Branko Šömen: Prepovedane knjige v ptičjih kletkah

Pogovarjali smo se z rojenim Mariborčanom, pisateljem, scenaristom, ki je izkusil Hollywood in prvim javnim slovenskim prostozidarjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Branka Šömna

Kakšen je vaš odnos do rojstnega mesta?

Z vami sta bila tedaj soavtorja humoresk v zaplenjenem Brucu, tudi kasnejši ptujski sodnik in aforist Rudi Ringbauer in pokojni novinar Feri Žerdin. Bilo je leto 1963. Tedaj ste že bili zaposleni na Radiu Ljubljana, v kulturni redakciji?

Dobili ste pet mesecev strogega zapora in ga tudi prestali.

Disident

Česa ste bili konkretno obdolženi? Svojega disidentstva niste nikoli razglašali javno, v nasprotju z nekaterimi pomladnimi oporečniki.

Časopis Bruc je bil zaplenjen, pod

roko se je prodajal za velike denarje.

Kazen je vplivala na vaše kasnejše življenje, izbrisali so vam tudi semestre študija.

Vstop v literaturo je bila poezija. Pesniti ste začeli v času izvrstnih modernistov - Daneta Zajca, Gregorja Strniše. Družili ste se, to so bili vaši sopotniki, prijatelji, mnogi tudi z vami skupaj na radiu - Veno Taufer, Tone Pavček.

Nagrajen scenarist

Ob stoti obletnici rojstva režiserja Jožeta Babiča smo vnovič odkrili film Poslednja postaja, posnet v Mariboru, in pozabili že, da ste bili scenarist filma vi. Zgodba je bila subverzivna: o bivšem partizanu, ki ni mogel dobiti službe in je švercal ljudi čez mejo, ranili so ga. Prišel je na partizanski miting in tam javno povedal, kaj si misli o družbi, za katero se je boril in v kateri tako neuspešno živi. Umrl je z obrazom v partizanskem golažu.

S Tonijem Tršarjem sta soustanovitelja edine filmske revije pri nas, Ekrana. Za to, da ste kot filmski kritik prišli k filmu tudi kot ustvarjalec, pa je menda kriv režiser Matjaž Klopčič, ki vam je nekoč, jezen nad vašimi kritikami njegovih filmov, dejal, češ, pa napišite sami en scenarij.

Kako sta prišla v stik z Žiko Pavlovićem?

Ste tudi scenarist filma režiserja Karpa Godine Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica.

Havlov prijatelj

Na mednarodno filmsko sceno ste stopili kot poročevalec s filmskih festivalov na Poljskem, Češkem. Knjigo Metuljev efekt - od disidenta do prezidenta ste posvetili Vaclavu Havlu in mnogim velikim češkim disidentom, pisateljem, kot so Klima, Skacel, Škvorecki, Hrabal, Monikova. Mnogi so bili nagrajenci Vilenice.

Ko ste bili pet let v Los Angelesu z ženo, ste v prestolnici scenaristov napisali scenarij po zgodbi Branka Lustiga o njegovem taborišču, ki so vam ga delno celo odkupili. Čaka scenarij na kakega novega Miloša Formana?

Prostozidar

Ste prvi Slovenec, ki je javno predstavil svoje prostozidarstvo in hkrati temeljito raziskal zgodovino prostozidarstva na teh območjih. Na Hrvaškem ste izdali več tisoč strani obsežno trilogijo Modrost, Moč, Lepota, na Slovenskem pa Molčeče nevidno bratstvo. Velik del svojega življenja ste posvetili prostozidarstvu. Slovenski odnos do prostozidarstva je bil do nedavnega obremenjen. Ta čas je na ogled prva razstava o prostozidarstvu v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta