Bližajo se volitve, pokojnine so spet tema

Tanja Fajnik Milakovič
27.12.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Če ob zaključku leta skušamo pod črto potegniti, kako se je leto obrnilo za upokojence, in pogledamo zgolj gole številke, bi lahko rekli, da kar dobro. Predvsem za tiste z najnižjimi pokojninami. V januarju jim je bil izplačan drugi solidarnostni dodatek. Februarja je bila redna uskladitev pokojnin v višini 2,5 odstotka.

Z majem se je zvišala tudi najnižja pokojnina. Ta po novem znaša 279 evrov (prej 246 evrov), prejema pa jo okoli osem tisoč upokojencev. Prav tako se je zvišala zagotovljena starostna pokojnina za 40 let dela s 581 na 620 evrov. Višja je torej za 6,7 odstotka in od cenzusa za varstveni dodatek, ki je trenutno 591,20 evra. Prejema jo okoli 90 tisoč upokojencev. Višje pokojnine - 388 evrov - od maja dobiva tudi okoli dvanajst tisoč invalidskih upokojencev.

Revščina med starejšimi pa se ne zmanjšuje kljub vsem popravkom, dodatkom, rednim in izrednim uskladitvam, ki so jih dobili starejši v času te vlade. Skrb vzbujajoče je število žensk, ki živijo pod pragom revščine. Po podatkih iz raziskave Življenjski pogoji (SILC) je z dohodkom, nižjim od praga revščine, živelo približno 254.000 ljudi ali okoli 11.000 več kot leto pred tem. Med njimi je bilo približno 97.000 upokojencev. V sindikatu upokojencev so jasni: država še vedno dolguje upokojenkam in upokojencem 3,5-odstotni dvig pokojnin zaradi neusklajevanja v preteklem obdobju. Zaradi letošnje nižje uskladitve pokojnin, kot bi morala biti po pokojninskem zakonu, pa so pokojnine še vedno nižje za odstotek, ugotavljajo. Kar 28 odstotkov upokojenk in upokojencev kljub vsem zvišanjem še vedno prejema pokojnino, nižjo od 600 evrov, prag revščine po zadnjih podatkih pa je 739 evrov.

Nič manj skrb vzbujajoče ni dejstvo, da je tudi povprečna novembrska starostna pokojnina za 40 let dela, ki je znašala 908 evrov, za le slabih 170 evrov višja od praga revščine. Še manj pa povprečna novembrska starostna pokojnina za manj let v zavarovanju. Ta znaša 817 evrov in je torej za le 78 evrov višja. Ob vseh podražitvah in višjih stroških za kurjavo je jasno, da 170 ali 78 evrov več nad pragom revščine nikomur ne omogoča varne in brezskrbne starosti. Žalostno je, da gre za ljudi, ki so delali in plačevali zavarovanje tudi 40 let, in med temi ni tistih, ki so prejemali najnižje - minimalne plače.

Smo na pragu volilnega leta, in ker je upokojenih v tej državi več kot 620 tisoč, so upokojenci seveda pomembni volivci. Če jih je v preteklosti nagovarjal le Desus, jih zadnjih nekaj let domala vse politične stranke. Pri tem sploh ni pomembno, ali so leve, desne ali sredinske, na kar trenutno stavijo novinci na političnem parketu. Mimogrede, pri slednjih bodo zdaj glasove na volitvah nabirali tudi številni prestopniki iz Desusa, ki je obljubljal najmanj 1000 evrov pokojnine. Vse znajo obljubiti pred volitvami, a tudi odreči po volitvah, ko se je treba spopasti s pokrivanjem izdatkov za že več kot šest milijard evrov težko pokojninsko blagajno. Takrat se začne drugačno politično preračunavanje. In že nič kolikokrat slišane predvolilne floskule o dostojnih pokojninah za dostojno starost, ki jih še vedno nimamo, gredo kaj hitro v pozabo. Navsezadnje to potrjuje statistika. Zato upokojenci, zahtevajte konkretne rešitve. Ne pozabite, vaš glas šteje in dobro premislite, komu in zakaj ga boste dali. Seveda pa to velja tudi za vse tiste, ki danes še vplačujejo prispevke za pokojnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta