(VIDEO) Kaj se bo zgodilo? Pred polfinalnim nastopom imajo Joker Out za Slovence pomembno sporočilo

Pred našo fantastično peterico je najpomembnejši nastop v karieri do zdaj. Stavnice jim napovedujejo gladko uvrstitev v evrovizijski finale, razočaranje bo v primeru neuspeha veliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joker Out stavijo na karizmo, ne posebne efekte. 
Chloe Hashemi/ebu

Čas je, da Misija Liverpool doživi razplet. Ob 21.00 se bo v liverpoolski areni začel drugi evrovizijski predizbor, v njem pa najpomembnejši nastop v karieri skupine Joker Out doslej. Se jim bo uspelo prebiti v veliki finale in tako v soboto še enkrat stopiti na 450 kvadratnih metrov velik oder? Tokrat o tem odločajo samo gledalci. Kako na roko gre nov način glasovanja Sloveniji, bo jasno kmalu, kot tudi to, ali je odveč skrb, da bi gledalci lahko prezrli manjše države, ki ne veljajo za najbolj udarne evrovizijske velesile. 

Sarah Louise Bennett/ebu

Pričakovanja so velika, tega naši fantje ne skrivajo. Na tisoče pozitivnih odzivov z vseh strani Evrope jim je vlilo dovolj samozavesti, da ne pričakujejo zgolj uvrstitve v finale, ampak tudi dobro končno uvrstitev v soboto. Na stavnih lestvicah jim dobro kaže, na dan polfinala so med državami drugega predizbora na petem mestu. Če ne uspe, bo razočaranje veliko. Nocoj bomo videli kar nekaj zelo atraktivnih in posebnih učinkov polnih nastopov, Slovenci ostajamo zvesti minimalizmu. Med izvedbo Carpe Diem po odru ne bodo frčale rakete ali švigali laserji. Naša ekipa si je zadala cilj ustvariti pristno vzdušje koncerta Joker Out. Naš največji "posebni efekt" je izjemna kemija, ki veje med člani skupine, pa tudi njihova karizmatičnost. Dobro izkoristijo kapacitete odra, ki ga povsem obvladajo, v ozadju bo žarel velik rdeč napis Joker Out. 

Tik pred odhodom v dvorano smo naše predstavnike prosili za še "poslednje" sporočilo v domovino. "Naši dragi domačini, odpravljamo se na oder, to je za nas veliki trenutek. Hvala vsem, ki ste na drugi strani ekrana, za pozitivno energijo in da nas podpirate, to nam pomeni veliko. To potrebujemo. In upamo, da se vidimo v finalu," vam sporočajo. 

Izvajalci letos prihajajo iz 37 držav, nocoj bodo nastopili predstavniki 16 držav. Ob Joker Out bodo drevi nastopili nastopili še predstavniki Avstrije, Avstralije, Cipra, Armenije, Gruzije, Litve, Estonije, Grčije, Belgije, Danske, Romunije, Islandije, Poljske, San Marina in Albanije. Poznavalci drugi predizbor ocenjujejo za glasbeno šibkejšega od prvega, kjer sta tekmovali tudi močno favorizirani Švedska in Finska, zato bi Joker Out morali s konkurenco imeti še manj težav.

Joker Out se bodo med nastopom na poseben način poklonili Sloveniji, saj bodo njihova oblačila krasile tudi idrijske čipke, kulturni simbol Slovenije, ki je bil s svojo veščino klekljanja pred nekaj leti vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. K prepoznavnosti skupine je pripomogla tudi predevrovizijska turneja, v sklopu katere so obiskali nekatera evropska mesta in Tel Aviv. Med napornimi pripravami v Liverpoolu sta dva člana Joker Out za krajši čas zbolela, a nekoliko povišana telesna temperatura ni vztrajala dolgo. Počitek se je obrestoval in zdaj je peterica spet v vrhunski formi.

Corrine Cumming/ebu

Novost letošnje izvedbe evrovizijskega tekmovanja je, da o finalistih odločajo izključno gledalci v državah, ki tekmujejo v posameznem polfinalu, s telefonskim oziroma SMS glasovanjem ter z glasovi, oddanimi v evrovizijski aplikaciji. S spremembo glasovalnega sistema se želi organizator, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih "sosedskih" glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.

Na prvem predizboru v torek so se v evrovizijski finale uvrstili predstavniki Hrvaške, Moldavije, Švice, Finske, Češke, Izraela, Portugalske, Švedske, Srbije in Norveške.

Finale Evrovizije bo v soboto. Vanj se uvrsti po deset udeleženk iz obeh predizborov, samodejno pa so vanj uvrščeni že lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih: Nemčija, Italija, Francija, Španija in Velika Britanija. Bo tam tudi Slovenija? Odgovor bo jasen danes. Stisnimo pesti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta