(AVDIO) Podkast Večer v živo z Naro Petrovičem: "Popolnoma uživam v tem, kar imam"

Maja Furman Maja Furman
08.10.2020 18:00

V Večerovem podkastu Večer v živo Maja Furman gosti Naro Petroviča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Nara Petrovič je človek, ki svet spoznava in zaznava tudi skozi stopala, saj je večino časa bos. Tudi pozimi. Je fekolog in eden od pobudnikov akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Je avtor večkrat ponatisnjene knjige Človek: navodila za uporabo. Na polno in v vsem razkošju uživa preprostost. Kako? Odgovoril bo v podkastu. Prisluhnite.

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.

Nara Petrovič, dobrodošli. Kako ste?

"Odlično."

Opažam, da ste pogosto nasmejani in pozitivni. Je taka drža prirojena, ali je povezana s katerim življenjskim dogodkom, ki vas je usmeril v pozitiven odnos do življenja?

"Družbena pojavnost posameznika, tudi mene, je ta, da sem večino časa radoživ. Vendar, kot vsak drug človek, izrazim tudi negativna čustva, padem tudi v depresijo … Pred časom mi je prijatelj rekel, da pri meni ceni to, da jezo izrazim hitro, ta se ne vleče za mano. Po mojem mnenju je ves čas nasmejan lahko samo bebec. Rečem lahko, da vsa čustva izražam v polnosti."

Nara, po svetu hodite bosi. Povejte, za kaj smo ostali, ki nismo bosi, prikrajšani?

"Tla mest po svetu spoznavam po dotiku. Večina ljudi izkuša samo svoj čevelj, osredotočeni so samo na vid in sluh. Tipu ne posvečamo dovolj pozornosti, še posebej ne tipu skozi stopala. Stopala so primarno povezana s centrom za ravnotežje v možganih, na stopalih imamo ogromno čutnic, ki vplivajo na to, kako se diferencirajo naši možgani, kako se razvija naša inteligenca in kako se razvijamo osebnostno. Otroci, ki hodijo bosi, imajo veliko več možnosti za bolj zdrav razvoj možganov kot tisti, ki so ves čas obuti."

Bi lahko rekli, da ste zato bolj zdravi v primerjavi z nekom, ki je ves čas obut?

"Sama bosonogost ni neka čarobna palica, s katero bi lahko pozdravili bolezni. Težko bi rekel, da sem zato, ker hodim bos, bolj zdrav, gotovo so tudi bolj zdravi ljudje od mene … Sicer težko ocenim, koliko sem bolj zdrav v primerjavi z drugimi, nisem namreč veliko med ljudmi … Sam sem nehal hoditi k zdravniku, ko sem bil najstnik. Pravzaprav sem bil nazadnje pri zdravniku v Indiji, ker sem padel in sem moral poiskati zdravniško pomoč. Tudi sicer grem po pomoč zelo redko v primeru resnejših poškodb."

Kako sicer vzdržujete dobro počutje in življenjsko ravnovesje?

"Sem pesimist, šaljivi pesimist … To pomeni, da pričakujem, da bo vse slabo. Če se situacija na koncu izkaže za slabo, pomeni, da sem imel prav, če pa se izteče pozitivno, pa sem prijetno presenečen. Svet je dandanes v takem čudnem stanju, nič nenavadnega ni, če pride do katastrof, ki jih lahko opazujem neobremenjeno. Ko pa se zgodijo lepe stvari, jih užijem na polno. Lahko reče, da ne bežim pred slabim, dobro pa objamem in podoživim na polno."

Ste fekolog, eden od pobudnikov projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu, za podobne projekte usposabljate posameznike po svetu. Soustanovili ste tudi skupnost Sončni griči Istre, kjer negujete t. i. razkošno preprostost. V konceptu le - te pravite, da ste popoln potrošnik, večina pa nas je potratnikov. Kaj to pomeni?

"Ko zase rečem, da sem popoln potrošnik, ostali, ki spoznajo moj način življenja, rečejo, da sploh nisem potrošnik. Oblačil si že zelo dolgo nisem kupil, običajno jih dobim, če pa si že kupim kakšno malenkost, jo nosim deset ali petnajst let. Ko rečem, da sem popoln potrošnik, govorim v smislu, da stvar porabim do konca."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

https://youtu.be/EXdcHYQQfUE
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta