Angina in prehlad pri otrocih: Nebodigatreba, ki vsako jesen zamaši nosek

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.10.2020 06:00

Hladni meseci so idealni za razvoj različnih prehladnih obolenj pri otrocih, pojavlja se tudi angina, ki jo je v nasprotju s prehladom treba zdraviti z antibiotiki, predvsem pa je v teh dneh treba poskrbeti za stabilen imunski sistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti prehladu se najučinkoviteje borimo z dobrim imunskim sistemom.
Shutterstock

Jesen je tisti čas v letu, ko smrkanje, kihanje in boleče grlo postanejo pogosti spremljevalci naših otrok. Vse krajši dnevi, padec temperatur, dež in megla vplivajo na zdravje in počutje, prehladi se v zaprtih prostorih, kjer je več otrok hkrati, širijo hitreje.

Pri mnogih malčkih se angina pojavlja večkrat letno, pojasni družinski zdravnik Alexander Erben, dr. med. Z angino označujemo vnetje mandljev in žrela, ki ga največkrat povzroči bakterija streptokok. Streptokokna angina se najpogosteje pojavlja pri otrocih med 4. in 14. letom starosti, okužimo pa se pravzaprav lahko v kateremkoli starostnem obdobju. Streptokok se prenaša s kapljicami sline ali nosnega izcedka, zato se lahko okužimo, če smo v tesnem stiku z obolelim. Znano je, da je med sicer zdravimi šolarji do kar 20 odstotkov takih, ki imajo streptokok prisoten v sluznici nosu in žrela, zaradi česar lahko prenašajo okužbo na druge. Med odraslimi je takih nosilcev streptokokov manj, zgolj šest odstotkov.

"Hladni meseci so idealni za razvoj angine," opozarja Erben. "Po navadi se pojavijo zvišana telesna temperatura, bolečine v grlu in utrujenost. Mandlji so povečani, močno pordeli, na njih so lahko prisotni gnojni čepi ali pa so pokriti z belimi oblogami. Angina traja od pet do sedem dni, lahko pa se ob neustreznem zdravljenju pridruži še vnetje srednjega ušesa ali sinusov," razloži družinski zdravnik in pojasni, da se angina zdravi z antibiotikom, praviloma s penicilinom, zdravljenje pa navadno traja deset dni.

Smrkanje in slabo počutje sta v jesenskih mesecih stalnica, še zlasti med majhnimi otroki, ki obiskujejo vrtec.
Children Cold

Antibiotiki pri prehladu ne pridejo v poštev

Druga nevšečnost, ki se pojavlja sezonsko, je gripa. Postopoma se pojavijo slabo počutje, bolečine pri požiranju, nahod, kihanje, smrkanje, zelo pogosto tudi glavobol. Ob tem imajo tako malčki kot odrasli slabši apetit, slabo se počutijo, pojavijo se spremembe v razpoloženju in kašelj, ki je na začetku suh, nato pa preide v produktivnega. Inkubacijska doba traja približno 36 do 72 ur.

In po čem se gripa in angina razlikujeta od povsem navadnega prehlada? Alexander Erben pojasni, da če otroku teče iz nosu in nima visoke vročine, je to najverjetneje prehlad. Zavedati se je treba, da prehlad lahko povzroči kar več kot 200 različnih podtipov virusov. Antibiotiki pri prehladu ne pridejo v poštev, saj ga povzročajo virusi, antibiotiki pa na viruse ne delujejo. Zato ga predvsem pri otrocih najpogosteje zdravimo s toplim čajem, žličko meda, zelenjavo in sadjem, bogatima z vitamini. Otrok mora ves čas uživati tudi veliko tekočine, zlasti če ima povišano telesno temperaturo.

Če ima otrok dalj časa povišano telesno temperaturo, o tem nemudoma obvestimo osebnega pediatra.
Canstockphoto

Počitek, svež zrak in zvrhan koš vitaminov

Ko opazimo, da se otrok slabo počuti, ni razpoložen, ima težave pri požiranju in malce povišano telesno temperaturo, mu lahko damo kakšen sirup za krepitev imunskega sistema. V lekarnah na primer priporočajo pripravek na osnovi betaglukanov, ehinaceje ali kolostruma. Vročino zbijamo s paracetamolom ali ibuprofenom. Za boleče žrelo imamo na voljo pršila, za otroke od štirih let naprej tudi dražeje. Če je zamašen nosek, pomagajo različna pršila, s katerimi navlažimo nosno votlino. Prav tako lahko poskusite z inhalacijami, a se o tem posvetujte z izbranim pediatrom.

Predvsem pa je pomembno, da v otrokovo sobo oziroma stanovanje pride dovolj svežega zraka, zato bivalne prostore večkrat na dan prezračite. Seveda tega ne naredimo takrat, ko je otrok v prostoru, da se zaradi prepiha ne bi še dodatno prehladil. Za deset minut ga preselite v drug prostor, vi pa medtem odprite okna, da se izmenja zrak v sobi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta