Prišel je njen čas: Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije zastopala karizmatična Raiven

Denis Živčec Denis Živčec
12.12.2023 12:09

Odločitev je padla, četudi interno, a Slovenijo bo v Malmöju zastopala ena naših najboljših, najbolj karizmatičnih in delovnih glasbenic s skladbo Veronika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven bo Slovenijo zastopala na Evroviziji 2024. Pozornosti ji zagotovo ne bo manjkalo. 
Robert Balen

"Končno," je vzdihnil kak zvesti spremljevalec Slovenije na Pesmi Evrovizjie, ko je danes opoldne TV Slovenija na posebnem medijskem dogodku v ljubljanski SNG Operi in baletu razkrila, kdo nas bo maja 2024 zastopal na največjem evropskem glasbenem tekmovanju, ki ga bo gostil švedski Malmö. Govoric je v zadnjih tednih bilo precej, a sama lokacija tiskovne konference je namigovala, da držijo. Po internem izboru in glasovanju komisije, sestavljene iz tujih žirantov, je ta čast doletela Raiven.

"Sem počaščena, pa tudi strah me je," pravi Raiven.
Robert Balen

Ena najbolj markantnih slovenskih glasbenic je na pragu Evrovizije bila že večkrat, Emo, slovenski evrovizijski predizbor je nekoč celo povezovala. Prejela je glasove vseh članov mednarodne žirije. "Sem počaščena, pa tudi strah me je," je bil prvi odziv nove slovenske predstavnice. "Želim, da je nastop na Evroviziji odskočna deska za mojo nadaljnjo kariero. Ko sem novico delila s svojo mamo, mi je rekla, da je vedela, od kar sem bila stara pet let in sva skupaj gledali Evrovizijo, da bom enkrat stala na tem največjem glasbenem odru," se spominja Raiven.

Raiven na Emi 2017 
Jani Ugrin

Skladba, s katero bo Raiven predstavljala Slovenijo na izboru za pesem Evrovizije, nosi naslov Veronika. "Veronika je bila ena izmed prvih treh skladb, ki sem jih ustvarila za prihajajoči kratkometražni album, in na njih od začetka sodelovala v vlogi producentke," je povedala Raiven, ki se pod skladbo, tako kot na svojih dozdajšnjih stvaritvah vse od prvenca Magenta, podpisuje kot avtorica glasbe in besedil. Skladbo bo Raiven premierno predstavila v posebni oddaji na Televiziji Slovenija 20. januarja 2024.

"Izbirali smo na način, da ni pomembno samo to, da si nekdo zelo želi iti tja, ampak da ima nekdo mogoče že zgodbo, s katero bo odpotoval tja. Kot vemo, se Evrovizija tudi gleda in se zelo intenzivno odvija na socialnih omrežjih," je povedala Maša Kljun, vodja slovenske delegacije tekmovanja za Pesem Evrovizije.

Slovenija je bila izžrebana prva, kroglice pa so odločile, da bo Raiven nastopila v drugi polovici prvega predizbora.
Robert Balen

"Trdno verjamem, da bo Raiven s skladbo Veronika, ki bo zapeta v slovenščini, Slovenijo suvereno predstavila Evropi in svetu. Je izjemna glasbenica, s številnimi glasbenimi uspešnicami in vsestransko nadarjenostjo. Iskali smo kakovost, uspešnost in priljubljenost, in jo tudi našli. Menim, da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo," je povedal odgovorni urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan.

Raiven bo Slovenijo zastopala na Evroviziji 2024
Fotorobert Balen

Leta 2016 je Ravien s skladbo Črno-bel na Emi osvojila 2. mesto, leto kasneje je z Zažarim bila tretja, leta 2019 pa je s skladbo Kaos bila spet druga. Oboževalcev, tudi tujih, ji ne manjka, svojo odrsko ekstravaganco pa 27-letnica rada dopolni z igranjem harfe in opernim petjem. Že zdaj je znano, da bo na Evroviziji pela v slovenščini, na premiero njene skladbe pa bo potrebno še malce počakati, saj jo bo javnost prvič slišala januarja v posebni oddaji na TV Slovenija. Čeprav je odločitev o internem izboru tudi letos med slovenskimi gledalci, predvsem pa glasbeniki dvignila oblak prahu, se zdi, da je Slovenija spet na dobri poti, da postane ena najbolj opaženih akterk prihajajočega evropskega izbora, saj mlačnost, povprečnost in nekarizmatičnost zagotovo niso besede, ki bi jih povezovali z Raiven. 

Raiven in Bojan Cvjetićanin, ki je Slovenijo na Evroviziji z Joker Out zastopal maja letos. 
Marko Vavpotič

Sara Briški Cirman je akademsko izobražena pevka, mezzosopranistka, ki je pod umetniškim imenom Raiven začela ustvarjati leta 2014, ko je v sodelovanju s kitaristom Tadejem Koširjem in producentom Jernejem Kržičem izdala pesem Jadra. Svoj prvi album Magenta je izdala leta 2017 in zanj prejela nagrado zlata piščal v kategoriji album leta. Julija 2019 je nastopila na odru Fusion Stage festivala Exit v Novem Sadu, istega večera so organizatorji našteli največ obiskovalcev v zgodovini festivala - kar okoli 56.000 ljudi. 

Raiven je svoj usodni evrovizijski "da" dahnila v ljubljanski Operi. 
Robert Balen

Nastopila je na številnih odmevnih prireditvah, med drugim tudi kot solistka s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big band RTV Slovenija, Slovenskim baročnim orkestrom in s Slovenskim policijskim orkestrom.

Prijatelja in glasbena sopotnika. Gregor Ravnik in Raiven 
Jadran Rusjan

S skladbo Volkovi je 11. septembra 2021 osvojila veliko nagrado občinstva in slavila na festivalu Popevka 2021. Letos je v navezi s Heleno Blagne vodila Popevko in tam z njo odpela skladbo Ikona. 

Že leta 2019 se je posvetila umetniškemu razvoju kot operna pevka. Slovenija tako na Pesem Evrovizije pošilja eno svojih najbolj aktivnih, ustvarjalnih in drznih umetnic, ki bo s svojo pojavo, nastopom, zagotovo pa tudi skladbo v Malmöju pritegnila veliko pozornosti javnosti. Joker Out, ki so po svojih dve liverpoolskih nastopih lansirali izjemno uspešno mednarodno kariero, so ji pripravili dober teren. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta