(PISMO) Dejstvo je, da v mojih izjavah ni neresnic, številke držijo

Pismo objavljamo v celoti v nadaljevanju ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Rukavina
Andrej Petelinšek

Spoštovani g. Kralj, čeprav nisem pristaš tovrstnih dopisovanj, se ne glede na to, ali gre za dejansko nerazumevanje ali pa za enega dokaj pogostih poskusov moje javne diskreditacije, čutim dolžnega odgovoriti na vaše pisanje. Ker žal nimam vašega naslova, da bi vam odgovoril osebno, bom skušal pojasniti takole.
Narodni dom Maribor (ND) je javni zavod s področja kulture, zato je dolžan o svojem delu poročati. Vsako leto pripravimo in na spletni strani objavimo letno poročilo s popolnim seznamom dogodkov, ki smo jih v preteklem letu pripravili ali pri njih sodelovali. Kot javni zavod smo dolžni poročati o vsakem dogodku, pri katerem sodelujemo kot organizator, producent, koproducent ali za katerega izvedbo nudimo naše resurse (objekte in dvorane, tehnično opremo, sistem za prodajo vstopnic ...), osebje (tehnike, informatorje, prodaja vstopnic) ali know-how (svetovanje in pomoč pri pripravi, organizaciji in izvedbi). Izvedba dogodkov poteka v objektih v upravljanju ND (Narodni dom, Union, Vetrinjski dvor, Karantena, Vodni in Sodni stolp) in na drugih lokacijah po mestu - ulicah, trgih, cerkvenih in drugih objektih (Festival Lent, Festival Maribor, Vilinsko mesto …).
Kot največji kulturno-prireditveni center v regiji za eno svojih nalog in pomemben del poslanstva štejemo tudi pluralizacijo kulturnega dogajanja v regiji s pomočjo podpore mnogim organizacijam (nevladniki, društva ...) in producentom kulturnih dogodkov. Na uspešna sodelovanja z nevladnimi organizacijami in društvi smo še posebej ponosni, saj botrujejo vrsti izjemnih projektov in dogodkov, v kulturno dogajanje v mestu pa vnašajo svež veter in nove ideje. O njih ste zagotovo brali, in četudi pri takih dogodkih ND ni eksplicitno omenjen, je treba vedeti, da brez naše podpore marsikateri izmed njih ne bi zaživel. Vetrinjski dvor je lep primer tovrstnega delovanja: dobro organiziran coworking prostor, kjer se dnevno srečujejo in sodelujejo najrazličnejši akterji, je valilnica idej, pobud in uspešnih projektov, ki jih podpiramo z vsem, kar imamo na voljo.
Treba je razumeti tudi navajanje dogodkov, pri katerih ND ni producent, pa jih uvrščamo med tiste, o katerih poročamo, saj pri njih sodelujemo ter jih v veliki večini koproduciramo. Naj tu dodam še pojasnilo o objavah v koledarju dogodkov na spletni strani: ste vedeli, da se pod zapisom Art kamp lahko skriva tudi petdeset dogodkov dnevno? Številka, ki sem jo v debati navedel, je torej resnična, podprta s statistiko in vsemi potrebnimi mehanizmi, letno poročilo preveri in potrdi svet zavoda ND, v katerem so tudi trije predstavniki ustanovitelja - Mestne občine Maribor.
Dejstvo je, da v mojih izjavah ni neresnic, številke držijo. Na okrogli mizi sem jih navedel predvsem zato, da razbijem famo, da v ND 38 ljudi ne dela nič drugega kot Festival Lent. Dejstvo je, da je tovrstna statistika le eden od podatkov, eno od orodij za vrednotenja našega delovanja, pa naj gre za število prireditev, število obiskovalcev ali število hotelskih prenočitev. Od številk moramo pogled usmeriti širše in ga vrednotiti z zadovoljstvom obiskovalcev, s stoječimi ovacijami, ki jih najboljšim klasičnim glasbenikom na svetu namenjajo obiskovalci koncertov Orkestrskega, Komornega in Mladinskega cikla ter Festivala Maribor, s pohvalami uglednih domačih in tujih kritikov, s smehom obiskovalcev abonmaja Komedija, z nasmehi malčkov, ki ustvarjajo na delavnicah po otroških predstavah, v Art kampu ali Vilinskem mestu, ter s prezasedenim Kulturnim dnevnikom in tudi letos polnimi prizorišči Festivala Lent. Prav bi bilo, da ga vrednotimo s kakovostjo bivanja v našem mestu!
Prepričan sem, da si tudi vi želite živeti v mestu, ki živi, ki vrvi od ustvarjalnosti, kjer rasejo nove generacije obiskovalcev kulturnih prireditev. V pozitivnem duhu razumem tudi zaključek vašega pisanja in željo po izboljšanju infrastrukture na Lentu. Tudi v ND upamo, da bodo nove rešitve, ki se napovedujejo, prinesle Lent, za kakršnega si že skoraj tri desetletja prizadevamo in kakršnega si prebivalci in obiskovalci mesta želijo in zaslužijo!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta