaxy Z Fold5. Ta bo zajetnih 1.899 evrov, kar daje vedeti, da je telefon prvenstveno namenjen tistim uporabnikom, ki z njim služijo denar. Je pa dobra novica ta, da bodo uporabniki, ki bodo nova telefona naročili v predprodaji, deležni privlačnih daril, in sicer bodo dobili bolj zmogljive različice za ceno osnovnih in dodaten bonus.

Miran Varga
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.