Električni novinci

Vinko Seliškar
28.05.2023 20:40

Poletno vročico bodo v avtomobilskem svetu še dvignili novi električni modeli, s katerimi želijo proizvajalci dokazati, da bo prihodnost prometa upravičeno elektrificirana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Letošnjo pomlad in v prihodnjih mesecih je in še bo na slovenske ceste zapeljalo več zanimivih električnih vozil. Pripravili smo seznam modelov, ki jih ne gre spregledati, saj se bodo za njimi obračali pogledi pešcev in drugih voznikov.

Aiways U5

Aiways je mlado podjetje, ki pa pod svojo streho premore vrsto strokovnjakov, ki so v preteklosti delali pri drugih proizvajalcih vozil. Čeprav gre za pretežno kitajski kapital in proizvodnjo, ima podjetje na svojem evropskem sedežu v Munchnu tudi razvojni center. Letošnji novinec, Aiways U5, je vsekakor eden večjih električnih avtomobilov, saj z jasno SUV-držo ob 4,7 metra dolžine nagovarja vse, ki potrebujejo predvsem prostornost. Vsega 1,75 tone težak velikan poganja 150-kilovatni električni motor, ki predvsem na račun relativno nizke teže zagotavlja dovolj poskočnosti. Škatlasta oblika ni najbolj aerodinamična, zato vozilo, ki razvaja z notranjo prostornostjo, ne sodi med varčnejše, še vedno pa baterija zmogljivosti 65 kWh zagotavlja med 300 in 400 km dosega – odvisno predvsem od letnega časa oziroma zunanjih temperatur. Tehnološki zanesenjaki bodo očarani nad kar petimi zasloni v notranjosti in dejstvom, da so malodane vsi sodobni tehnični in varnostni sistemi vgrajeni že serijsko (radarski tempomat, 360-stopinjske kamere …).

Arhiv

Jeep Avenger

Letošnje poletje bo na evropske ceste zapeljalo tudi vozilo, ki se že ponaša z naslovom Evropski električni avto 2023. Gre za Jeep Avenger, prvi električni in najmanjši Jeep, ki si je električno drobovino v celoti sposodil od bratrancev in sestričen v skupini Stellantis. 156-konjski elektromotor in baterija nazivne zmogljivosti 54 kWh bosta zagotavljala solidno živahnost in avtonomijo, od večine ostalih električnih vozil pa se bo ločil po višji oddaljenosti od tal, po zaslugi katere bo prilezel tudi tja, kamor drugi »električarji« večinoma ne morejo. Na voljo naj bi bila tudi različica s štirikolesnim e-pogonom. Živahna zunanja podoba se nadaljuje tudi v notranjosti, še celo prtljažnik je s 355 litri prostornine ob vsega 4,08 metra dolžine vozila, povsem spodoben.

Če brezpotje vendarle ni močno oddaljeno od civilizacije, se lahko tja po novem zapeljete tudi z električnim Jeepom.
Arhiv

Lexus ux300e

Popolnoma električni Lexus UX 300e je v okviru prenove bogatejši za povečan doseg, izboljšano karoserijo in podvozje ter nadgrajen informacijsko-zabavni vmesnik. Prenovljeni kompaktni križanec, ki na evropske ceste prihaja junija, se lahko sedaj pohvali s kar 72,8 kWh baterijo (prej 54,3 kWh), kar v praksi pomeni, da ob nespremenjenem električnem pogonu z dobrih 200 konjskih moči doseg vozila zraste kar 40 % – na 280 kilometrov. Druge pomembne spremembe vključujejo spremenjeno krmiljenje in amortizerje za izboljšanje dinamičnih lastnosti ter izboljšave togosti karoserije. Še dodatno je izboljšana že tako dobra zvočna izolacija notranjosti. V kabini takoj opazimo nov informacijsko-zabavni sistem Lexus Link, ki je na voljo z do 12,3-palčnim zaslonom. Sistem drsne ploščice, ki se je uporabljal v prejšnjem modelu in drugih Lexusovih avtomobilih v preteklosti, se je poslovil – sedaj kraljuje upravljanje na dotik. Serijsko sta na voljo tudi brezžični Apple CarPlay in žični Android Auto, Lexus pa pravi, da je še izboljšal tudi sistem glasovnega upravljanja.

Arhiv

Lotus Eletre

Navdušencem nad električnimi vozili se že cedijo sline nad novim Lotusom, ki sliši na ime Eletre. Ta je res »električar« presežkov. V različici Eletre R bo pravi izstrelek, proizvajalec pravi, da bo poleti, ko zapelje na ceste, to tudi najhitrejši električni SUV z dvema motorjema na svetu. Do stotice bo namreč pospešil prej kot v treh sekundah, za kar bo zaslužna sistemska moč kar 905 konjev. A tudi šibkejša različica s 603 konji bo štirikolesno gnana in bo premogla športne gene. Eletre bo v vsaki od različic imel vgrajeno »gigantsko« baterijo zmogljivosti 112 kWh, ki bo zagotavljala med 500 in 600 km dosega, novodobna arhitektura pa obljublja izredno visoke hitrosti polnjenja – do trenutno težko predstavljivih 420 kW. Standardna oprema vključuje aktivno zračno vzmetenje, tehnologijo usmerjanja navora, aktivno prednjo hladilno režo, žaromete LED in komplet 22-palčnih platišč. V notranjosti so vsi modeli opremljeni z električno nastavljivimi sedeži, brezžičnim polnjenjem telefona in štiriconsko klimatsko napravo. Oči in ušesa razvajata avdio sistem s 15 zvočniki ter 15,1-palčni infozabavni sistem, med asistenčnimi tehnologijami pa izstopa sistem LIDAR, ki omogoča polsamodejno vožnjo.

Lotus Eletre je »električar presežkov«.
Arhiv

Mercedes-Benz EQT

Mercedes-Benz je eden izmed evropskih proizvajalcev, ki so elektrifikacijo vzeli najbolj resno, saj pospešeno širi svojo ponudbo električnih vozil. Tej se pridružuje tudi model EQT, ki je v bistvu bratranec električnega Renault Kangooja, ki v Sloveniji ni naprodaj. EQT je izvzemši mestne modele Smart najšibkejši iz družine EQ, a zato najbolj prilagodljiv. Premore namreč drsna vrata, zložljivo zadnjo klop (ta sprejme kar tri otroške sedeže) in soliden prtljažni prostor, slabih 450 dolžinskih centimetrov pa pomeni tudi, da težav s parkiranjem ne bo. Opremljen z motorjem zmogljivosti 122 KM in 245 Nm navora, kateremu energijo dovaja litij-ionska baterija zmogljivosti 45 kWh, zmore po tovarniških obljubah 282 kilometrov dosega. Za razliko od številnih tekmecev se lahko pohvali s hitrejšim polnjenjem na počasnih polnilnicah (AC), kjer polnjenje lahko poteka z močjo do 22 kW, na hitrih polnilnih postajah (DC) pa z močjo do 80 kW. In še dobra novica za popotnike – še pred koncem leta pride tudi različica Marco Polo, ki bo »kamper«. Ta bo premogla podaljšano medosje, dvižna streha pa bo omogočila, da lahko potniki v zadnjem delu kabine stojijo. Seveda ne bodo manjkali (plinski?) kuhalnik, indukcijska plošča, zložljiva miza, ležišče ter 16-litrski hladilnik, skladno z naravo vozila pa so inženirji na streho vozila namestili še sončne celice.

Mercedes-Benz EQT bo s posebno različico Marco Polo nagovarjal tudi popotnike.
Arhiv

MG 4

MG Motor, ki je v lastništvu kitajskega velikana SAIC, zadnja leta pospešeno snuje nova električna vozila. Model MG 4 želi biti eden najdostopnejših električnih avtomobilov v t. i. golfovem razredu in to mu odlično uspeva. V ponudbi so tri različice, vstopna z elektromotorjem zmogljivosti 170 KM in baterijo z 51 kWh kapacitete ter dražji in bolje opremljeni, ki moč e-pogona, ta poganja zadnji kolesni par, dvigneta na 204 KM, baterija zmogljivosti 64 kWh pa že obljublja do 450 kilometrov dosega. Največja moč polnjenja je pohvalnih do 135 kW. MG 4 je dinamično oblikovan avtomobil, zunanji podobi pa želi slediti tudi mehanika. Z gledišča električnih vozil je vsekakor vozilo, ki dinamičnemu vozniku ponuja več užitkov od povprečja – tudi na račun relativno ugodne teže –, kljub temu pa lahko udobno prevaža potnike. Ti imajo kljub skromni dolžini 4,29 metra na zadnji klopi precej prostora za noge in glave. Odlagalni prostori so dokaj dobro zasnovani, z več dolgimi predali na sredinski konzoli, spodobno velikim predalom pred sovoznikom in nekaj dokaj plitkimi žepi v vratih. Elektronika in uporabniški meniji zahtevajo nekoliko več privajanja, ki pa ga olajša dejstvo, da lahko uporabnik delovanje menijev in gumbov na volanu nastavi po lastnem okusu.

Prodajne številke MG 4 na stari celini dokazujejo, da je MG 4 resen konkurent v t. i. golfovem razredu.
Arhiv

Peugeot e-308

Peugeot bo evropskim kupcem končno dal tisto, kar so si želeli. Električnega karavana. Novi model e-308 SW bo namreč na voljo tudi v karavanski različici (kot tudi sestrska Opel Astra). Vozilo temelji na znani Stellantisovi arhitekturi EMP2, zato večjih novosti ni. Inženirji so »dobili« še nekaj dodatnih konjičkov v elektromotorju, ki zdaj zmore 156 KM, kar zadošča za pospešek do stotice v osmih sekundah. Nova je tudi baterija, ki je sedaj pasme NCM, uporabna kapaciteta pa znaša 51 kWh, torej bi se res varčni vozniki lahko spogledovali z dosegom blizu 400 kilometrov. Maksimalna moč polnjenja ostaja 100 kW, kar pomeni okoli polurne postanke na hitrih polnilnicah (za polnjenje med 10 in 80 % zmogljivosti baterije). Notranjost ostaja enaka kot pri bencinsko ali dizelsko gnanih modelih, vključno z na voznika osredotočenim vmesnikom i-Cockpit.

Evropski kupci močno pogrešajo električne karavane.
Arhiv

Smart #1

Smart #1 je prvi novi model znamke, odkar je kitajski velikan Geely prevzel 50-odstotni delež v Mercedes-Benzu. Baterija s 66 kWh kapacitete zagotavlja 435 kilometrov dosega, moč elektromotorja pa znaša kar 268 KM, kar naredi novega Smarta pravo raketo. Pardon, raketa bo še močnejši model Brabus s 422 KM! Na voljo je tudi možnost hitrega polnjenja z močjo do 150 kW. Smart #1 je očiten odmik od malega mestnega avtomobila, še vedno pa nagovarja urbane posameznike in mlade družine, saj se v #1 udobno peljejo štirje potniki. Dimenzijsko je zrasel v vse smeri, poleg za 4,27 metra dolgo vozilo solidnega prtljažnika pa premore še prednji manjši prtljažnik, kamor lahko pospravimo polnilne kable. Notranjost ostaja uporabno minimalistična, a več razredov nad starimi modeli Smart, saj spominja na Mercedez-Benzove modele, čeprav z več v plastiko odetimi površinami.

Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.