Brez olajšanja

Luka Mlakar
06.11.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Predsednik države je sprejel odločitev. Vdan v svojo spravljivo usodo in pooblastila, kolikor jih predsednik republike pri nas sploh ima, bo Borut Pahor za redne volitve v državni zbor izbral prvi možni datum, zadnjo aprilsko nedeljo pred prvomajskimi prazniki. Če je pričakoval, da bo s tem pomiril vedno bolj napete strasti v državi, se je krepko zmotil. Slovenija še vedno tava v globoki zdravstveni, politični in družbeni krizi, luči na koncu tunela, če se izrazimo v predsednikovem slogu, pa ni mogoče videti. Ravno nasprotno. Zdravstvo je na robu kolapsa, število okuženih s covidom-19 spet silovito narašča, bolnišnice pokajo po šivih, bolnike bi po nekaterih scenarijih na zdravljenje vozili v tujino. Medtem ko se pred cepilnimi centri vijejo dolge vrste, vladni koordinator za cepljenje proti covidu Jelko Kacin benti nad zaposlenimi v zdravstvu, da ne opravijo svojega dela. Precepljenost ostaja nizka. Prenizka, da bi lahko po več kot letu in pol boja z virusom spet zaživeli normalno življenje brez mask.

Vlado Janeza Janše še naprej pretresajo škandali in afere. Da je žrtev zarote smetarske mafije, še vedno trdi okoljski minister Andrej Vizjak. Stisnjen v kot je vendarle priznal, da se je pred leti, ko je bil gospodarski minister v prvi Janševi vladi, glede Term Čatež res dogovarjal s tajkunom Bojanom Petanom. Čeprav se Vizjak brani, da je skušal zaščititi državno lastnino pred Petanovimi manevri, nov posnetek pogovora, za katerega je minister dejal, da je pristen, dokazuje ravno nasprotno. Ne le, da je Petanu zagotavljal kooperativnost države, če bi jim kakšen sodnik prekrižal načrte, bi mu že strli jajca, je bil samozavesten Vizjak, ki se je za to izjavo sicer opravičil. A politične odgovornosti za svoja dejanja ni prevzel. Tako kot tega do zdaj ni storil noben biser, pardon, minister v Janševi vladi. Saj veste, kateri je protestnike in visoke evropske politike označeval s svinjami, policijske sindikaliste pa z lenuhi. Ampak riba smrdi pri glavi in pred tem si nihče več ne more zatiskati oči.

Odstop vlade in predčasne volitve ljudje zahtevajo tudi na ulicah. Petkovi protestniki vztrajajo že več kot 80 tednov, sredini bi kljub zdravstveni krizi odpravili vse ukrepe za zajezitev virusa. Nekateri tudi odkrito dvomijo, da virus, zaradi katerega v Sloveniji dnevno umre tudi po več deset ljudi, v resnici sploh obstaja. Leva opozicija medtem v parlamentu pritiska na vlado z vlaganjem interpelacij. Najslabše glede tega trenutno kaže prav Vizjaku, sploh, če bodo svojo besedo držali v NSi, kjer so dejali, da bi moral minister odstopiti, če je posnetek pogovora s Petanom pristen. Vizjak pravi, da je posnetek pristen, a četudi bi padel, bi vodenje resorja do rednih volitev začasno lahko prevzel Janša ali kateri od drugih ministrov. Kakorkoli obrnemo, je ključ do predčasnih volitev še vedno v rokah Janše in koalicijskih partnerjev. Ali bomo šli na volitve še pred 24. aprilom, bo morda jasno po zaključku predsedovanja Svetu EU. Val nezadovoljstva pa do takrat ne bo poniknil, razmere se bodo kvečjemu zaostrovale. Pahorjeva odločitev ljudi ne bo pomirila, težko pričakovanega olajšanja pa nikakor ni na vidiku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta