Projektor? Epson naj bo.

Vsebino omogoča Epson Vsebino omogoča Epson
13.06.2024 11:10

Na račun superiorne tehnologije 3LCD si je Epson zadnja desetletja povsem podredil trg projektorjev. In postal povsem preprosta in logična izbira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Podobno kot računalniki so tudi projektorji danes vseh vrst in oblik. A s pomembno razliko. Nobeno podjetje ne obvladuje vseh segmentov računalništva tako prepričljivo, kot to uspeva družbi Epson v svetu projektorjev. Ta je po globalnem tržnem deležu že od preloma stoletja vodilni proizvajalec projektorjev in še povečuje svoj naskok nad tekmeci, saj zadnja leta obvladuje več kot 40 odstotkov trga. Ne po naključju. Treba je namreč odkrito priznati, da je tehnologija projiciranja barvne svetlobe s pomočjo 3LCD-kristalov močno superiorna tehnologiji projektorjev, ki uporabljajo barvno kolo (DLP). Največja prednost je v tem, da so vse projicirane barve enako svetle (CLO) in je zato projicirana slika naravnejša oziroma brez kompromisov (ali učinka mavrice), obenem so barve tudi do 3-krat svetlejše (v primerjavi s projektorji DLP enake moči) pa tudi dolgotrajnejša raba uporabnikom ne povzroča glavobolov. To vedno znova potrjujejo uporabniki na t. i. slepih preizkusih, kjer ne vidijo/vedo, katera naprava jim projicira sliko, a se suvereno odločijo za projektor s tehnologijo 3LCD.

Čar laserske projekcije

Zadnji krik mode v svetu projektorjev so projektorji z laserskim virom svetlobe, ki pospešeno zamenjujejo klasične modele z močnimi žarnicami. Laserski vir svetlobe ne prinaša le dodatne dimenzije na področje svetilnosti in barvne natančnosti, temveč tudi vzdrževanja. Oziroma odsotnost le tega, saj po zaslugi vgrajenega laserja in elektrostatičnega filtra ti projektorji v tipični življenjski dobi 20.000 delovnih ur ne potrebujejo nobenega vzdrževanja.

Eden Epsonovih najboljših laserskih projektorjev je model EH-LS12000B, ki je v preteklosti že prejel tudi nagrado združenja EISA v kategoriji »Najboljši projektor za domači kino«.

EH LS 12 svetloba
Arhiv Naročnika

Omenjeni projektor laserski vir svetlobe kombinira s hišno tehnologijo 3LCD ter prikazuje sliko ločljivosti 4K. Še več, podpira tudi prikaz slike v tehnologiji HDR10+ ter zagotavlja neskončno gladko kinotečno izkušnjo. Z EH-LS12000B Epson prinaša opazen napredek v tehnologiji zamika slikovnih pik 4K Pro UHD, ki praktično podvoji kakovost slike. Vir laserske svetlobe zahvaljujoč patentirani tehnologiji dosega svetilnost 2.700 lumnov za belo in vse druge barve. Tu so še 32-bitna obdelava slike, ki optimizira prikaz barv, izjemen kontrast (2.500.000: 1), širok barvni razpon (HDR) in osveževanje slike do 120 Hz v realnem času. Glavna značilnost projektorja EH-LS12000B je torej impresivna slika. Kombinacija vrhunskih tehnologij zagotavlja izjemno kakovost slike z visokim dinamičnim kontrastnim razmerjem, slika pa je sestavljena iz kar 8,3 milijona natančno projiciranih slikovnih pik.

Ta projektor namreč v navezi z računalnikom ali igralno konzolo zagotavlja povsem tekoče igranje iger na račun manj kot 20-milisekundne zakasnitve vhodnega signala, projektor pa je, kot rečeno, združljiv z viri slike do ločljivosti 4K in hitrosti osveževanja 120 Hz. Izdaten nabor priključkov na hrbtni strani projektorja pa omogoča, da nanj povežete malodane vse naprave v gospodinjstvu ali pisarni. Nasploh je Epson izdelal projektor, ki zagotavlja neskončno dovršeno kinematografsko izkušnjo velikega zaslona ločljivosti 4K, namestitev projektorja pa je preprosta zahvaljujoč vsestranskemu sistemu premikanja leč. Dolgotrajni laserski vir svetlobe zagotavlja nižjo porabo energije, s čimer podaljša življenjsko dobo naprave na več kot deset let. Z eno besedo – epsko.

Projektor, ki je televizor

Epsonovi projektorji za domačo rabo omogočajo, da vaš dom postane središče družabnih dogodkov. Popestrite si vsakdan, pa naj bo to s spremljanjem najljubšega športa, gledanjem filmske klasike, pretakanjem tv-serij ali igranjem najnovejših iger. Epsonovi projektorji so več kot kos omenjenim nalogam, nasprotno, za razliko od večine televizorjev jih opravijo z odliko, brez trganja ali trzanja slike. Televizorje pa premagajo tudi tam, kjer najbolj boli – pri velikosti. Zbudite pozornost prisotnih z osupljivo sliko resnično dolge diagonale. Epsonovi projektorji za hišni kino ustvarijo vrhunsko sliko poljubne velikosti – do več metrov, če le imate na voljo dovolj veliko steno. Ali platno.

V Epsonu so tudi mnenja, da domači projektor ne sme biti zahtevnejši za uporabo od televizorja. Zato je japonski proizvajalec svoj miniaturni laserski projektor z oznako Epson EF-12 opremil z operacijskim sistemom Android TV, kar pomeni, da zlahka prevzame vlogo pametnega televizorja.

Arhiv Naročnika

Android TV ponuja na tisoče filmov, oddaj in iger iz trgovine Google Play, kanala YouTube ter drugih priljubljenih aplikacij. S Pomočnikom Google lahko hitro dostopate do razvedrilnih vsebin, najdete odgovore in upravljate naprave v svojem domu. Omenjeni projektor je hkrati odlična rešitev za vizualno povezan dom, saj močno olajša projiciranje kakršnih koli vsebin – tudi s spleta in/ali mobilnih naprav.

Z vgrajeno tehnologijo Chromecast lahko svoje najljubše aplikacije za zabavo in večpredstavne vsebine iz naprave s sistemom Android in iOS, računalnika Mac ali Windows ali računalnika Chromebook predvajate kar na projektorju.

EF-12 je nadvse vsestranski projektor, ki sliko prikazuje v polni visoki ločljivosti (1080p), optimalna svetilnost 1.000 lumnov in izjemen kontrast (2.500.000: 1) pa poskrbita, da so vsi filmski prizori, tudi tisti najbolj temni, prikazani doživeto in polno. Poleg vsebin Android TV lahko preko vmesnika HDMI priključite katerikoli vir slike (npr. set-top-box lokalnega ponudnika) in uživate v odlični sliki. Tudi za zvok je poskrbljeno. Če se ne želite zanašati le na v projektor vgrajena zvočnika, lahko preko vmesnika HDMI ARC projektor povežete z zvočno polico ali AV-sprejemnikom.

Projektor je enostaven za uporabo, s funkcijami in preprostim, a praktičnim daljincem hitro prilagodite sliko. Če ga občasno prenašate med sobami ali lokacijami, boste veseli podatka, da tehta le dobra dva kilograma, torej prenašanje med prostori ni izziv. Intuitiven daljinski upravljalnik in vdelan čarovnik poskrbita za res enostavno nastavitev slike. Za dodatno enostavnost nastavitve slike premore tudi možnost zamika leče (če projektorja nimate nameščenega sredi prostora), pri čemer samodejno popravi trapez slike za najbolj optimalen prikaz. Kako dolgo traja žarnica? Ste pozabili? Ni žarnice. Projektor uporablja laserski vir svetlobe, katerega predvidena življenjska doba ob vsakodnevni uporabi je predvidoma 10 let.

Zato so Epsonovi inženirji na pomoč poklicali japonske strokovnjake iz podjetja YAMAHA in projektor opremili s 3D-zvočno rešitvijo, ki poslušalcev ne pusti ravnodušnih. Čeprav Epson EF-12 s svojimi kompaktnimi merami (17,5 x 17,5 x 12,8 cm) sodi med prenosne projektorje, še vedno postreže z veliko sliko – ta lahko po diagonali meri kar 380 cm (150 palcev). Sosed zagotovo nima tako velikega televizorja …

Arhiv Naročnika
Če iščete projektor, ki vas ne bo razočaral, je izbira jasna: Epson naj bo. Največjo izbiro projektorjev Epson najdete v podjetju AV-PLANET, na ogled so v t. i. »showroomu« na Jemčevi cesti 44 b v Trzinu oziroma na spletnem naslovu www.av-planet.si.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.