Maribor, razmislimo, komu je dejansko mar za meščane!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pred nami so lokalne volitve, za Maribor morda ene pomembnejših. Zgodovina včasih odpušča in daje še kako ponovno možnost, slej ko prej pa se zgodi to, kar je nedavno demonstriral na socialnih omrežjih neznan, verjetno hrvaški avtor. Na polovici fotografije je sodoben kitajski vlak, s pripisom kitajski komunizem 2018, na drugi polovici pa stara zarjavela gomulka, s pripisom hrvaški kapitalizem 2018. Kje torej smo?
Maribor zaznamuje nekaj zgodovinskih dejavnikov, ki so pustili brazgotine na kolektivnem nezavednem mesta kot subjekta in le slutimo lahko, kakšni so posledični intelektualni in ekonomski deficiti. Govorim o izgonu Judov, eksodusu mestne elite nemške provenience in izgubi jugoslovanskega trga s posledičnim kolapsom industrije. Mariborski Judje so bili intelektualna elita evropskega ranga, denimo Israel Isserlein, ki je veljal za najvplivnejšega rabina imperija. K njemu so prihajali študentje iz cele Centralne Evrope. Si, mimogrede, ne bi zaslužil poimenovanja kakega trga ali pa vsaj ulice? Številni izseljeni Judje s priimkom Marpurg v različnih izvedbah so po Evropi pustili pečat na različnih področjih.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Miran Pustoslemsek, portret Avtor Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta