6 vrhunskih projektov, 1 vizija: boljša prihodnost

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
02.06.2023 11:14

Porsche Slovenija letos praznuje trideset let svojega uspešnega delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Ilovar

Z zanesljivo poslovno rastjo si je vodilni uvoznik avtomobilov v Sloveniji skozi leta nedvomno utrdil svoje mesto in ugled med ljubitelji vrhunske mobilnosti. Mobilnost pa ni edina oblika premikanja, tu je vedno tudi njihova zaveza k sodelovanju s partnerji, s katerimi si kot vodilni uvoznik avtomobilov v Sloveniji delijo vrednote in na podlagi skupaj zastavljenih ciljev spreminjajo stvari na bolje.

Ob jubileju izpostavljajo šest vrhunskih projektov, za katerimi stojijo predani posamezniki in organizacije.

Porsche Slovenija - skupaj z vami že 30 let 

JELKO GROS  

Nordijski center Planica; Projekt trajnostne mobilnosti   

Jelko Gros je komentatorski glas smučarskih skokov in idejni oče ter vodja Nordijskega Centra Planica. Biser slovenske športne zgodovine trajnostne prakse upošteva tudi pri ogrevanju prostorov in izrabljanju vode, posebna pozornost pa je prav tako namenjena prevozom po dolini. Ker se spodbuja aktivno preživljanje prostega časa v naravi, se je od parkirišča do skakalnic treba sprehoditi, ob tem pa se je mogoče naužiti svežega zraka.

Na parkirnih mestih so na voljo tudi polnilnice za e-avtomobile, kar je še en pomemben korak v zeleno prihodnost. Polnilnice so bile postavljene v sodelovanju s Porsche Slovenija, medtem ko je blagovna znamka Audi že sedmo leto zapored elitni partner Nordijskega centra.  

NINA BALENT  

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje; Varen prevoz za otroke in mladino  

Nina Balent z ZPM Ljubljana Moste-Polje soustvarja že trinajsto leto. Ena izmed najbolj prepoznanih neprofitnih in humanitarnih organizacij pri nas s svojo dejavnostjo vliva upanje in poziva k srčnosti. Zgodbe, s katerimi se v zvezi srečujejo vsak dan, so zelo težke in nikogar ne morejo pustiti ravnodušnega. Ravno zato ne gre zanemariti velikega števila sporočil o podpori in pripravljenosti pomagati, ki delujoče v organizaciji navdajo s pozitivnostjo in upanjem. Pomoč je vedno dobrodošla, pa naj gre za prostovoljstvo ali donacijska sredstva.

Med slednjimi se je znašlo tudi gospodarsko vozilo Volkswagen, ki ga je podjetje Porsche Slovenija podarilo zvezi. Kombi je hitro postal nepogrešljivi član njene družine, saj praktično vsak dan prevaža donacije po bližnji in daljni okolici, hkrati pa je na voljo za prevoze otrok in družin, ki so del programov te organizacije.  

ROBERT ŠTABA  

Zavod Varna pot; Park varne mobilnosti  

Robert Štaba je mednarodno priznani strokovnjak za mobilnost in varnost v prometu ter pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot. S podporniki, med katerimi je tudi Porsche Slovenija, ustvaril interaktivni izobraževalni projekt z imenom Park varne mobilnosti. Tu se bodo otroci in mladostniki lahko izobraževali in preizkusili na poligonih praktične vožnje s kolesi, skiroji, poganjalčki, rolkami, električnimi dvokolesi in drugimi vozili. V parku bodo svoje mesto dobili tudi tisti, ki so jih zaznamovale posledice prometnih nesreč, saj bo poskrbljeno za podporo, pomoč in posebej zanje pripravljene programe.  

Dr. MATJAŽ KORMAN  

vodja razvoja pogonskih sistemov, Audi Hungaria; Prenos znanja in izkušenj s področja e-mobilnosti  

Dr. Matjaž Korman je strateg, vizionar, razvojnik in ena ključnih oseb tehnološkega razvoja znamke Audi. Morda jutri z avtomobili res še ne bomo leteli, bomo pa vsekakor bolj varno in udobno mobilni. Načrti tako niso samo v oblakih, ampak še kako na realnih tleh, saj pri Audiju že govorijo o drugi generaciji e-mobilnosti. Tehnološko smo namreč z računalniškimi sistemi in umetno inteligenco že tako daleč, da cenovno dostopna avtomatika že lahko nadomesti človeka in ga pelje varneje, se odloča pametneje in odziva hitreje. Seveda je pred nami še vrsta izzivov, kot so pametna mesta za polnjenje in tehnologija elektromotorjev, a ravno iskanje odgovorov in razvijanje tehnik za boljšo kvaliteto življenja ženeta visokotehnološki razvoj.

Ker si za napredek in sodelovanje v avtomobilski industriji prizadevamo vsi, bo dr. Korman svoje bogato znanje in izkušnje delil na letošnjem Blejskem strateškem forumu, katerega dolgoletni partner je tudi Porsche Slovenija. Gre za eno izmed ključnih platform na področju prenosa strokovnosti in aktualnih kompetenc.  

SARA ISAKOVIĆ  

mag. Psihologije; Program za psihološko stabilnost mladih  

Sara Isaković je nekdanja vrhunska športnica in olimpijska medalistka, sicer pa magistra “performance” psihologije in uspešna podjetnica. Pravi, da je psihološko odporen tisti človek, ki je sposoben opazovanja, prepoznavanja in samoregulacije lastnih čustev. Če tega ne uzavestimo, lahko ne glede na talent in pripravljenost v ključnem trenutku zamrznemo in ne pokažemo tistega, kar bi lahko, bodisi zaradi pomanjkanja motivacije in samozavesti bodisi zaradi prevelikih pritiskov in pričakovanj. Sara skoraj dnevno dobi klice obupanih staršev, ki ne vedo, kako naj v takšnih primerih pomagajo svojim otrokom.

V Sloveniji razen psihologov, ki delujejo eden na enega, podobnih večjih iniciativ za mlade še ni. Sara zato letos v sodelovanju s Porsche Slovenija pripravlja brezplačen program psihološkega treninga in podpore z imenom Vklopi se. Namenjen je tridesetim mladim športnikom, ki bodo v petih tednih skupaj z njo razvijali budnejši odnos do telesa in obvladovanja lastnih misli na treningih. Ne samo zato, da bodo uspeli v športu, ampak tudi v življenju nasploh.  

JURE PUKL  

mednarodno uveljavljeni saksofonist; Multimedijski jazz projekt   

Jure Pukl je vrhunski in mednarodno priznan jazz glasbenik. Kreativni navdih črpa iz življenja – pravi, da ga glasba uči živeti in življenje uči glasbe. Po petindvajsetih letih dela v tujini si je osrednji prostor za glasbeno ustvarjanje ponovno našel v Ljubljani. Tema njegovega prihajajočega glasbenega projekta, ki ga podpira Porsche Slovenija, je sprejemanje drugačnosti. Za čas, v katerem živimo, je preveč zavračanja in Jure verjame, da je ravno glasba most do bolj odprte in sprejemljive družbe.

Na odru se bo saksofonistu tako pridružila vrsta umetniških gostov iz različnih glasbenih zvrsti, od popa, rocka do funka in seveda jazza. Nastop bo povezal občinstvo s prepletom čustev, ki odražajo nestrpnost na eni in človečnost, sočutnost na drugi strani. 

Več informacij o posameznikih, ki stojijo za omenjenimi projekti lahko izveste tukaj 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.