Bo predsedniško letalo Air Force One dobilo prvega neameriškega pilota

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.11.2020 06:45

V vojaški bazi Andrews je 80 izbranih pilotov in 89 stevardes, ki smejo leteti z ameriškim predsedniškim letalom Air Force One.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Pilot britanskega kraljevega letalstva (RAF) bi lahko postal prvi Neameričan, ki bo pilotiral Air Force One. To je klicni znak za letalo ameriških zračnih sil (USAF), v katerem je predsednik ZDA. Gre za modro-beli posebej prirejeni boeing 747, pravzaprav dve identični letali, ki ju izmenično uporabljajo. Ob tem je treba povedati, da postane Air Force One vsako letalo, s katerim leti ameriški predsednik.

​Posel za izbrance

Načrti, da bi za krmilo najbolj ikoničnega letala na svetu smel sesti pilot, ki ni Američan, izhajajo iz 40 let trajajočega programa za izmenjavo pilotov med RAF in USAF. Ta se izvaja že od leta 1971. Tako britanski piloti že lep čas pilotirajo vohunska letala U2, pa tudi za radar nevidne bombnike B2, ki lahko prenašajo celo atomske bombe.

Po pisanju britanskega časnika Daily Express naj bi šlo za pilota s činom "wing commander", ki je nad vodjo eskadrilje in pod kapetanom skupine, v ameriških zračnih silah pa je čin enakovreden podpolkovniku. Pilot, čigar imena ne razkrivajo, naj bi se že kmalu pridružil izbrancem, ki smejo prevažati ameriškega predsednika. Seveda bo najprej moral skozi postopek posebnega usposabljanja, sprva pa bo kopilot v drugih vladnih letalih. Šele ko bodo z njegovim delom zadovoljni, ga bodo uvrstili na seznam pilotov, ki smejo prevažati predsednika. Na krovu letala Air Force One so vedno trije piloti, če bi se zgodilo karkoli nepredvidljivega in bi del posadke postal nesposoben upravljati letalo.

V okviru vrha EU in ZDA je 9. junija 2008 na Brniku pristalo predsedniško letalo Air Force One. V njem je bil ameriški predsednik George W. Bush.
Sašo Bizjak

Air Force One sicer pilotirajo pripadniki 89th Airlift Winga, ki so stacionirani v vojaški bazi Andrews v Camp Springsu v zvezni državi Maryland. Enota 89th Airlift Wing ima tisoč vojaških uslužbencev, med njimi je 80 posebej izbranih pilotov in 89 stevardes. Piloti letala Air Force One morajo imeti za seboj najmanj 2500 ur letenja in biti izkušeni v letenju z lovskimi letali ali drugimi tipi vojaških letal. Britanski pilot, ki naj bi se jim pridružil, naj bi bil že več let letel v ZDA in dobro pozna delovanje ameriških zračnih sil.

EPA

Pilotiranje letala ameriškega predsednika je sicer eno najbolj rutinskih opravil, saj so vsi načrti vnaprej dogovorjeni, vse podrobnosti pa večkrat preverijo. So se pa piloti z nepredvideno situacijo srečali med terorističnim napadom 11. septembra 2001. Predsednik George W. Bush je tistega dne v Sarasoti na Floridi obiskal šolo, a je moral obisk prekiniti. Tik pred vzletom pa so piloti prejeli lažno opozorilo, da naj bi bil na koncu vzletne steze nekdo z raketo Stinger. Pilot Mark Tillman se je zato odločil vzleteti v nasprotni smeri in pod strmim kotom.

​Novi Air Force One že v izdelavi

Letalo VC-25A, vojaško različico boeinga 747, pa je iz leta v leto vse težje vzdrževati, zato bo ameriški predsednik dobil novo predsedniško letalo, vendar ne prej kot leta 2024. Ne glede na to, da bo izdelava trajala še štiri leta, je nekaj podrobnosti o novem Air Force One že znanih. Na repu letal bosta najverjetneje izpisani registrski številki SAM 28000 in 29000. Trenutni par prilagojenih 747-200 je v uporabi že od leta 1990, z njim pa je letelo zadnjih pet ameriških predsednikov. Air Force One je opremljen z najsodobnejšimi obrambnimi sistemi in komunikacijsko opremo, nova 747-8 z vojaško oznako VC-25B, ki ju je leta 2015 za štiri milijarde dolarjev naročila administracija predsednika Baracka Obame, pa bosta šla še korak dlje.

Simple Flying

Ker temeljita letali na tehnologiji boeinga 787 dreamliner, imata večji doseg in boljši energijski izkoristek ter ponujata potnikom večje udobje. Je pa mogoče na spletu najti informacije, da novega letala z gorivom ne bo mogoče oskrbeti med letom, kot je to možno pri trenutnem Air Force One. Strokovnjaki ugibajo, da te možnosti pri novih letalih niso predvideli, saj je pri zdajšnjem letalu dejansko niso nikoli uporabili.

Predsedniku Donaldu Trumpu je sicer uspelo ceno, ki jo je za predelavo dveh letal zahteval Boeing, znižati na 3,9 milijarde dolarjev. A ker bodo morali zgraditi tudi nov hangar, je že zdaj znano, da bo cena presegla 5,3 milijarde. Prav tako je Trump dosegel, da bodo zamenjali sinje modro barvo z rdeče-belo-modro poslikavo. Zanimivo je, da so ameriške letalske sile kupile od Boeinga dve letali 747-8, ki ju je sicer naročila ruska letalska družba Transaero. A je šla v stečaj, še preden so ju prevzeli.

Med prilagoditvami in posodobitvami potniških letal se omenjata nadgradnja oskrbe z električno energijo in sprememba komunikacijskega sistema, v letalu naj bi bila zagotovljena popolna zdravstvena oskrba predsednika, vgrajene bodo stopnice, da se ne bo treba zanašati na ekipo na tleh, letalo pa bo opremljeno tudi z obrambnim sistemom za opozarjanje pred raketnim napadom.

Kot je poročal spletni portal Simple Flying, se je ameriška vojska nekaj časa spogledovala tudi z zamislijo, da bi za novi Air Force One uporabili nekaj spremenjenih airbusov A380. A so se odločili ostati pri ameriškem proizvajalcu letal - Boeingu. Pripadnost ameriškemu gospodarstvu naj bi bila osrednji razlog, poleg tega pa naj bi bil A380 enostavno prevelik. Zelo malo je namreč letališč, na katerih zmore ta velikan neba pristati. Prav tako naj bi porabil za približno 15 odstotkov več goriva kot 747.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta