Aplikacije za merjenje spanja lahko povzročijo tesnobo in nespečnost

NR
30.06.2019 02:42

Zaradi aplikacij za merjenje spanja so ljudje tako zaskrbljeni glede spanca in obsedeni z njim, da postaja nespečnost vse bolj pogosta, pravi vodilni nevrolog, strokovnjak za motnje spanja dr. Guy Leschziner, ki je je na festivalu znanosti v britanskem Cheltenhamu dejal, da je čedalje bolj obsedeno merjenje spanja kontraproduktivno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Videli smo že več ljudi, pri katerih se je zaradi aplikacij za merjenje spanja ali člankov o tem, kako nevarno je pomanjkanje spanja, pojavila nespečnost," je opozoril dr. Leschziner. Rekel je, da visok delež bolnikov z nespečnostjo, ki obiščejo njegovo kliniko, pride s podatki o svojih spalnih vzorcih in da pogosto oklevajo pri brisanju omenjenih aplikacij s telefona. "Težko jih prepričaš, naj jih ne uporabljajo."
Te aplikacije v večini primerov niso klinično preverjene, merijo pa samo gibanje, tako da posamezniku ne povedo nič o dejanski kakovosti spanca, je dodal dr. Leschziner. "Imam zelo cinično mnenje o merilcih spanja. Če si zjutraj utrujen in nisi imel zadovoljivega spanca, potem si lahko prepričan, da imaš težavo," je rekel. "Če se pa vsako jutro počutiš polnega energije, si buden ves dan in greš vsako noč spat ob istem času, potem najverjetneje spiš dovolj in ne potrebuješ aplikacije za to."
Lani je ekipa v Čikagu objavila študije primera, v katerih so opisali bolnike, pri katerih se je zaradi prekomerne uporabe aplikacij za merjenje spanja pojavila motnja spanja, ki jo imenujejo ortosomnija. Raziskave so pokazale, da pri večini ljudi optimalna dolžina spanca znaša okoli osem ur, vendar je ta številka odvisna od vsakega posameznika. Pri ljudeh, ki potrebujejo manj spanca, lahko opozorila o "pomanjkanju" spanca povzročijo nocebo učinek, kar pomeni, da se ljudje zaradi pričakovanja negativnih simptomov počutijo slabše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta