Zvočni odboji in preboji

Jože Polh
24.11.2023 00:00

V svet domačega kina vstopata dve novi brezžični zvočni tehnologiji, ki obljubljata in dostavita veliko – predvsem odličnega zvoka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dolby

Bo prihodnost zvoka v hišnem kinu brezžična? Sam takoj podpišem. Kdor že ima izkušnje z AV-sprejemniki, ojačevalniki, večkanalnimi zvočnimi rešitvami, ta ve, da sistemi prostorskega zvoka res dostavijo poglobljen zvok ob filmskih večerih, a se moramo za to res potruditi. Še posebej s skrivanjem vseh zvočnikov in kablov, ki pogosto zavzamejo lep del prostora. Medtem ko na področju zvočnikov zaenkrat še ni na vidiku resne alternative (zvok mora od nekod priti), lahko zdaj bistveno več storimo glede kablov.

Dve novi in konkurenčni si tehnologiji nam želita pomagati zmanjšati število kablov okoli zvočnih sistemov. Zelo dobrodošlo. S čim imamo torej opravka? Dolby je pravkar predstavil rešitev Dolby Atmos FlexConnect, konkurent DTS pa je nedavno posodobil svojo uveljavljeno platformo Play-Fi za predvajanje zvoka v več sobah s funkcijo, imenovano Play-Fi Immersive Home Theater. Oglejmo si, kaj ponujata in kako sploh delujeta.

Dolby

Vrhunski zvok brez kablov

Njuna glavna obljuba je več kot le mamljiva: prenos prostorskega zvoka brez žic oziroma kablov. Dolby za svojo rešitev Atmos FlexConnect zagotavlja, da prinaša enako izkušnjo prostorskega zvoka kot uveljavljeni Dolby Atmos ne glede na to, kam postavimo zvočnike. To omogoča izjemno prilagodljivost (od tod tudi beseda »flex« v imenu rešitve), saj lahko zvočnike postavimo v kote sobe, za kavč ali na knjižno polico – kjerkoli imamo pač prostor zanje – ne da bi to negativno vplivalo na izkušnjo prostorskega zvoka. Tako lahko zvočnike razporedimo prosto po prostoru, medtem ko smo morali prej skrbeti, da bodo obrnjeni proti ušesom gledalcev/poslušalcev in nameščeni na precej ozko odmerjenih točkah glede na to, kje želimo uživati v vrhunskem zvoku.

Rešitev DTS Play-Fi je nekoliko bolj zapletena. Sama platforma omogoča brezžično povezovanje (združljivih) naprav različnih proizvajalcev, kar je sicer velik plus. DTS Play-Fi je bil pred kratkim nadgrajen z DTS Play-Fi Immersive Home Theater, ki podpira kar 12 zvočnih kanalov v sistemskih konfiguracijah do 7.2.4 (to je sedem glavnih prostorskih kanalov, dva globokotonca in štirje višinski kanali). Za piko na i nova rešitev lahko vključuje tudi brezžični prehod Dolby Atmos, tako da lahko v vrhunskem zvoku Atmos/Atmos FlexConnect) uživamo prek sistema Play-Fi, če so televizor in zvočniki združljivi s sistemom Play-Fi. Prav tako ta zvočna rešitev podpira zvočni tehnologiji DTS:X in IMAX Enhanced, skratka vse, kar v svetu vrhunskega zvoka nekaj pomeni. Če ste do sedaj menili, da je prostorski zvok v konfiguraciji 5.1 tista prava stvar, se pripravite na še bolj potopne zvočne izkušnje.

Dolby

Ključna razlika med omenjenima tehnologijama je v tem, da Dolby Atmos FlexConnect zahteva uporabo zvočnikov televizorja kot osrednjega kanala v nastavitvi prostorskega zvoka. Pri DTS Play-Fi Immersive Home Theater lahko namesto tega po želji uporabite zvočno polico. Kar je vsekakor priporočljivo, saj zvočne zmogljivosti tudi pri najboljših televizorjih ne dosegajo kakovosti zvoka zvočnih polic. Osrednji kanal je namreč bistvena sestavina vsake nastavitve prostorskega zvoka, saj se v njem izvajajo dialogi (beri: govor v filmih in serijah). Ker ima potencialno najšibkejši del vaše konfiguracije tako pomembno vlogo, zlasti v filmih, kjer je veliko govora), je to lahko precej velika prednost v primerjavi s sistemom Atmos FlexConnect. Pri slednjem velja razmišljati tudi o televizorju z nadpovprečno zvočno opremo.

Enostavnost nastavitve zvoka je velik adut

Adut rešitve Atmos FlexConnect je enostavnost nastavitev zvoka. Povezani zvočniki, iz katerih želimo izvabiti prostorski zvok, sprožijo vrsto testnih tonov, s katerimi televizorju sporočijo, kje so nameščeni, in posredujejo informacije o akustiki prostora. To traja le nekaj sekund, postopek pa sprožimo le enkrat (razen če premaknemo zvočnike ali televizor). Televizor nato na zaslonu prikaže, kje so zvočniki nameščeni, tako da lahko preverimo, ali jih je pravilno odkril in razvrstil. Ko začnemo z ogledom filma, se televizor in zvočniki med seboj brezžično pogovarjajo in prilagodijo zvok glede na razporeditev zvočnikov. Zvočna izkušnja mora biti enaka ne glede na to, kje so zvočniki nameščeni. Zelo pametno.

Dolby

Nastavitev sistema DTS Play-Fi je prav tako preprosta. Vse, kar moramo storiti, je odpreti aplikacijo DTS Play-Fi na televizorju in izbrati možnost DTS Play-Fi Immersive Home Theater. Nato sistemu povemo, kateri zvočnik je na katerem mestu – če nismo prepričani, kateri zvočnik je kateri, se lahko odločimo za predvajanje pomožnega zvoka. Ko potrdimo izbiro, bo programska oprema samodejno ustrezno optimizirala zvok. Postopek traja le nekaj sekund. In to je vse, kar moramo storiti, zatem že uživamo v vrhunskem prostorskem zvoku.

Naslednji korak: razširitev ekosistema

V času nastanka tega prispevka velja, da sta obe zvočni tehnologiji komaj dobro predstavljeni, zato bo zanimivo opazovati, za kateri tabor (ali oba) se bodo v prihodnjih mesecih in letih odločili proizvajalci televizorjev in zvočnikov. Dolby Atmos FlexConnect je že najavil, da ga bodo podpirali vsi zmogljivejši televizorji TCL z letnico 2024, ki bodo predstavljeni januarja na sejmu CES 2024.

DTS Play-Fi Immersive Home Theater pa je že vgrajen v izbrane televizorje Philips, med katerimi so The One PUS8508, The Xtra PML9008 ter zadnja generacija televizorjev z matriko OLED (OLED708, OLED808 in OLED908).

Skoraj pol stoletja prostorskega zvoka

Prostorski zvok je z nami že dolgo časa, natančneje ga je leta 1975 predstavilo podjetje Dolby Laboratories kot nadgradnjo tehnologije Dolby Stereo. Prvi celovečerni film z zvočnim zapisom, ki je podpiral prostorski zvok, pa je bil leta 1976 izdani Zvezda je rojena (ang. A Star Is Born), leto pozneje pa je s prostorsko zvočno dimenzijo v najnaprednejših kinematografih tistega časa občinstvo razvajal tudi film Vojna zvezd (Star Wars). Za rešitve s področja domačega kina, ki so podpirale prostorski zvok v dnevnih sobah, je bilo treba počakati vse do leta 1982.

Toda bolj množična podpora prostorskemu zvoku se je zgodila šele pred dvemi desetletji in pol, ko je Dolby dobil tekmeca, s katerim tekmuje še danes. Podjetje DTS je bilo ustanovljeno leta 1993 kot alternativa prevladi družbe Dolby Laboratories na področju tehnologije kodiranja, dekodiranja in obdelave prostorskega zvoka za kinematografe in domači kino. Kratica DTS je prvotno pomenila Digital Theater Systems. Ker pa se je podjetje razširilo še na druga področja, je uradno opustilo oznako Digital Theater Systems in se zdaj imenuje preprosto DTS. Prvi komercialni film s prostorskim zvočnim zapisom DTS je bil Jurski park (leta 1993).

Dolby je svoj zvočni kinotečni zapis Dolby AC-3 predstavil leta 1995 in se v naslednjih letih močno potrudil, da je Dolby Digital postal del standarda ploščkov DVD, ki so takrat ponujali najboljše iz sveta filma, tako videa kot zvok. Od leta 1998 so tako najboljši ploščki DVD lahko vsebovali kar obe vrsti zapisa prostorskega zvoka, Dolby Digital in DTS.

Kako ljudje dojemamo prostorski zvok?

Pri gledanju televizije in filmov ponavadi poudarjamo kakovost videa, vendar je tudi zvok pomemben del zabavne izkušnje. Kadar ljudje sočasno s sliko nimamo na voljo kakovostnega zvoka, pride do negativnih izkušenj pri gledanju in poslušanju. Rezultati raziskave, ki jo je ob svoji 30-letnici izvedlo podjetje DTS, so pokazali, da je 85 % anketirancev navedlo, da je kakovost zvoka pri gledanju televizijskih oddaj ali filmov na televiziji dokaj ali zelo pomembna.

58 % vprašanih je navedlo, da imajo v primerjavi z drugimi ljudmi, s katerimi gledajo oddaje in filme, različne potrebe po zvoku, kar jim povzroča težave, kot so:

  • poslušanje pri nižji/višji glasnosti od idealne (33 %)
  • ločeno gledanje vsebine (19 %)
  • prepiri o ravni glasnosti zvoka (17 %)

Anketiranci so tudi navedli, da želijo poenostaviti domačo opremo za digitalno zabavo, predvsem si želijo rešitev, ki bi bile medsebojno bolj povezane oziroma lažje povezljive. Od zvočnih sistemov si želijo naslednjih stvari, in sicer da:

  • za namestitev potrebujejo 5 minut ali manj (72 %)
  • so združljive z njihovimi trenutnimi sistemi (71 %)
  • delujejo prek omrežja Wi-Fi (63 %)

Zvok izboljša igralno izkušnjo

Anketiranci, ki se ukvarjajo z igranjem iger, so navedli, da je popoln zvočni spremljevalec, ki dopolnjuje njihovo igranje iger, naslednji:

  • poslušanje zvoka prek televizorja (47 %)
  • uporaba slušalk (41 %)
  • zvok prek pametnega telefona (40 %)

Kakovost predvajanega zvoka je torej izjemnega pomena za vedno večje število uporabnikov. Analogija s sliko oziroma videom visoke ločljivosti je povsem na mestu – ko enkrat uporabniki izkusijo bistveno boljšo kakovost vsebine, se težko vrnejo »nazaj«. In digitalno zvočno razvajanje postane razodetje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.