Če je to prva stvar, ki jo naredite zjutraj, potem morda potrebujete pogovor pri zdravniku

D.Ži
06.10.2020 09:45

Ne pomnite, kdaj ste se nazadnje zbudili zares sveži in spočiti? Morda trpite za nediagnosticirano spalno motnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če vsako jutro odlašate z alarmom za bujenje, potem strokovnjaki namigujejo, da z vami morda vse ni povsem v redu. Po zadnjih raziskavah klinike za raziskavo spalnih motenj v Clevelandu je to morda opozorilo, da je čas za pogovor z zdravnikom. Pravijo, da niso vsa spanja enaka in da je način, na katerega se sklene spanec, indikator splošnega zdravja. Da prelaganje alarma moti REM, najintenzivnejšo spalno fazo, meni doktorica Reena Mehra, direktorica clevelandske klinike. Zakaj je to pomembno? Vsako noč doživimo dve vrsti spanja. REM (Rapid Eye Movement) in ne-REM spanje. Ameriški nacionalni inštitut za nevrološke motnje in možganske kapi opisuje ne-REM spanje kot potovanje skozi tri faze.

Profimedia

Faza 1: Ko preidete iz budnosti v spanec
Faza 2: Ko preidete v rahle sanje.
Faza 3: Ko preidete na najglobljo raven spanja za najdaljše obdobje.

Zaradi faze 3 se zjutraj počutite sveže in spočite, piše MSN.com.REM faza nastopi kakšnih 90 minut, potem ko zaspite. "Oči se vam hitro premikajo z ene strani na drugo za zaprtimi vekami. Vaše dihanje postane hitrejše in nepravilno, utrip in krvni tlak rasteta, vse dokler se ne prebudite. Večina vaših sanj se zgodi med REM spanjem, čeprav lahko sanjamo tudi v ne-REM fazi. Mišice rok in nog postanejo začasno omrtvičene, kar vam onemogoča, da bi svoje sanje začeli uresničevati sredi noči," pravi strokovnjakinja. "Tukaj se potem pojavi težava s prelaganjem alarma med vstopi in izstopi iz REM faz," še pojasnjuje. 

Beautiful Young Woman Lying On Bed Snoozing Alarm On Mobile Phone,Image: 400720036, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes

Ob povišanem stanju budnosti lahko prekinjanje tega dremeža v intervalih na 10 minut sproži tako imenovano "fight or flight" reakcijo, povišani krvni tlak, utrip, interval pa je prekratek, da bi lahko v miru sanjali. Ne dovolj miren spanec lahko, tako britanska Nacionalna zdravstvena služba, vodi k debelosti, kardiovaskularnim boleznim, povišanemu tlaku, oslabljeni odpornosti in sladkorni. "Zagotovite si sedem do osem ur kakovostnega spanja," pravi Mehra. "Če vam to uspe, a še vedno čutite potrebo po prelaganju alarma na kasnejši čas, potem bi se morali pogovoriti z zdravnikom, ki vam bo morda diagnosticiral spalno motnjo," dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta