Burger, ki je obnorel sceno: Mnogi prisegajo, da je pečen na ta način mnogo okusnejši in sočnejši

D.Ži
14.09.2023 11:09

Med ljubitelji sočnih in ravno prav pečenih burgerjev zadnje čase razsaja trend, ki ga nekateri mojstri hitro pripravljene hrane že dobro poznajo, drugi pa šele odkrivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med ljubitelji sočnih, bogato obloženih in ravno prav pečenih burgerjev zadnje čase razsaja nov trend. Ste še poskusili vse bolj iskani "smash burger"? Ne gre za prav revolucionarno odkritje, a zanimiv pristop, za katerega nekateri trdijo, da daje izjemno okusne rezultate. 

Smash burger je burger, ki ga naredimo tako, da mleto govedino sploščimo z lopatko, ali jo pretlačimo na žaru ali v ponvi. S stiskanjem mesa naj bi dosegli hrustljavost zunaj in sočnost znotraj, hkrati naj bi se tako v mesu ohranili vsi sokovi in ​​okusi.

@davikinglive ¿Como se hace una smash burger? En Milwaauke, Madrid #burger #smashburger ♬ sonido original - DAVIKING

Na okus hamburgerja lahko vpliva več dejavnikov. Najpomembnejša je vrsta uporabljenega mesa. Mleta govedina z razmerjem 80/20 (80 % pustega mesa, 20 % maščobe) bo povzročila bolj sočen burger kot tista z razmerjem 90/10 (90 % pustega mesa, 10 % maščobe). Torej je maščoba ključna, piše Index.

Pomembno je tudi mletje mesa. Bolj grobo mletje bo povzročilo okusnejši burger, vendar je tudi večja verjetnost, da bo ta razpadel na žaru ali ponvi, ko ga boste obrnili. Če uporabljate mleto meso z manj maščobe, razmislite o bolj finem mletju – manj maščobe pomeni manj lepljivosti.

Tudi način pečenja mesa vpliva na njegov okus. Za sočne burgerje z vonjem po žaru jih poskusite peči na močnem ognju. Če imate raje meso blažjega okusa, jih počasi pecite na nižji temperaturi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta