Po Sloveniji: Med alpskimi vrhovi v kraljestvu zlatoroga ste najbliže nebesom

NR
17.08.2020 06:00

V alpskem svetu najdete mir in tišino v neokrnjeni naravi, čudovite razglede z naših dvatisočakov, kristalno čiste reke in jezera, pa tudi kopico doživetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarjenje v Bohinju 
www.slovenia.info

Krivično bi bilo, da bi Gorenjsko obiskovali samo zaradi smučanja in planinarjenja, saj ponuja veliko več kot zgolj alpska pobočja. Škofja Loka, Kranj, Radovljica, Kropa, Cerklje na Gorenjskem so prav tako pestri in živahni kot Bled ali Bohinj. Zanimivo pa je tudi alpsko predgorje, menijo v Slovenski turistični organizaciji, po kateri povzemamo naslednje namige.
Kranj je že od nekdaj prestolnica slovenskih Alp, zaradi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna pa velja tudi za kulturno srce Slovenije. Posebnost mesta je rečni kanjon Kokre v mestnem jedru, kjer se bogata flora in favna kažeta v široki paleti drevesnih vrst, cvetlic, ptic, rib in drugih živali. Stari del mesta z druge strani objema še reka Sava, njen revir pa je odličen kraj za ribolov in muharjenje. V Kranju in okolici so označene sprehajalne učne poti, kjer spoznavate naravne bisere, pa tudi znameniti kulinarični trio: kranjsko klobaso, kranjsko pivo in kranjske štruklje. Novo energijo si lahko naberete ob Trbojskem jezeru pod Kranjem, saj ta kraj v sebi skriva zdravilne energijske točke, ki vas bodo pomirile, očistile in blagodejno vplivale na vaše počutje.

Kanjon reke Kokre v Kranju
Www.slovenia.info

Dediščina tradicionalnih obrti

Nedaleč od Kranja leži Škofja Loka, ki skupaj s Selško in Poljansko dolino ter Škofjeloškim hribovjem hrani neskončno število zgodb o ustvarjalnosti vseh vrst: od umetniške in rokodelske do gastronomske. Spoznavajte delo kovačev in čipkaric, platnarjev, klobučarjev, glavnikarjev in drugih mojstrov tradicionalnih obrti. Naučite se izdelave škofjeloškega kruhka in medenega dražgoškega kruhka. Škofjeloško hribovje v objemu Cerkljanskega in Idrijskega hribovja je prepredeno z mnogimi urejenimi in markiranimi pohodnimi potmi, primernimi za družine in rekreativce ter za bolj zahtevne pohodnike. Raziskujete ga lahko tudi s kolesom. Po turi si odpočijte v lepo urejenih planinskih kočah in domovih ter uživajte v domačih dobrotah in okusih.

Škofja Loka
Www.slovenia.info

V deželi kranjske sivke

Ne smemo pa je zamenjati z baziliko Marije Pomagaj na Brezjah, zaščitnice slovenskega naroda, ki romarje privablja od leta 1863. Ta stoji blizu Radovljice, prestolnice slovenskega čebelarstva, kjer je tudi Čebelarski muzej. Srednjeveška Radovljica z obrambnim jarkom in razgledi na Karavanke in Julijske Alpe je danes znana kot sladka Radol’ca. Tradicijo čebelarstva in medu dopolnjuje z novimi sladkimi doživetji.

Linhartov trg v Radovljici
Www.slovenia.info
Jezero Jasna Kranjska Gora
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta