(INTERVJU) Diamantni maturantki: Preprosto potrudiš se po najboljših močeh

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.07.2019 19:23

Ne dva, kar trije diamantni maturanti programa mednarodna matura prihajajo z II. gimnazije Maribor in so letos edini v Sloveniji, ki so dosegli ta izjemni uspeh. To so Maša Predin, Zala Šeško in Vid Homšak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zala Šeško bo študijsko pot nadaljevala v Londonu na univerzi Goldsmiths, Maša Predin pa na eni izmed petih najboljših univerz na svetu, Univerzi v Cambridgeu.  
Andrej Petelinšek

Edini trije maturanti programa mednarodna matura v Sloveniji, ki so letos zbrali vseh 45 možnih točk in s tem postali diamantni maturanti, so Mariborčanki Maša Predin in Zala Šeško ter Vid Homšak iz Lenarta, ki se jima je pridružil po uspeli pritožbi. Letošnji najboljši maturanti so sošolci iz II. gimnazije Maribor, ki je ena od treh gimnazij v naši državi, ki ta program izvaja. Mednarodna matura je mednarodno priznani zaključek srednješolskega izobraževanje, ki omogoča študij na večini univerz po svetu. Pogovarjali smo se z Mašo Predin in Zalo Šeško, saj so bili rezultati Vida Homšaka po pritožbi znani šele konec tedna.
Na kaj sta najprej pomislili, ko sta izvedeli za odlične rezultate?
Maša Predin: "Bila sem doma in je bilo kar stresno, predvsem tiste zadnje ure, preden so bili rezultati objavljeni. Bila sem prijetno presenečena, najprej pa sem poklicala družino in ji povedala dobro novico."
Zala Šeško: "Pravzaprav niti nisem sama izvedela za svoj rezultat. Poklical me je sošolec, mi rekel, naj hitro pogledam na mejll. Pa sploh nisem vedela, zakaj, tako da me je malo prestrašil. Po glavi mi je švigalo, le kaj piše takega. In potem mi je povedal, da sem diamantna maturantka, da sem dosegla vse točke, in mu sploh nisem verjela. Sem pa bila prav takrat na metroju v Parizu, in ko sem prišla v stanovanje, sem se lahko prepričala."
Na metroju? Niste mrzlično čakali pred računalnikom?
Zala Šeško: "Nisem vedela, ali bodo rezultati res takoj objavljeni. Pa v Parizu sem bila (nasmeh) in bi imela ves dan zapravljen, če bi samo čakala in živčkala."

Vid Homšak
Osebni Arhiv
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta